Öğretmenin Gücü: Etkili Bir Planlama
Öğretmenin Gücü: Etkili Bir Planlama

Öğretmenin Gücü: Etkili Bir Planlama

İyi Bir Niyet ve Doğru Bir Planlama

Planlama ile ilgili bir görsel

Yarın, eğitim ve öğretim yılının yeni bir dönemine başlayacağımız ilk gün. Bu ilk gün nasıl yol izleyeceğimiz ise, gelecek diğer günlere ve son güne dair öğrencilerimize sirayet edecektir. İlk günden son güne kadar geçecek sürecin verimliliği açısından, etkin bir planlama hazırlamak ve bunu sağlıklı bir şekilde izlemek oldukça önemlidir. Nitelikli eğitim ortamını sağlamak için iyi bir niyet ve doğru bir planlama direkt olarak sonucun kendisini etkilemektedir.

Eğitim, insan için en temel ihtiyaç kabul edilmektedir. Bu bağlamda eğitim konusu her yy. içerisinde görülmüş ve üstüne düşünülmüş bir konu olmuştur. Sürekli değişen ve gelişen düzen, birçok alanı etkilediği gibi eğitim alanını da birçok farklı yönden etkilemektedir. İnsan odaklı bir düşünme yapısına sahip olan eğitimin, yönetim anlamında da etkilenmesi söz konusudur. Temel dinamiği insan unsuru olan eğitim alanı, planlama anlamında gereksinimi dikkate alındığında süreç itibariyle etkili sınıf yönetiminin önemi anlaşılmaktadır.

Okul sınırları içerisinde her fikir/düşünce ve her eylem/faaliyet öğrenciler için ele alınmaktadır. Bu sebeple eğitimin merkezinde öğretmenlerin olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Çünkü öğretmen, öğrencilerine öğretmek için her daim öğrenen ve bunu öğrencileri için işleyen kişilerdir. Öğretmenlerin eğitim ve öğretim yılı boyunca öğrencilerine karşı neyi aktaracaklarını değil, var olanı nasıl daha etkili bir şekilde aktaracağını düşünmesi gerekmektedir. Bunun da en öncelikli yolu doğru bir planlama hazırlamaktan geçer.

Konuyla ilgili olarak William Germano ve Kit Nicholls, İzlence: Akademik Derse Hazırlık başlıklı kitabında şundan bahsetmektedir:

Kolay öğretim yoktur. Bu bayağı zor kazanılmış ve derinden hissedilen bir sınıf gerçeğidir. Kimilerinin coşku, kimilerinin keyif, kimilerininse tutku olarak tanımladığı iyi öğretmek ciddi bir iştir. Eğer bir planlama gerçek öğrenmeyi sağlayacaksa ve bilgi yığınına değil bilginin altında yatan yöntem ve değerler sistemine hükmedecekse, öğretimle ilgili çok daha fazla düşünmemiz gerekecek.

Etkin Planlamanın Bugüne Etkisi

Tabii ki süreç içerisinde birden fazla sınıf dolusu öğrencinin dikkatini canlı tutmak, derse olan ilgisini artırmak ve doğru ders aktarımını yapabilmek hakikaten kolay bir şey değil. Bunun kadar kolay olmayan ancak süreci nitelikli hale getiren bir şey varsa onun da iyi bir planlama aşamasıdır. Bir öğretmenin doğru kaynakları tespit etmesi, etkinlikleri belirlemesi, zaman yönetimini sağlaması başarılı olduğu takdirde iyi bir sonuç ortaya çıkaracaktır.

Eğitim ile gençleri yarına hazırladığımız söylense de bence durum hiç de öyle değil. Bugünün gençlerini yine bugüne hazırlıyoruz. Bugün verdiğimiz eğitim ile bir gencin karakter gelişimine, değer kazanımına, bilgiyi özümsemesine ve iyi olma haline canlılık katıyoruz. Bu sebeple hazırlayacağımız planlama bugüne tesir edecek önemli bir çalışmadır.

Hazırlanacak bu planlama aynı zamanda kendi milli ve manevi değerlerimiz ile beslenmelidir. Her milletin bir ferdi, kendi kültürel değerleri ile bezenmeli ve evrensel değerleri ile kimlik bütünlüğü oluşturulmalıdır. Bu sayede iyi bir vatandaş ve iyi bir insan olarak hem topluma hem de insanlığa faydalı katkılar sunacak bir kişi yetişmiş olacaktır. Bugünün ben-merkeziyetçi dünyasında diğer insanlarla, doğayla, hayvanlarla fayda eksenli bir bağ kurmasına temel atacak ilk aşama işte en başından beri bahsettiğim planlama ile şekillenecektir.

Konuyla bağlantılı olarak “Eğitimin Toplumsal Temelleri” başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir