2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Türkiye Raporu
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Türkiye Raporu

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Türkiye Raporu

Rapor Öncesinde

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Türkiye Raporu için kullanılan görsel.

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Türkiye Raporu, öncesinde koronavirüs salgını nedeniyle yaşanılanları genel hatlarıyla bilmek faydalı olacaktır. 

Bu bağlamda konuyla ilgili bilgi sahibi olmak için “2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları Türkiye Raporu” okuyabilirsiniz. 🙂 

Şimdi ise Türkiye olarak neler yaptığımıza gelin hep birlikte bakalım. 

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Türkiye Raporu

24 Ağustos 5 Eylül tarihleri arasında Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlendi. Türkiye, 16. Paralimpik Oyunları’na ise 13 farklı branştan 87 sporcu ile katılım sağladı. 

Toplamda ise 15 sporcumuz oyunları madalya ile tamamlayarak ülkeye geri döndüler. Madalya kazanan sporcularımızı öğrenmek ayrıca genel tabloyu görmek için okumaya devam edebilirsiniz. 🙂

Altın Madalya

Abdullah Öztürk (Masa Tenisi)

Abdullah Öztürk, 2016 Rio’da kazandığı altın madalyayla 2020 Tokyo’da favoriler arasındaydı. Herkesin tahmin ettiği gibi oldu. Öztürk, masa tenisinde paralimpik oyunlarda üst üste ikinci kez altın madalyayı kazandı.

Kadın Milli Takımı (Golbol)

Türkiye Kadın Milli Takımı, finalde karşılaştıkları ABD’yi yenmeyi başardı. Bu galibiyet ile golbol branşında üst üste ikinci kez paralimpik oyunlarda altın madalyayı kazanmış oldu.

Gümüş Madalya

Öznur Cüre – Bülent Korkmaz (Okçuluk)

Okçuluk branşında Öznur Cüre ayrıca Bülent Korkmaz, makaralı yay kategorisinde finale kadar çıkmayı başardı. Mücadelenin sonunda ise gümüş madalyanın sahibi oldular.

Nihat Türkmenoğlu (Okçuluk)

Okçuluk branşı erkekler makaralı yay W1 kategorisi final müsabakasında Nihat Türkmenoğlu, olimpiyat ayrıca dünya rekortmeni Çek sporcuya yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu.

Ayşegül Pehlivanlar (Atıcılık)

Atıcılık branşında kadınlar 10 metre havalı tabanca P2 sınıfında Ayşegül Pehlivanlar, 2016 Rio’da bronz madalya kazandıktan sonra ise 2020 Tokyo’da gümüş madalyanın sahibi oldu. 

Meryem Çavdar (Tekvando)

Tekvando branşında 49 kg kategorisinde mücadele eden milli sporcumuz Meryem Çavdar, final müsabakasında gösterdiği mücadele sonucunda gümüş madalyanın sahibi oldu.

Bronz Madalya

Nesim Turan (Masa Tenisi)

Masa tenisi branşında tek erkeklerde Nesim Turan, yarı finalde Güney Koreli rakibine karşı gösterdiği mücadelenin sonunda bronz madalya elde etti. 

Ali Öztürk (Masa Tenisi)

Masa tenisi branşında tek erkeklerde Ali Öztürk, yarı final müsabakasında son paralimpik şampiyonu olan Çinli rakibine yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.

Kübra Korkut (Masa Tenisi)

Masa tenisi branşında tek kadınlarda Kübra Korkut, yarı final müsabakasında Hollandalı rakibine karşı yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.

Recep Çiftçi (Judo)

Judo branşında 60 kg’da mücadele eden milli judocu Recep Çiftçi, 2020 Tokyo’da elde ettiği bronz madalya kazandı. Aynı zamanda bu madalya ile Türkiye tarihinin ilk madalyasını kazanmış oldu.

Zeynep Çelik (Judo)

Judo branşında mücadele eden milli judocu Zeynep Çelik, 57 kg yarın final müsabakasında Japon rakibine karşı yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu.

Besra Duman (Halter)

Halter branşında 55 kg’da Besra Duman, rakibiyle birlikte 124 kg kaldırmasına rağmen kilo farkıyla kaybetti. Bu sonuç ile bronz madalyanın sahibi oldu. (Kurallar gereği aynı ağırlığı kaldıran sporculardan daha hafif olanı üst sırada yer almaktadır.)

Sevilay Öztürk (Yüzme)

Yüzme branşında 50 m sırtüstü kategorisinde Sevilay Öztürk, yarı finalde bronz madalya kazandı. Aynı zamanda bu branşta Türkiye adına ilk madalyayı kazanmış oldu.

Bahattin Hekimoğlu (Okçuluk)

Okçuluk branşı erkekler makaralı yay W1 kategorisi final müsabakasında Bahattin Hekimoğlu, yarı finalde bronz madalyanın sahibi oldu. 

Mahmut Bozteke (Tekvando)

Tekvando branşında 61 kg kategorisinde mücadele eden milli atlet Mahmut Bozteke, yarı final müsabakasının ardından bronz madalyanın sahibi oldu. Aynı zamanda bu başarısı ile Paralimpik oyunlarda Türkiye’ye tekvando branşında madalya kazanan ilk isim oldu.

Son Madalya Tablosu

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Türkiye Raporu madalya tablosu görseli.

8 farklı branşta 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz madalya ile toplamda 15 madalyaya ulaşmış oldu. Aynı zamanda bu tablo ile ülke sıralamasında Paralimpik Oyunları’ 42. olarak tamamladı. 

Ayrıca 2020 Tokyo Paralimpik Oyunları, Türkiye için en çok madalya kazandığı organizasyon da oldu.

2020 Tokyo Paralimpik Oyunları Türkiye Raporu ile Paralimpik Oyunları’ndaki tabloyu sizlere aktarmaya çalıştık. Umuyoruz ki herkes için verimli ayrıca anlaşılır bir rapor olmuştur. 🙂

Ayrıca konuyla ilgili olarak “Paralimpik Oyunları Tarihi” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir