Spor branşları ile özdeşleşmiş sakatlıklarla ilgili serimize Tenise Özgü Sakatlık; Tenisçi Dirseği başlıklı yazımızdan sonra golfçü dirseği ile devam etmekteyiz.
Golfe Kısa Bir Bakış
Golf, kendine özgü şekil almış sopalarla sert ve küçük olan topları, saha içerisinde yer alan deliklerin arasından hedeflenen deliğe topu düşürmek amacıyla yapılan bir spordur.
Golf sporunun tarihi de aynı zamanda çok eskilere gitmektedir.
Kesin olmayan bilgiler doğrultusunda golf, ilk olarak 1300’lü yıllarda Çin’de “topa vurmak” anlamına gelen “chuiwan” adı ile golf sporunun ilk çıkış yaptığı yer olarak bilinmektedir.
Zaman içerisinde ticaret yapan tüccarlar tarafından Avrupa’ya yayıldığına dair inanışlar da mevcuttur. Zaman geçtikçe yaygınlaşan golf, Hollanda’da het kolven Fransa’da ise jeu de mail adlandırılmaktadır.
İskoçya’ya kadar giden golf, ülkede yoğun ilgi görmesinden dolayı milli sporları haline gelmiştir. Golf isminin ise İskoçlar tarafından literatüre kazandırılmıştır.
Golf ile ilgili Çin ve İskoçya arasında ilk olarak hangi ülkenin bulduğu konusu tartışılmaya devam etse de dünya üzerinde kabul gören İskoçya’nın bulduğudur.
Hatta en eski golf sahası olarak kabul edilen St. Andrews, İskoçya sınırları içerisindedir.
Dünya üzerinde ilgi görmesi aynı zamanda günümüze kadar gelişim göstermesi ile golf, daha profesyonel olarak şekil almıştır.
Golf ile ilgilenen sporcuların yerdeki topa belli bir kuvvetle ivme kazanarak vuruş yapmaları aynı zamanda dirsekte meydana getirdiği mikro travmalarla bazı sakatlıklara neden olmaktadır.
Ortaya bu çıkan bu sakatlıkların başında ise golfle popülerleşmiş olan golfçü dirseği bulunmaktadır.
Golfçü Dirseği
Golfçü dirseği bir diğer adıyla tıp literatüründe medikal epikondilit olarak geçmektedir.
Dirseğin iç kısmında yer alan medial (iç) epikondil olarak isimlendirilen bölgedeki kas ve kemiklerde meydana gelen stres sonucu oluşan bir sakatlıktır.
Çeşitli araçlara bağlı kalınarak yapılan spor branşlarından birisi olan golf, sporcuların ellerindeki sopa ile belli bir kuvvetle yerdeki topa arka arkaya vuruş yaptıkları için sıklıkla maruz kaldıkları bir sakatlık türüdür.
Dirseğin iç kısmında başlayan ve epikondil olarak bilinen bölgedeki ağrıların oluşmasıyla birlikte ön kola doğru yönelerek kendisi hissettirmektedir.
Aynı zamanda ön kolda oluşan ağrılar, el bileklerinde de hareket kaybına neden olmaktadır.
Golfçü Dirseği Sakatlığının Belirtileri
Dirseğin iç tarafında başlayan ağrının ön kola doğru yönelerek kendisini hissettirmesi, golfü dirseği sakatlığının ilk sırada yer aldığı kabul görmektedir.
Bu ve benzeri belirtileri taşıyan kişilerin, bilek hareketleri ile yaptıkları işlerde de ağrı artış göstermektedir.
Golf ile uğraşanların ise, sıklıkla eldeki sopa ile bir kuvvet oluşturarak yerdeki topa vuruş yapmaları, ağrının dirsekten ön kola ve bileğe doğru geçiş yapmasını sağlamaktadır.
- Ağrının oluşmasından sonra geçen zaman zarfında, kol kaslarında da güçsüzlük hissedilmeye başlamaktadır.
- El bileklerinin kullanılması ile yapılan hareketlerde; ağırlık kaldırırken, elleri yumruk yaparken ve benzeri bilek hareketlerinin hakim olduğu hareketlerde kısıtlamaya sebep olmaktadır.
- Dirsekten, kolun iç kısmına doğru seyreden ağrı hissi oluşmaktadır. Omuz arkasında da ağrı görülebilmektedir.
- Kolun, dirsekten itibaren açma-kapama (flexion-extension) işlemini yapamamak da belirtiler arasında bulunmaktadır.
Bahsini ettiğimiz bu olumsuz durum, sadece golf ile ilgilenen sporcularda gözükmemektedir.
Golfçü dirseği aynı zamanda sürekli olarak dirsek ekleminin hakim olduğu meslek gruplarındaki kişilerde de gözükmektedir.
Golfçü Dirseği Sakatlığının Tedavi Yöntemleri
Sakatlığın oluşmasıyla sporcuların sonraki müsabakaya hazırlanması ve sedanter bireylerin günlük hayatta hareketliliğini devam ettirebilmesi elzemdir.
Bu yüzden sakatlığın ilerlemesine sebep olacak harekelerin, iyileşme sürecini hızlandırması bakımından tedavi sürecinde faydalı olacaktır.
- Ağrının hissedildiği bölgeye doktorun belirleyeceği şekilde bölgedeki yükü azaltmak için bant veya dirseklik gibi ürünler kullanılabilir.
- Belli saat aralıklarında bölgeye buz yöntemi uygulanabilir.
- Antienflamatuar ilaç tedavisi tedaviye yardımcı olmaktadır.
- Tedavilere cevap vermeyen kişiler için kortizon enjekte edilebilir.
- Cerrahi işlemler dışında yapılanlar tedaviye cevap vermediyse, en son noktada cerrahi olarak tedavi düşünülebilir.
Bu tedavilerle birlikte önem verilmesi gereken konulardan birisi de ısınma ve germelerdir. Bununla birlikte eklemlerin daha kuvvetlendirilmesi için çeşitli egzersizlerle hemhal olmak gerekmektedir.
Yapılan branşa özgü antrenmanda özel ısınma ve kuvvet kazanımı için özel çalışmalara yer vermek gerekmektedir 🙂