Spor Yöneticiliği Bölümü ve Etkin Yönetim Nedir?
Spor Yöneticiliği Bölümü ve Etkin Yönetim Nedir?

Spor Yöneticiliği Bölümü ve Etkin Yönetim Nedir?

Spor bilimleri fakültesi ve beden eğitimi spor yüksekokulunda bulunan bölümlerle ilgili bilgilendirici serimize Antrenörlük Eğitimi Bölümü ve Liderlik başlıklı yazımızdan sonra antrenörlük eğitimi bölümü ile devam etmekteyiz. 

Spor Yöneticiliği Kimliği

Spor yöneticiliği yapmak isteyen bir adamın çizim görseli.

Spor, kendi başına ayrı bir endüstri haline gelmiştir. Gelişen teknoloji ayrıca ekonomik sistem medyanın da gücüyle farklı bir ivme yaşamıştır. Sporun içerisinde yer alan her branş için çeşitli alanlar, birlikte görev almaktadır. 

Sporcu olanlar branşın gerekliliğini yerine getirmektedir. Antrenör olanlar ise sporcuların performansı ile ilgilenmektedir. Bu döngü sadece iki ayrı profil tarafından dönmemektedir. 

Sporun bir endüstri olduğunu söylemiştik. Bu endüstri içerisinde yer alan takımların ise daha geniş bir yelpazeye dağılarak yönetilmesi gerekmektedir. Bu yönetimi ise spor literatürüne hakim olan spor yöneticileri sağlamaktadır.

Buna bağlı olarak spor yöneticiliği, yönetimle ilgili konusuna hakim ve her daim gündemi takip ederek sorumlulu olduğu faaliyeti bütün yönleriyle organize edebilmelidir.

Faaliyet alanlarıyla ilgili spor yöneticisi adaylarının gelişmesi için üniversitelerin gerekli fakültelerinde eğitim görebilme imkanları vardır.

Spor Yöneticiliği Bölümü

masa başında oturan bir spor yöneticiliği yetkilisinin görseli.

Spor yöneticiliği bölümü, bilimsel veriler doğrultusunda, sorumlu olunan organize hareketler için gerekli süreci yönetebilmek adına dört yıl süresince yetkin kişiler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Modern spor anlayışında olaylara tamamen daha profesyonel yaklaşılmaktadır. Sporun içinde aktif olanlar kadar ayrıca pasif olarak katılım sağlayan ilgili kişiler de vardır. Bu sebeple spor yöneticiliği kavramı her iki şekilde katılım sağlayanların durumuna göre ele alınmaktadır.

Buradan hareketle spor yöneticiliği bölümü, büyümeye devam eden spor endüstrisi için önemli bir yere sahip olmaktadır. Geçmişten günümüze geldiği şekliyle büyümeye devam edeceğinden bölüm olarak daha fazla gelişim gösterecektir.

Üniversitelerin Spor Bilimleri Fakültesi veya Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu çatısı altında spor yöneticili bölümü özel olarak bulunmaktadır. Sporcu veya antrenör olmak dışında farklı görevlerde de sporun içinde bulunmak isteyenler arttığından dolayı ilgi gören bir bölümdür.

Bu bölümden mezun olan kişiler, özel kurum ve kuruluşlarda spor faaliyetleriyle ilgili organizasyonları yönetmek için sorumlu olabilmektedirler. Bunun dışında devletin gerekli  kurumlarında da görev alabilmektedirler. 

İstihdam sağlayabilecekleri diğer alanlar ise şunlardır;

  • Gençlik ve Spor Bakanlığı
  • Gençlik ve Spor Müdürlükleri
  • Belediyeler vb. devlet kurumları 

Nasıl Bir Yönetici ?

Bir kaç kişinin takım elbiseli çizim görseli.

Yöneticilik, tek başına ele alınmaması gereken bir kavramdır. Kişi, düzenin verdiği statünün dışında ayrıca kendi içindeki liderlik yeteneklerini de geliştirdiği takdirde doğru bir yöneticidir.

Yetkili olduğu organizasyon içerisindeki tüm ekip üyelerini, belirlenen hedef yörüngesinde uygun şekilde yönlendirebilmelidir. Organizasyonu yönetmek ile insanı yönetmek arasında çeşitli farklar bulunmaktadır. Biri yöneticilik kavramı ile olabilirken diğeri liderlik kavramının özellikleri ile olabilmektedir. 

Bu özellikler ise şunlardır;

  • Etkili hitap etmek.
  • Sorumluluk almak.
  • Biz dilini kullanmak.
  • Etrafına güven vermek.
  • İşbirliğine önem vermek.
  • Çözüm odaklı düşünmek vb.

Avrupa Süper Ligi ve Yöneticiler

Avrup Süper Ligi logo görseli.

Yakın zamanda ise futbolun köklü organizasyonlarına karşı Avrupa Süper Ligi kararı ile spor yöneticilerinin kararlarının etkileri görülmüştür. Avrupa’nın 12 köklü kulübü yayın hakları için UEFA ve FIFA ile anlaşmazlıklarından dolayı gündeme gelmiştir.

Kulüpler Birliği Vakfı ise Avrupa Süper Ligi fikrinin Avrupa futbolunun dengelerine zarar vereceğini düşünerek UEFA’a destek verdiklerini açıklamışlardır.

Futbol endüstrisinde yaşanan bu son olaylardan da anlaşılacağı üzere spor, yöneticilerin aldığı kararlarla etkilenebilmektedir.

Sporun içindeki organizasyonların etkin şekilde düzenlenebilmesi sporcu ve antrenörler ile olmamaktadır. Spor yöneticilerinin kritik anlamda ne derece önemli bir yere sahip olduklarını hep birlikte görmüş bulunmaktayız.

Konuyla ilgili olması açısından “Spor Koçluğu Kitap İncelemesi” başlıklı yazımızı okuyarak ayrıca kitabı kütüphanenize ekleyebilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir