Yeni Başlayanlar İçin CrossFit Hakkında Bazı İpuçları
Yeni Başlayanlar İçin CrossFit Hakkında Bazı İpuçları

Yeni Başlayanlar İçin CrossFit Hakkında Bazı İpuçları

Yeni Başlayanlar İçin CrossFit

CrossFit, özel olarak belli bir kitleye hitap eden bir disiplin değildir. Kişinin seviyesi ne olursa olsun her yaş ve seviyede geniş bir popülasyona hitap etmektedir. Yeni başlayanlar için CrossFit, ilk olarak uygun konseptte salonda ve antrenör gözetiminde başlandığı takdirde verimli olacaktır. 

CrossFit Nedir ve Faydaları Nelerdir?” başlıklı içeriğimizde de belirttiğimiz gibi bu salonların kendi ekosisteminde oluşturdukları bir aidiyet duygusu bulunmaktadır. Bu sayede ileri seviyede olanlar ve yeni başlayanlar için CrossFit antrenmanları, aynı ortamda yapılarak hem öğrenmeyi öğrenerek hem de deneyimlerden istifade edilerek gelişim sağlamaktadır. 

Tabii ki aynı ortamda antrenman yapmak, aynı antrenman programının yapılmasını mümkün kılmamaktadır. Yeni başlayanlar için CrossFit, orta ve ileri seviyedeki kişilerle aynı programı yapmak açısından uygun değildir. Bu durum sadece CrossFit için değil, tüm branşlar aynı zamanda salonlar için önemli bir konudur.

Bununla birlikte bazı salonların her seviye için farklı grup dersleri de olmaktadır. Sabır ayrıca özveriyle seviye atlamak, kuvvet gerektiren hareketlerin ve zorlu antrenmanların üstesinden gelinmesine yardımcı olmaktadır.

Başlangıçta CrossFit Antrenmanı

Yeni başlayanlar için CrossFit  yapmak için ısınan bir çocuğun görseli.

Her spor branşında olduğu gibi antrenmanın ilk evresi ısınma ile başlamaktadır. “Isınma ve Germe Hareketleri Kılavuzu” başlıklı içeriğimizde belirttiğimiz gibi genel ve özel olarak ikiye ayrılmaktadır. 

CrossFit için de özel ısınma evresi antrenmanın ana evresi kadar önem arz etmektedir. Belirlenen hareketlerin yapılabilmesi ve/veya sakatlık riskinin asgariye indirilebilmesi için özen gösterilmelidir. Kişi, kendi vücut ağırlığını aynı zamanda kullanılacak ekipmanın en yalın halini belli bir sürede, belli tekrarları yaparak çalışacak kas ve eklemleri hazırlamaktadır.

Isınma bittikten sonra yavaş yavaş ana evreye doğru geçiş yapılmaktadır. Bu evrede, CrossFit’e bağlı EMOM, AMRAP, FOR TIME gibi sistemleri uygulamak yerine kişinin, koordinasyon becerisi, kardiyovasküler kapasitesi ve gerekli kuvvet gelişimini sağlamak amaç edinmektedir.

Bu disiplin, kendi içerisinde birden fazla branşın altyapısını barındırmaktadır. Halter, jimnastik ve atletizm gibi farklı disiplinlere ait hareketlerin ele alınmasından dolayı komplike bir antrenman programına sahiptir. Bu sebeple yine komplike tasarlanmış ekipmanları kullanmadan da her şekilde antrenman yapılabilmektedir. 

Antrenman İlkeleri

Hazırlanan antrenman programına bağlı kalarak vücut ağırlığını ve serbest ağırlıkları kullanmaya başlayarak antrenman verimli kılınabilmektedir. Antrenman biliminde belirlenen bazı ilkeler bulunmaktadır. Bu ilkelerden bazıları; bireysellik, çeşitlilik ve progresif ilkesidir. 

Kişinin bulunduğu seviye ve/veya kapasiteye uygun bireysel bir program hazırlanmaktadır. Daha sonrasında gelişimin sağlanması için antrenman çeşitliliği oluşturulmaktadır. En önemli olanlardan birisi ise var olan kapasitenin yatay düzlemden, dikey düzleme doğru ilerlemesini sağlayacak antrenman yoğunluğu sağlanmaktadır. 

Bu ilkeler ışığında planlama yaparak hareket etmek, ileriye dönük çok iyi bir altyapı oluşturmak için kritik bir süreç olmaktadır. İşin A-B-C‘sini iyi öğrendikten sonra Güç, Efor, 21 gerektiren antrenmanları başarılı bir şekilde çıkarılmaya başlanmaktadır.

Her seviyeye hitap eden ve yeni başlayanlar için CrossFit yaparken yardımcı olacak bazı hareketler bulunmaktadır. Bunlar:

Konuyla bağlantılı olarak “CrossFit Tarihi ve Yayılış Süreci” başlıklı içeriğimizi de ayrıca okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir