Düzenli Uyku Faktörünün Sağladığı Faydalar
Düzenli Uyku Faktörünün Sağladığı Faydalar

Düzenli Uyku Faktörünün Sağladığı Faydalar

Kaliteli ve Düzenli Uyku

Düzenli uyku uyuyan bir insanın çizim görseli.

Düzenli uyku, günlük yaşamın akışı içinde önemli bir yere sahip olmaktadır. Günlük yaşantıyı fiziksel ve psikolojik olarak bir çok yönden etkilemektedir. Günün daha keyifli ve enerjik yaşanmasını sağladığı gibi ayrıca sağlık açısından da önemli bir faktördür.

Kilo vermek, alzheimer hastalığına koruma sağlamak ve diyabete karşı önlem almak isteyenlerin uyku düzenine dikkat etmeleri gerekmektedir. Uyku problemi yaşayanların veya gece keyfi olarak uyumak istemeyenlerin karşılacağı daha pek çok olumsuz durum mevcuttur. 

Matthew Walker, “Niçin Uyuruz?” başlıklı kitabında bu olumsuz durumlara şu şekilde değinmiştir;

“Rutin olarak her gece 6 ya da 7 saatten az uyumak bağışıklık sistemini mahvediyor. Ayrıca kanser riskini ikiye katlıyor. Yeterli  uyku, alzheimer hastalığına yakalanıp yakalanılmayacağını belirleyen kilit yaşam faktörlerinden birisidir. Uyku süresinde sadece bir hafta süren makul kısalmalar bile kan şekeri düzeyini diyabet öncesi olarak adlandırılan sınıfa sokacak kadar etkilemektedir.”

Aynı zamanda az uyku, açlık hissinin ortaya çıkmasını sağlayan ghrelin hormonunun düzeyini artırmaktadır. Tokluk hissini oluşturan leptin hormonunu baskılamaktadır. Gün içerisinde tok olmanıza rağmen açlık hissediyorsanız bunun temel sebebi uykunuzu az almış olabileceğinizle ilişkilidir.

Bu durum ise uyku problemi yaşayanlarda obeziteye sebep olan kilo artışını sağlayan faktörler arasında yer almaktadır. Kilo vermek için sıkı bir diyete giren kişilerin, uyku düzeni iyi değilse sonuç istenilen şekilde olmayabilir. 

Kilo kaybı genel olarak yağlardan giderilmemektedir. Yağ dışındaki diğer etkenlerden de kilo kaybı sağlanacaktır. Hatta bunun verimli şekilde sağlanabilmesi için uyku düzenininde doğru planlanması gerekmektedir. 

Yetersiz Uyku Düzeninin Zararları

Düzenli uyku uyuyamayan bir kişinin çizim görseli.
  • Obezite riskini artırması
  • Diyabete sebep olması
  • Kanser riskini artırması
  • Gün içerisinde zihinsel anlamda odak problemi
  • Kardiyovasküler anlamda rahatsızlıklara sebebiyet
  • Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalık riskinin artışı vs.

Öğlen Uykusu (Kaylule)

Uyku sadece gece vaktinde yapılmamaktadır. Gece uykusu kadar öğle uykusunun da kişiye bir çok faydası bulunmaktadır. Vücud gece uyku moduna geçmeye yatkın olduğu gibi öğle vaktinde de bu moda girebilmektedir. 

Geceleyin uykusunu güzelce almış bir kişi, gün içersinde öğlen vakti az da olsa uyuyabilirse fiziksel ve zihinsel anlamda tazelenmeye sebep olmaktadır. Odak, düşünme ve olaylara daha açık bir zihinle yaklaşmaya dair verim kazandırmaktadır. 

Öğle uykusunu en iyi ve düzenli şekilde bebekler uygulamaktadır. İlerleyen yaşlarda bir birey olarak kendi toplumsal çevresindeki faktörlere bağlı kalarak öğlen uykusu unutulmaktadır.

Yetişkin bireyler de imkanları dahilinde yapabilirlerse, öğle uykusuna geçmeye özen gösterebilirler. O zaman performans anlamında daha yüksek sonuçlar vereceklerdir. 

Şimdiden herkese iyi uykular dileriz. 🙂

Ayrıca uyku açmak için güne neden kahve içerek başlanıldığını öğrenmek için de “Kafein ve Kahve İlişkisinin Spor Performasına Sağlıklı Etkisi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir