Talassoterapi ve Denizle Olan İlişkisi
Talassoterapi ve Denizle Olan İlişkisi

Talassoterapi ve Denizle Olan İlişkisi

Talassoterapi Yöntemi

Ülkemizin insana sunduğu coğrafi imkanlar oldukça zengindir. Bu zenginlikleri değerlendirebilenler olduğu kadar değerlendiremeyenler de oldukça mevcut. Zenginliklerin en başında ise, iç ve dış sınırlarda yer alan deniz kaynaklarımızın olduğunu söyleyebilirim. Termal suyu ve deniz kaynaklarının yoğunluğu, içeriğindeki mineraller ve çeşitli bileşenler sebebiyle sağlık amaçlı tedavi yöntemlerinde de kullanılmaktadır. Talassoterapi yöntemi de bu tedavilerden birisidir. 

Yunanca deniz anlamına gelen “thalasso” ve bakım anlamına gelen “terapi” kelimelerinden türetilmiş bir kelimedir. Sıcak yaz günlerinde hem eğelenmek hem de serinlemek için yüzmeye gittiğimiz denizlerimiz aynı zamanda vücudumuz için oldukça fayda sağlamaktadır. 

Dünya yaratıldığından beri insanlar belli yaşam serüvenleri yaşamıştır. Göçebe yaşam ve yerleşik yaşam tarzı birbirinden farklı olsa da merkezde her daim suyu tutmuştur. Çünkü suyun olduğu yerde yaşam vardır ve bu sebeple kültürlerde suyun önemi fiziksel ve ruhsal olmak üzere iki ayrı çerçevede değerlendirilir.

Talassoterapi yönteminin bileşenleri ayrı ayrı ele alındığında temelde deniz iklimini kapsadığı görülmektedir. Bunlar: 

  • Güneş
  • Deniz
  • Deniz tuzu
  • Deniz yosunu
  • Deniz tabanı (çakıl, taş, kum), vb. bileşenlere dayanmaktadır. 

Vücut sıcak deniz suyundaki magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum, iyot gibi mineralleri deri  yoluyla almaktadır. Bu mineraller kan ve lenf dolaşımını artırarak metabolizmayı hızlandırmakta ve toksinleri dışarı atmaktadır.


 Sağlık Turizminde Yeni Bir Trend: Talassoterapi.pdf

Sağlıklı Aktivite Olarak Denize Gitmek

Talassoterapi yöntemi deniz suyunun ısıtılması ile uygulanmaktadır. Aynı zamanda istenilen etkiyi yüksek oranda verebilmesi için de uzman kişilerin olmasını gerektirmektedir. Ancak ülkemizde talassoterapi yönteminin yeni yeni fark edildiğini ve herkesin uzman kişilerden alacak imkanı bulamayacağını düşünürsek sadece denizin kendi sunduklarını dahi değerlendirmek faydalı olacaktır. 

Denizde epey bir vakit yüzdükten sonra hemen sudan çıkmamak, sakince suya uzanmak ve/veya kıyıda suyun içinde oturmak, kumlara uzanmak ve güneşin tadını çıkarmak, mümkünse çakıllara uzanmak ve/veya basmak vb. imkanları değerlendirmek beden ve ruh için muazzam fayda sağlayacaktır. 

Denize giderken bu bilinç ile gitmek, eğlenirken sağlıklı aktivite yaptığınızı da unutmamak kendiniz için yapacağınız en güzel aktivitelerden birisi olacaktır. Bunun için yüzme biliyor olmanız aktiviteyi daha eğlenceli kılacaktır. Ancak yüzme bilmiyorum diye düşünüp kendiniz denizin sunduğu faydalardan uzak tutmamanız sizin yararınıza olacaktır. Hiç olmadı vücudunuzu derine gitmeden suya daldırıp çıkarmanız veya ayaklarınızı denize sokmanız bile fayda sağlayacaktır. 

Sağlık Turizmi İçin Talassoterapi

Türkiye’nin termal sular ve deniz kaynakları bakımında zengin olması ülkemizin tanıtımı ve turist çekmesi bakımından da oldukça önemli bir değere sahiptir. Çoğunlukla deniz, kum, güneş ve sahil odaklı turistik pazarlama olanakları aynı zamanda sağlık turizmi için de destek sağlamaktadır. 

Tabii ki sağlık turizmi için denizlerimizin ve deniz kıyılarımızın temiz tutulması oldukça hassas bir konudur. Bunun için hem vatandaş olarak her birimizin hem de karar alıcılar olarak her yöneticimizin sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Temiz tutulan denizlerimizi ve kıyılarımız talassoterapi gibi tedavi yöntemlerinin uygulanabilir olmasını sağlayacaktır. Aksi takdirde sağlığımız için yapmak istediklerimizi maalesef yapamayacak duruma geliriz. 

Talassoterapi yönteminin kullanım alanı oldukça geniş olmakla birlikte hem turizmi hem de sağlık sektörünü etkileyen geniş kitlelere uzanan bir terapi türüdür.


TALASSOTERAPİ UYGULAMALARINA KATILAN TURİSTLERİN MOTİVASYON DÜZEYLERİNİN ZİHİNSEL İYİLİK HALLERİNE ETKİSİNDE BİRLİKTE DAVRANIŞ OLUŞTURMANIN ARACILIK ROLÜ.pdf

Bu bağlamda denizi sadece yüzmek, balıklama suya atlamak olarak kısıtlı değerlendirmek yerine her şeyiyle geniş bir şekilde değerlendirmek güzel olacaktır. Sıcak yaz günlerinde, denizin bizi kendisine çektiği şu günlerde farkındalık kazandırmak istediğimiz  talassoterapi konusuyla birlikte bir başka konuya da açıklık getirebildiğimi düşünüyorum. Denizde yüzmek ile havuzda yüzmek arasındaki fayda farkını da tek taraflı yaklaşımla açıklığa kavuşturmuş olabilirim. 

Denklem oldukça basit aslında. Doğanın bize sundukları suni olanlara nazaran her zaman en faydalı olanıdır. Deniz suyunun doğallığını ele alacak olursak havuz suyunu konuşmaya daha gerek yok. Ancak amaç sadece yüzmek ise o zaman işler değişir. Bu değişen işleri konuşmak da bu içeriğin konusu olmadığını düşünürsek talassoterapi için deniz iklimi elzemdir. 

Konu itibariyle sık sık denizden ve yüzmekten bahsedildiği için “Micheal Phelps” ile ilgili olan içeriğimizi de ayrıca okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir