Karpal Tünel Sendromu Nedir?
Zaman geçtikçe geçmişteki birçok meslek günümüzde farklı bir şekilde evrimleşti. Teknoloji ile birlikte birçok meslek grubunun ortaya çıkmış olması, temelde masa başında sürekli bilgisayar endeksli çalışmayı şartladı.
Haliyle hareketten uzak, sadece bir ekleme ve/veya belirli kas gruplarına odaklanarak çalışmak, olumsuz sağlık problemlerine de sebep olmaktadır. Bunları dikkate aldığımız zaman önceki içeriklerimizde de paylaştığımız üzere bu rahatsızlıkların farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Bu rahatsızlıklardan birisi ise, birçok kişinin yaşadığı, bildiği veya duyduğu karpal tünel sendromu olmaktadır.
Karpal tünel sendromu, insanın el avucunda yer alan kemiklerden ve bağlarla çevrili olan bir kanaldır. Bu sebeple kanalda meydana gelen median adı verilen sinir üzerinde oluşan bir baskı sebep olmaktadır. El ve kollarda belli bir uyuşma, karıncanlanma gibi durumların hissedilmesine de karpal tünel sendromu denmektedir.
Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?
Median sinir, el bileği üzerinden kollara ve avuç içine kadar karpal tünelden uzanmaktadır. Haliyle bu bölge üzerinde ortaya çıkan baskı; elde, parmaklarda, el bileğinde rahatsız edici etkenlerin hissedilmesine izin verir.
Karpal tünel sendromu, doğuştan olan veya sonradan bilek anatomisinde oluşabilecek durumların dışında farklı bir sebepten dolayı da ortaya çıkar. Bu sebep tam olarak günümüzde birçok kişinin yapmış olduğu devamlı bir eylemdir diyebiliriz.
Günlük hayatın akışı içerisinde, tabiri caiz ise bir uzvumuz gibi bağlı ve/veya bağımlı olduğumuz yoğun bilgisayar kullanımı buna bir örnektir. El hareketlerinin sürekli aynı doğrultuda tekrarlanarak kullanılmasından kaynaklı karpal tünel sendromu ortaya çıkmaktadır.
Birçok kişinin karpal tünel sendromuna farklı uygulamalarla maruz kaldığını belirtmek de fayda var. Bu rahatsızlığın ortaya çıkış sebebini merkeze alarak örnekleri çeşitlendirebilirsiniz. Uzmanlar obezite problemini dahi karpal tünelin ufalmasına neden olabileceğinden dolayı risk olarak görmektedir.
Belirtileri Nelerdir?
Karpal tünel sendromunun belirtileri birden ortaya çıkmaz. Yavaş yavaş süreç içerisinde biriken faktörler durumu ilerletir. Öncelikli belirti parmaklarda ve elde karıncalanma hissiyatı ile uyuşma olduğunda fark edilir. Bu belirtiler ise serçe parmak dışındaki diğer dört parmak üzerinde görülmektedir.
Bu olumsuz hissiyatlar, parmak ve/veya elden başlayarak tüm kolu etkileyecek seviyeye de çıkabilmektedir. Karıncalanma, uyuşma, elektrik çarpması gibi durumlar genellikle direksiyon, dergi/kitap, telefon ve bilgisayar kullanımında sürekli hissediliyorsa kırmızı alarm vermenin tam zamanıdır.
Aynı zamanda uç bir belirtisi de nesneleri elden düşürmedir. Median sinirdeki baskı ve yoğun uyuşma, kavrama kaslarının zayıflamasına sebep olmaktadır. Bu sebeple temel fonksiyonları yerine getirmek noktasında ayrı bir olumsuz durumdur.
Bu ve buna benzer olumsuz durumlarla karşılaşan kişilerin, iş işten geçmeden bir doktora görünmesinde fayda var. Aksi takdirde günlük yaşamın her anını etkileyecek seviyede kalıcı hasarlar ortaya çıkabilir.
Önlemek İçin Bazı İpuçları
Karpal tünel sendromunun oluşmasını önleyecek en temel uygulama, el ve bileklerdeki gerginliği asgari düzeye indirmektir. Daha az kuvvet ve daha fazla gevşek kavrama ile kullanmaya özen gösterilmelidir. Temel kriter bundan ibaret.
Bilgisayar kullanımını örnek olarak verdik ve yine buradan ilerlemeye devam edelim. Masa başında yoğun çalışanlar, klavye tuşlarına daha hafif şekilde, mouse veya touchpad kullanırken bileğe daha az yük bindirmek üzere hareket sağlanmalıdır.
Öğrenci kardeşlerimiz bu hususun üstüne yoğun yazı yazma sürecinde titizlikle düşmelidir. Uzun soluklu yazı yazmaya yönelik işlevsel bir kalem tercihi yapılmalıdır. Aynı zamanda o tempoda eller belli aralıklarla kısa ve sık dinlendirilmelidir.
Odağımızın karpal tünel sendromu olması hasebiyle klavye, mouse, touchpad nasıl kullanır konusuna girmiyoruz. Ancak ilgili kişilerin bununla ilgili bir araştırma yapmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.
Aynı zamanda konu ile benzer sebeplerden kaynaklı “Boyun Düzleşmesi Nedir?” başlıklı içeriğimizi de ayrıca okuyabilirsiniz. 🙂