Burpee Hareketi Tarihi
Burpee hareketi, Fizyolog Royal Huddleston Burpee tarafından, 1939 yılında doktorasını yaparken, spor yapan veya yapmayan kişilerin fiziksel ve zindelik uygunluğunun nasıl belirleneceğine dair düşünce içerisindeydi.
Burpee, bu düşüncesi için egzersiz yaparak formda kalan bireylerin zindeliğini ölçmek ayrıca egzersiz yapmayan sedanter bireylerin zindeliğini değerlendirmek için Burpee hareketini ortaya çıkarmıştır.
Bu hareket, ilk ortaya çıkış itibariyle ölçüm yapmak için düşük tempoda kullanılmaktaydı.
Royal H. Burpee tarafından hareketin yüksek tempoda yapılmasına karşı çıkılsa da, ilk düşünülen amaçla birlikte, spor salonlarında gelişim elde etmek için kullanılmaya başlamıştır.
Burpee hareketi, uygulanışı bakımından kardio çalışmalarının başında gelen bir egzersiz hareketidir.
Aynı zamanda vücudun alt ve üst bölgelerini birlikte çalıştıran ve farklı kas gruplarına da etki ettiği için belli bir kuvvet ve fit bir vücut elde etmek için de tercih edilmektedir.
Burpee Hareketinin Uygulanışı
- İlk olarak dik bir duruş sağlanmaktadır.
- Çömelme işlemini yaparak eller, vücudun önüne gelecek şekilde yere koyulmaktadır.
- Sonrasında ayaklar arkaya doğru alınarak şınav pozisyonuna geçilmektedir. Aynı zamanda o esnada göğüs direkt yere değdirilmektedir.
- Kollarla vücud itiş yapılarak yukarı doğru kaldırılır. Sonra ayaklar da öne doğru alınarak squat pozisyonu sağlanmaktadır.
- Ardından elde edilen hızı hiç kesmeden, kollar tam yukarı kaldırılarak zıplama gerçekleştirilmektedir.
- Son olarak aşağı doğru inerken hiç bir şekilde bekleme yapmadan hızın kendisini kullanılmaktadır. Belirlenen tekrar kadar hareket yapılmaktadır.
Burpee Hareketi Yaparken Çalışan Kas Grupları
- Pectoralis major
- Triceps
- Hamstring
- Quadriceps femoris
- Deltoids
- Gluteus Maximus
- Calf
Burpee hareketini okuyanlar için kulağa pek hoş gelmediğini söyleyebiliriz. 🙂
Çünkü hareketin kendisi dışardan bakıldığı zaman kolay gibi gözükmektedir.
Elbette gerçek hareketin bir kez yapıldığı an tüm çıplaklığı ile anlaşılmaktadır.
Dik bir duruştan sonra sırasıyla yere yatıp ve hiç beklemeden aynı sırada kalkarak sıçrayış gerçekleştirmek; kişinin kondisyonunu, kuvvetini ve sıralı bir hareket olması sebebiyle koordinasyon becerilerini geliştirmektedir.
Farklı Açılardan Burpee Hareketi
Burpee hareketi, yukarıda anlatılanlar üzerinde tamamlanmaktadır. Tabii ki bunu şekillendirmek, kişinin performans kapasitesine göre zorlaştırmak ve kolaylaştırmak mümkündür.
Buna örnek verecek olursak;
- Hareketin yerden kalkıldığı andan itibaren kollar tam yukarı doğru olacak şekilde sıçrayış yapılmaktadır. Sıçrayışı, serinin içerisinden çıkarıp sıçramadan yaparak bir nebze kolaylaştırılabilir.
- Burpee hareketinin son evresinde, yukarı doğru yapılan sıçrayışı belli yüksekliğe sahip kutu üstüne yaparak farklı bir boyuta taşınabilmektedir.
- Yine hareketin yerden kalkış anında, orta evresinde tam kalkış yapmadan tekrarlar arası küçük bir engelin yanına sıçrayarak tempo artırılabilmektedir.
Burpee hareketi gibi etkili olan, antrenmanlarınızı farklı şekillendirebilecek “Turkish Get Up Hareketinin Tarihi ve Faydaları” başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. 🙂