Evde Spor Yapmak İçin Uygun Egzersiz Hareketleri
Evde Spor Yapmak İçin Uygun Egzersiz Hareketleri

Evde Spor Yapmak İçin Uygun Egzersiz Hareketleri

Evde Spor Yapmak

Evde spor yapmak için sandalye ve şişe kullanan kadın görseli.

Evde geçirelen süre içerisinde herhangi bir ekipmana ihtiyaç duymadan formda kalmak ve/veya form tutulabilmektedir. Gereken tek şey, evde spor yapmak için kendimizi hazırlamamızdır.

Yakın zamanda karşılaştığımız hatta etkisinin görüldüğü bu kritik günlerde, evde geçirilen zamanı değerlendirmeye çalışıyoruz. Ayrıca güçlü kalmak için spor yaparak fayda sağlamak, vücut ağırlığı ile çeşitli harekelerle antrenman yapmak psikolojik olarak da artı sağlayacaktır.

Yağ yakmak, kuvvet kazanmak ve kardiyovasküler sistemi geliştirmek için ev içerisinde yapılacak antrenman türleri genel itibariyle fonksiyonel olarak ele alınmaktadır..

Fonksiyonel antrenman, öncelikle omurgayı korumayı amaçlayan, herhangi yardımcı faktörlerin olmadığı tamamen kişinin kuvveti doğrultusunda yapabildiği antrenmanlardır.

Fonksiyonel antrenman, ayrıca kişinin günlük hayatın akışı içerisinde belli hareket kapasitesine sahip olmasına yardımcı olmaktadır. Vücut bölgelerinin çalışmasını mümkün kılan, uygulanan çalışmaları koordineli şekilde, ritime bağlı kalarak yapılan antrenman modelidir.

Vücut Ağırlığı ile Evde Yapılabilecek Uygun Egzersiz Hareketleri

Evinin mutfağında spor yapan bir adam görseli.

Spor salonlarına gitmek istemeyenler, farklı gündemlere sahip oldukları için gitmek isteyip ama gidemeyenler veya farklılık olsun diye spor salonları yerine evde yapmak isteyenler için verimli ve yapması kolay çalışmalarla evde de formda kalmak mümkündür.

Bu sebeple kendi programınızı yapabilmek için referans alabileceğiniz örnek bir antrenmanı şablon olarak sizlere sunacağız. 🙂

Evde spor yapmak için bahçeyi kullanan bir adam görseli.

Dairesel Antrenman:

1. Hareket: 10 Tekrar Burpee – 30 sn Dinlenme

2. Hareket: 10 Tekrar İp Atlama – 30 sn Dinlenme

3. Hareket: 10 Tekrar Squat – 30 sn Dinlenme

4. Hareket: 10 Tekrar Turkısh Get Up (5 Tekrar Sol – 5 Tekrar Sağ Kol) – 30 sn Dinlenme 

Toplam dört hareketten oluşan bu sıralamayı arka arkaya maksimum 3-4 tur tamamlayacak şekilde antrenmanı noktalayabilirsiniz.

Turlar arasında ortalama 3 dk dinlenme verebilirsiniz.

Son olarak performans kapasitesinize, antrenman yaşınıza uygun tempo artışını, tekrar sayılarını dinlenme süreleriyle değişiklik yapabilirsiniz.

Ayrıca fonksiyonel antrenman, dairesel antrenman yöntemi dışında evde yapmak için belirlenen hareketlerle farklı şekillerde değerlendirilebilir.

Bir kaç örnek verecek olursak bunlar;

  • Set Usulü (Fitness)
  • Tabata Protokolü
  • Dairesel Antrenman (Circut Training)
  • Crossfit Metodları: Amrap, Emom, For Time
Evde kitap okurken camdan dışarıyı seyreden bir kadın görseli.

Antrenman bittikten sonra ise evde geçen süreyi fırsata çevirip, yapmak isteyip ama belli yoğunluklardan dolayı yapamadıklarımızı ya da kendimize vakit ayırıp, çeşitli aktivitelerle dinlenmek güzel olacaktır.

Şimdiden verimli antrenmanlar ve antrenman sonrasında ise keyifli vakitler diliyoruz. 🙂

Bireyin yapmak mecburiyetinde olduğu işlerin dışında, kendisi için değerlendirebileceği kalan zamanlarını, bedenini ayrıca ruhunu  dinlendirmesi için sayfamızda yayınladığımız bir yöntemle ilgili “Rekreasyon Bölümü ve Dolu Dolu Boş Zaman” başlıklı yazımızı okuyarak, değerlendirebilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir