Çocuğun Hayatında Fiziksel Uygunluk
Fiziksel uygunluk düzeyi kişinin, gün içerisinde uyguladığı hareketleri zorlanmadan veya doğru şekilde yapabilmesidir. Bunun için de düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak oldukça önemlidir. Buradan hareketle fiziksel uygunluk bileşenleri performans ve sağlık odaklı ikiye ayrılmaktadır.
Kardiyovasküler dayanıklılık, kas kuvet, kas dayanıklılığı, esneklik, vücut kompozisyonu sağlıkla ilgili fiziksel uygunluk bileşenleri iken çabukluk, koordinasyon, sürat, güç gibi faktörler performans ile ilgili fiziksel uyguluk bileşenlerini oluşturur.
Milli Eğitim Bakanlığı
Çocukların gelişim evrelerinde sağlık olmaları, hareket etmeleri, motor becerilerini kullanabilmeleri ilerleyen yaşlardaki sürecini olumlu etkilemektedir. Hayatın her alanında ve anında fiziksek aktivite yapmak, farklı spor branşlarını deneyimlemek bu anlamda çocuklara yardımcı oluyor.
Çocuklar yaşamlarının uzun ve önemli bir bölümünü eğitim aldıkları okullarda geçiriyor. Bu sebeple beden eğitimi dersleri çocukların hayatında kritik bir anlam kazanıyor. Çeşitli spor branşlarını deneyimlemeleri, fiziksel aktivite yapmaları, sağlıklı yaşamı ve hareketi bir rutin haline getirmeleri fiziksel uygunluğun oluşmasında etkili kabul ediliyor.
Fiziksel Uygunluk Testi Parametreleri
Eğitimde ölçme ve değerlendirme uygulamaları öğrencinin sadece akademik performans çıktılarını değil aynı zamanda öğretmenin süreç itibariyle nasıl bir yol izleyeceğine dair de yol haritası çizmektedir. Birçok ders için ölçme ve değerlendirme merkezde tutulurken beden eğitimi gibi uygulamalı dersler maalesef gerektiği kadar önemsenmemektedir.
Ölçme, gözlemlenen çeşitli özelliklerin sayı sembolleri başta olmak üzere çeşitli sembollerle gösterilmesi, değerlendirme de ölçümlerin bir ölçütle karşılaştırılarak yorumlanıp kararlara dönüştürülmesidir.
Türkiye Maarif Derneği
Bu bağlamda okullarda verilen tüm dersler için ölçme ve değerlendirme ne kadar önemliyse beden eğitimi dersi gibi tüm uygulamaları dersler de o kadar önemli kabul edilmelidir. Eğitim ve öğretim yılının başında ve sonunda beden eğitimi dersinde uygulanan fiziksel uygunluk testleri, çocukların bireysel özelliklerindeki gelişimi görmek gelecek yıllara dair bir değerlendirme imkanı sunmaktadır.
“Fiziksel Uygunluk Testi” başlığı altında okullarda öğrencinin bireysel özelliklerini ortaya çıkaran ve durum değerlendirmesi yapılmasına imkan tanıyan parametreler ise aşağıda yer almaktadır. Bunlar:
– Otur-Uzan Esneklik Testi (Sol-Sağ):
Öğrenci düz bir zeminde yere oturarak sol ve sağ ayak tabanlarını test sehpasına sırasıyla tam değecek şekilde dayar. Gövdeyi (bel ve kalçayı) ileri doğru eğip, eller vücudun önünde olacak şekilde uzanabildiği kadar öne uzanır. Bu sırada uzanma esnasında öğrencilerin dizlerinin bükülmesi engellenir. Öğrenci esneklik sehpası üzerindeki cetvelde uzanılan en uzak mesafede birkaç saniye bekletildikten sonra çıkan sonuç kaydedilir.
– Flamingo Denge Testi:
Öğrenci flamingo denge aletinin üzerine dominant ayağı ile çıkarak dengede durur. Diğer ayağını dizinden büküp kalçasına doğru çekerek aynı taraftaki eli ile tutar. Öğrenci bu şekilde tek ayakla dengedeyken süre başlar ve bir dakika boyunca bu şekilde dengede kalmaya çalışır. Süre tamamlandığında, öğrencinin kaç kere ayağının yere temas ettiği kaydedilir.
– Sürat Koşusu Testi (20m):
Öğrenci belirlenen başlangıç çizgisinin önünde dik durarak koşmaya hazır şekilde pozisyon alır. Öğretmeni tarafından verilen komutla birlikte 20 metre sonundaki bitiş çizgisini en kısa sürede geçmek için maksimum hızda koşu yapar. Öğrenci 20 metre sürat koşusu testini iki kere dener. Bitiş çizgisini geçtiği anda durdurulan en iyi süre öğrencinin sonucu olarak kaydedilir.
– Durarak Uzun Atlama Testi:
Öğrenciden belirlenen noktada durmaları ve durarak çift ayakla en uzak mesafeye atlamaları istenir. Ölçüm yapılırken öğrencinin iki ayağının üzerine düşmesi esas alınır. Öğrenci durarak uzun atlama testini iki kere deneyecektir. Başlangıç noktasından atlanılan yere ayaklar temas ettiğinden geriye doğru en yakında ayak izinin mesafesi ölçülür ve en iyi olan mesafe sonuç olarak kaydedilir.
– Şınav:
Teste başlarken öğrenci yüzü yere dönük olacak şekilde ellerini omuz aralığında yere değmesini sağlayarak pozisyon alır. Sonrasında öğrenci kollarını kullanarak dirseklerini 90 derece bükerek vücudunu yere doğru yaklaştırır. Tekrar aynı forma bağlı kalarak vücudunu yukarı doğru kaldırır ve başlangıç pozisyonuna gelir. Öğrenci hareketi sürdüremeyecek kadar yorulduğundan veya iki kez teknik formu bozduğundan test sonlandırılır ve çekilen son şınav tekrar sonuç olarak kaydedilir.
– Mekik:
Öğrenci mat üzerinde ayak tabanları ve eller yere değecek şekilde uzanır. Daha sonrasında ayak tabanlarını kaldırmadan ve ellerinden destek almadan vücudunu yukarı doğru kaldırır ve terkrardan başlangıç pozisyonuna doğru sırt yer tam gelecek şekilde yavaşça gelir. Öğrenci maksimum 70 tekrara ulaştığından veya teknik form iki kere bozulduğunda test sonlandırılır ve çıkan sonuç kaydedilir.
Fiziksel uygunluk düzeylerinin çocukluk ve ergenlik dönemlerinde belirlenmesinin ilerleyen dönemlerde spor etkinliklerinde oluşabilecek olumsuz sağlık durumlarını ortadan kaldırabileceğini düşünmekteyiz.
Türk Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi
Aynı zamanda konuyla bağlantılı olarak her bir çocuk için fiziksel uygunluk testi, “Antrenman İlkeleri” ile de ilişkili bir konudur. Merak edenler de bağlantılı linke tıklayarak içeriğimizi okuyabilirler.