Antrenörlük Eğitimi Bölümü ve Etkin Liderlik Özellikleri
Antrenörlük Eğitimi Bölümü ve Etkin Liderlik Özellikleri

Antrenörlük Eğitimi Bölümü ve Etkin Liderlik Özellikleri

Spor bilimleri fakültesi ve beden eğitimi spor yüksekokulunda bulunan bölümlerle ilgili bilgilendirici serimize Rekreasyon Bölümü; Dolu Dolu Boş Zaman başlıklı yazımızdan sonra antrenörlük eğitimi bölümü ile devam etmekteyiz. 

Antrenör Kelimesinin Kökeni

Antrenörlük eğitimi bölüm mezunu antrenör ile maç molasında taktik anlatan antrenörün ve futbolcuların görseli

Fransızca entraîneur “idman yaptıran” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca entraîner “idman yapmak” fiilinden +or sonekiyle türetilmiştir. (1)

Değişen dünya düzeninde spor sektörü de bu çarkın içerisinde ayrıca bir yer almaktadır. 

Gelişen teknolojinin hızı, spor için de hızlı bir gelişmeye olanak sağlamıştır. Birbirinden farklı spor branşları için gerekli uzmanlıkların kabul görmesi, spor insanlarına farklı bakış açıları sunmaktadır.

Sporcu olarak sistemin içinde yer alan kimseler, branşları doğrultusunda hareket etmektedir. Bu sporcuları yönetecek, geliştirecek uzman kimselerde bu sebeple en az sporcular kadar önemli yere sahiptir.

Buna bağlı olarak antrenörlük, alanında nitelikli, bilgili ve gündeme hakim olarak sorumlu olduğu kişilerdir. Performans olarak sporcuları A noktasından B noktasına doğru ilerletebilmelidir. 

Bu tarz yetilere sahip olan antrenör adaylarının, gelişimleri için belli döngüde üniversitelerde eğitim almak istemesi kaçınılmaz olmaktadır. 

Antrenörlük Eğitimi Bölümü

Antrenörlük eğitimi bölümü mezunu bir kız öğrencinin görseli.

Antrenörlük eğitimi bölümü amaç olarak, bilimsel temellere dayalı veriler ışığında, yetkin olduğu branş hakkında sporcuları fiziksel, zihinsel, stratejik ve psikolojik olarak bir üst seviyeye çıkarmak için uygun bir plan-programlama yapacak kişiler yetiştirmektir.

Son zamanlarda sağlık konusuna gösterilen özel ilgi ve yönelimden dolayı fiziksel aktivitelere karşı daha profesyonel bir bakış açısı görülmeye başlanmıştır. 

Bu sebeple antrenörlük eğitimi, tüm dünyada gelişme gösteren, ilerleme kaydeden bir bölüm haline gelmiştir. Spor içinde profesyonel ve sosyal alanlarda görülen bu büyüme, artarak devam ettiği takdirde daha fazla gelişme ve ilerleme gösterecektir.

Çoğu üniversitede yer alan spor bilimleri fakültesi veya beden eğitimi spor yüksekokullarının içinde antrenörlük eğitimi bölümü bulunmaktadır. Yakın zamanda tüm dünya nezdinde göstermiş olduğu gelişim ile ilerleme kaydeden bir bölümdür.

Basketbol antrenmanı yapan çocukların görseli.

Bölüm, öğrencileri; amaca yönelik antrenman programları hazırlamak ve sorumlu oldukları sporcuların ve/veya üyelerin gelişimine fayda sağlayacak yetkinliğe sahip kişileri yetiştirmek için kurulmuştur.

Antrenörlük bölümünden mezun olan kişiler, görmüş oldukları eğitim ve kazandıkları bireysel tecrübeleriyle spor alanında profesyonel, amatör ve çeşitli özel kurum ve kuruluşlarda antrenör olarak istihdam sağlayabilmektedirler.

Diğer istihdam sağlanabilen alanlar ise şunlardır; 

  • Gençlik ve Spor Bakanlığı
  • Gençlik ve Spor Müdürlükleri
  • Belediyeler
  • Ve çeşitli devlet kurumları 

Antrenörlük ve Liderlik

Antrenman yapan iki kadının förseli.

Antrenörlük, sadece uzman olduğu spor branşında veya yetkin olduğu spor alanında program hazırlamaktan ibaret görülmemektedir.

Aynı zamanda sorumlu olduğu takımı, sporcuları ve organizasyonu bir bütün olarak alıp, içerisindeki kişileri hedef doğrultusunda, uygun strateji ile yönlendirebilen kişi de olmalıdır.

Lider doğulur mu? Lider olunur mu? 

Bu sorunun cevabı her ne olursa olsun şu bir gerçek ki; kişinin hayatındaki deneyimleri ve karşılaştığı sorunlara karşı izlediği çözüm yolları, liderlik kavramını olumlu-olumsuz yönde etkilemektedir.

Antrenör olarak aynı zamandan liderlik yapıldığını da bilmek ve kişisel gelişim açısından sadece branşa odaklanmamak gerekmektedir.

Antrenör aynı zamanda liderlik kabiliyetlerini kullanarak insanları yönetebilmek, bir döngü içinde yönlendiebilmelidir

Başarılı teknik direktör ve lider bir antrenör olan Jurgen Klopp’un liderlik hakkında söylediği cümle ile antrenörlük kavramını taçlandırmış olalım. 

Lider olarak en son gelen ve ilk giden olamazsınız. Her zaman ilk ya da son olmak zorunda değilsiniz. Ama örnek olmak zorundasınız.

Konuyu besleyen nitelikte olan “Antrenörlük Mesleğinin İncelikleri ve Önemi” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir