Lomber Lordoz (Bel Düzleşmesi) Nedir ve Korunma Yolları Nelerdir?
Lomber Lordoz (Bel Düzleşmesi) Nedir ve Korunma Yolları Nelerdir?

Lomber Lordoz (Bel Düzleşmesi) Nedir ve Korunma Yolları Nelerdir?

Lomber Lordoz Tanımlaması

Sağlık konusu her dönem için önemli bir konu olmuştur. Ancak günümüzde önemli olduğu kadar hayati bir konu haline gelmiştir. Hayat standartlarımızın verimini devam ettirebilmek ve ruh sağlığımızın olumsuz etkilenmemesi de kritik bir hal aldı. Bu kritik sağlık problemlerinden biri ise, içeriğimizin ana konusu olan lomber lordoz (bel düzleşmesi) rahatsızlığıdır.

Spor yapmaktan uzak kalan ve/veya sürekli olarak masa başında çalışan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Aynı zamanda sıklıkla spor yapan ancak bilinçli şekilde plan/program takip etmeyenlerin de etkilendiği bir problemdir. Sadece görünen kas grupları ile ilgilenip fütursuzca karın kası çalışanların, sırt kaslarını ve omurgayı ihmal etmesi sonucunda lomber lordoz vb. sağlık problemi ortaya çıkmaktadır. 

Lomber lordoz, normalden fazla şekilde bel çukurunun artması ve kalçanın dışarıya doğru çıkık durmasıdır.

Bu postürel bozukluktan dolayı da bel ağrısına sebep olmaktadır. Bu durum sedanter kişilerin sağlığını, spor yapanların ise sağlığıyla beraber antrenman performansını olumsuz yönde etkilemektedir. 

Lomber Lordoz Oluşma Durumları

Lomber lordoz probleminin olduğunu bölgeyi gösteren bir görseli.

Ele aldığımız lomber lordoz, bel bölgesindeki kas gruplarının uzun süre aynı pozisyonda kalmasından dolayı oluşmaktadır. Aynı zamanda uzun süre çalışmayan bu kas grupları, belli bir gerginliğe sebep olmaktadır. Aynı zamanda bu durum, ilgili kas gruplarının spazm olmasına da yol açmaktadır.

Yukarıda da altını çizdiğimiz üzere sürekli karın kasım olsun diye çalışanların sırt ve omurgayı ihmal etmelerinden dolayı abdominal kasların güçlenerek göbeği öne çekmesiyle de oluşmaktadır. Kişi göbekli olmasa dahi sanki göbekli birisiymiş gibi bir görünüme sahip olur.

Antrenmanlar neticesinde bu vb. orantısız gelişen durumların önüne geçmek ve/veya sakatlık riskini en asgariye indirmek için 10/7 prensibini dikkate almak elzem bir konudur. 

10/7 prensibi ise şu anlama gelmektedir. Vücudun sorumlu olan agonist (ön) kas grupları ile zıttı yönde çalışan antogonist (arka) kas grupları senkronize bir şekilde çalıştırılmalıdır.

  • Örneğin, biceps kasımız agonist kas olarak maksimum %100 ise, triceps kasımız ise antagonist olarak minimum %70 seviyesinde olmalıdır.

Aksi takdirde gerek poster anlamında gerek performans anlamında bir kas grubu zıttına ağır gelecek ve gözle görülür değişiklere sebeb olacaktır. 

Lomber lordoz oluşumunda sadece yukarıda yer alan durumlar sebep olmamaktadır. Aynı zamanda bunlarla birlikte bazı oluşum sebepleri ise şunlardır: 

  1. En temel nedeni hareketsizlik,
  2. Gereğinden fazla kilolu olmak,
  3. Sürekli olarak ağır yük taşımak (nakliyecilik),
  4. Uzun süre aynı pozisyonda ve/veya yanlış pozisyonda kalmak vb.

Tüm bu konulardan bağımsız olara hamilelik sürecinde olan kadınların da çok dikkatli olması gerekmektedir. Bebeğin 9 ay boyunca annenin belini öne doğru çekmesi sebebiyle sıklıkla hamile kadınlarda lomber lordoz problemi görülebilmektedir. Bu problemim nüks etmemesi için gerekli önlemlerin alınması oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçecektir.

Lordoz Durumunun Azalması Durumu

Lomber lordoz problemi, iskelet-kas sistemi üzerinde kontrollü bir şekide yapılacak rehabilitasyon egzersizleri ile azalabilmektedir. Tabii ki tamamen azalmasa bile hareket kapasitesi ve/veya yaşam kolaylığı açısından etkili olacaktır. Hissedilen ağrıların azalması veya hissi yaşatmaması antrenman performansını da oumlu yönde etkilemektedir. 

Bu egzersizleri teker teker yazmak yerine, doğrudan ulaşabileceğiniz egzersiz konu başlıklarını yazmayı daha işlevsel bulduk. Bunlar:

  • Kegel egzersizleri
  • Pelvik tilt egzersizleri 
  • Kalça ve bel egzersizleri

Lomber lordoz problemine yönelik yapılan birçok özel egzersiz bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını fikir vermesi açısından örnek görseller üzerinde göstermenin yararlı olacağını düşünüyoruz.

Anekdot

Lomber lordoz problemi olan bir hastanın görseli.

Lomber lordoz hakkında tanımlama, oluşum sebepleri ve rehabilitasyon amaçlı yapılabilecekler egzersizleri genel hatlarıyla ele almaya çalıştık. Bu sebeple hazırladığımız bu içeriğimizde tıp literatüründe uzmanlık gerektiren konu başlıklarına yer vermedik. Ameliyat gibi ciddi konu başlıkları hakkında bilgi edinmek için uzmanlar tarafından yayınlanan birçok içerik/kaynak bulunmaktadır.

Bu ve daha nice merak edilen ciddi konulara ve/veya soru(n)lara çözüm bulmak için safsatalardan uzak, modern-alternatif tıpa yakın kalmanız dileğiyle. 🙂

Konuya bağlantılı olarak bir başka bel problemi olan “Bel Fıtığı” hakkındaki içeriğimizi de ayrıca okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir