Sağlıklı mıyız?
İnsanlar, ömürleri boyunca güzelce emeklilik geçirmek için çalışırlar ancak emekli olduktan sonra tüm kazandıklarını, sağlık açısından geri kazanmak için harcarlar.
Bu söz aslında koronavirüsün tüm dünyada yaygınlaştığı bugünlerde biraz daha anlamlı hale gelmektedir.
Sahi, ömrümüz boyunca sağlık konusunda ne kadar birikim yapmaktayız?
Parasını ödediğimiz sosyal güvence fonları, sizce yediklerimizden veya yaptığımız sporlardan daha mı önemli olmaktadır?
Diğer bir deyişle sormak gerekirse, spor yapmak veya düzgün beslenmek yerine sosyal güvence fonlarına girsek sizce de emeklilikte rahat eder miyiz?
Çok enteresan değil mi? Kulağa ne kadar da rahatsız edici geliyor.
Sevgili okuyucularımız,
Her ne kadar okuyan insan sayısı azaldıysada biz yine her platformda bu söyleyeceklerimizi haykırmaya çalışıyoruz.
İlla ki okuyan, dinleyen, izleyen birileri olacaktır ve bu bilgiler bizlerin zihninde pranga olarak kalmayacaktır.
2020 yılı, tüm dünyanın primer ve sekonder anlamda önceliklerini tamamıyla değiştirecek yüzlerce olaya şahitlik etmiştir.
Koronavirüs bunlardan sadece bir tanesiydi. Peki bu dönemde en büyük risk sahipleri kimler olmuştur?
Etrafımda bu virüsü geçiren yüzlerce arkadaşım, eşim, dostum ve hastam oldu.
İstisnasız bu arkadaşlarımın ve hastalarımın hepsi ile alakalı sağlık anlamında bilgi sahibiyim. Bu sebeple takiplerini mümkün olduğu kadar telefon yoluyla yapmaya gayret ettim.
Bu tecrübeyi analiz etmek gerekirse bağışıklık, egzersiz ve sağlıklı beslenme kavramlarının önemli olduğunu müşahede ettik.
Kronik hastalığı olan, sigara içen, hareketsiz yaşayan arkadaşlarımızın süreci daha sıkıntılı geçirdiklerine tanıklık ettim.
Bunun aksine sadece yürüyüş bile olsa egzersiz yapan, dengeli beslenen arkadaşlarımızın ise neredeyse bir çoğunun, asemptomatik (hastalığa dair belirti göstermemek) olarak hastalığı atlattıklarına şahit oldum.
* Tevafuki olarak yapılan test sonuçlarının pozitif oldukları tespit edilmiştir.
Koronavirüs İçin Bağışıklığın Önemi
Tabii ki istisnai olaylar illa ki olacaktır.
Ancak genel anlamda bağışıklığı yüksek tutmanın en güzel yolları, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, bol su tüketmek ve tütün mamullerinden uzak durmaktan geçtiğini unutmamak gerekir.
Şunu unutmamak gerekir ki, her bünye tıpkı parmak izimiz gibi birbirinden farklıdır ve spordan beslenmeye kadar kişiye özel değerlendirilmelidir.
Bu sebeple, herkes aynı sporu da yapamaz ve aynı yemekleri de yiyemez!
Bağışıklığınızı daha yüksek tutmak için ideal spor ve beslenme programlarının düzenlenmesi konusunda, işin uzmanlarından yardım almak daha verimli ve daha faydalı olacaktır.
Sağlıklı günler dilerim… 🙂
Koronovirüs sebebiyle çoğunlukla evde olduğumuz bu zamanlarda sağlıklı günler için “Evde Spor Yapmak İçin Uygun Egzersiz Hareketleri” yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂