Çağımızın Problemi
Boyun düzleşmesi, çoğu kişide görülen özellikle masa başında uzun süreli oturan ve/veya oturmak zorunda kalanların maruz kaldığı bir problemdir.
Günlük yaşam içerisindeki hareketsizlik ve teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlara endeksli bir iş hayatı, bu vb. problemlerin oluşmaması için hiçbir neden yoktur.
Bu sebeple kişilerin kendi sağlıkları için ekstra olarak bir şeyler yapması gerekmektedir. Ancak öncesinde sizinle birlikte konuyla bağlantılı olan omurgadaki “C” ler hakkında birkaç hususun üstünde durmak faydalı olacaktır. 🙂
Sırt bölgesinde C şeklinde aynı zamanda boyun ve bel bölgesinde de ters C şeklinde anatomik olarak bir kavis vardır. Bu bağlamda değerlendirme yapıldığında sağlıklı bir omurgaya yan profilden bakıldığı zaman düz değil kıvrımlı bir yapıya sahip olduğu görülmektedir.
Bu kavislerin normal olandan fazla veya az olması durumunda omurgada çeşitli olumsuzluklara sebep olabilmektedir. Ayrıca omurga etrafında bulunan kas gruplarına fazla yük bindirebileceğinden dolayı daha farklı rahatsızlıklar da oluşabilmektedir.
Boyun düzleşmesi ise omurga üzerinde olması gereken bu eğrilerin azalması ve/veya “C“ harfi şeklinin daha düz bir görüntüye sahip olması sonucunda oluşması durumudur.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri
- Boyun ağrısı
- Boyun kaslarında güçsüzlük
- Boyundan sırta ve omuzlara yayılan ağrı
- Boyundan sırta ve omuzlara yayılan ağrı
- Boyun hareket kabiliyetinde azalma gibi durumlar sık olarak görülen boyun düzleşmesine belirtileridir.
Boyun Düzleşmesi Nedenleri
- Uzun süre kötü postürde durulması
- Masa başı çalışanlarında ve gün boyu telefon/tablet, bilgisayara uygun olmayan açılarda (aşağı ve baş önde pozisyonda ) bakılması
- Hareketsiz bir yasam tarzı
- Alt segmentlerde oluşan omurga problemlerini vücut kompanse etmeye çalışırken oluşabilir.
- Ileri yaşlarda omur ve eklemlerde deformasyon da sebep olabilmektedir.
Öncelikle bu duruma sebep olan duruş bozukluğunu ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bunun için yaşam tarzında ve masa başı çalışma koşullarında ergonomik değişiklikler yapılmalıdır.
Dik oturmaya özen göstermeli, bel desteği kullanmalı, sandalyenin boyu ayaklar yere değecek şekilde ayarlanmalı, monitörün üst ekranı kaşımızın hizasında olmalı gibi daha nice değişiklikler…
Boyun Düzleşmesi Durumuna Karşı Örnek Egzersizler
Aynı zamanda bu değişikliklerle birlikte boyun düzleşmesi durumunun önüne geçmek için aşağıdaki egzersizleri de yapabilirisiniz
- Chin Tack Egzersizi: Elimizle çenemizi iterek başımızı geriye ve öne doğru hareket ettiriyoruz.
- Boyun Germe: Vücut dik olacak şekilde elimizle başımızı gerginliği hissederek yana doğru yatırıp ve kaldırıyoruz.
- Duvar Egzersizi: Omuzlarımız duvara değecek şekilde sırtımızı yaslıyoruz. Ardından dirseklerle (90 derece olacak şekilde) duvarı iterek yukarı-aşağı kaldırıp ve indiriyoruz.
Bu vb. egzersizleri gün içerisinde 3-4 set ile 10-12 tekrar arasında yapabilirsiniz.
Ayrıca boyun ve sırt bölgelerinde oluşan ağrılar hakkında da “Kulunç Ağrısı” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂