2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu
2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu

2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu

Kriz ve 2020 Tokyo

Covid-19 ve olimpiyat temalı bir görsel.

2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu öncesinde organizasyonun başlamadan önceki durumuna değinmek faydalı olacaktır. 2020 Tokyo, koronavirüs salgını nedeniyle kriz kavramı ile bütünlemiş bir olimpiyat yılı oldu. Aynı zamanda daha oyunlar başlamadan olimpiyatlar merakla takip edilecek konularla gündemde yer aldı. 

Salgın nedeniyle 2020 Tokyo olimpiyatları iptal mi edilecek yoksa ertelenecek mi

Bu sorunun cevabı hem sporcular, hem sporseverler hem de yetkililerin üstünde durdukları bir konu oldu. Kim bilir belki de bu soru, spor adına 2020 yılının en merak edilen sorusu olmuştur. 🙂

En nihayetinde sorulan sorunun cevabı herkes için belli olmuştu. Hatta tarihte önemli bir yer edinmiş oldu. Çünkü cevap mahiyetinde ortaya çıkarılan çözüm bir ilk oldu.

Olimpiyatlar tarihinde ilk kez ertelenerek planlanan tarihten bir sene sonra yapıldı. 2021.

Peki, o halde bir yıl ertelenerek 2021 yılında yapılan Tokyo 2020 olimpiyatlarında Türkiye adına durum tablosu nasıl oldu? Genel olarak olimpiyat oyunları adına önemli başlıklarla neler oldu? Aynı zamanda spor tarihine damga vuran olaylar özelinde neler yaşandı? 

Konumuz itibariyle bu sorulara bütüncül bir yaklaşım sergileyerek, 2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu şeklinde yaşanılanları sizlere aktarmaya çalışacağız. 🙂

2020 Tokyo Olimpiyatları

Tokyo 2020 logolu bir tabela görseli.

Japonya’nın başkenti Tokyo şehri, aynı zamanda ilk olarak 1964 yılında olimpiyatlara ev sahipliği yapmıştı. Bu tarihi olimpiyat oyunlarına ise salgın nedeniyle 2021 yılında ikinci kez ev sahipliği yaptı. Toplamda 206 takımdan 11,091 sporcu, 23 Temmuz 8 Ağustos tarihleri arasında madalya için ter döktüler.

2020 Tokyo’nun katılım noktasında ise ayrıca özel bir yere sahip oldu. Ayrıca 11.091 sporcunun 5.435’i kadın, 5.656’sı erkek sporcudur.

Bu tablo ile kadın-erkek sporcuların katılım oranı tarihte ilk cinsiyet dengeli oyunlar olmuştur.

1896 yılından itibaren yapılan modern olimpiyatlarda her seferinde aynı branşlar yer almadı. Yer alacak branşların kararlaştırılması bile yetkililer tarafından ayrıca büyük bir tartışma konusu olmaktadır. 2020 Tokyo da bu anlamda istisnalar arasında yerini almadı.

Madalya için mücadele edilecek branşlar arasında olimpiyat tarihinde ilk kez yer alacaklar branşlara karar verildi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), hızla değişen dünyada tüm jenerasyonlara hitap etmesi amacıyla olimpik spor olarak nitelendirilen listeye yenilerini ekledi. Bunlar; karate, tırmanış kaykay ve dalga sörfü

  • Ek olarak 2008 Pekin’de yer alan beyzbol/softbol ise bu kez yine listede yerini aldı. 

İlk Kez Eklenen Branşlar

Karate
2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu için karate branşı ile ilgili bir görsel.
Ryo Kiyuna

Herkesin bildiği gibi karate, Japon halkı ile ödeşlemiş milli bir spor branşıdır. Şaşırtıcı tarafı olimpiyatlarda ilk kez yer alması olabilir. Japonya halkını olimpiyat oyunlarına çekebilmek için 2020 Tokyo özelinde ele alınmış olduğu herkes tarafından tahmin edilebilmektedir. 🙂

Kata ve kumite olarak iki farklı kategoride boy gösteren sporcular, puanlama usulu ile kazanmak için ter döktüler. Karete branşında Japonya’dan sonra en çok katılım sağlayan ülke olarak da favori ülkeler arasında yer aldığımızı söylemiş olalım. 🙂

Tırmanış
2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu için tırmanış branşı ile ilgili bir görsel.
Alberto Gines Lopez

Olimpiyatlara giren tırmanış branşı, üç ana evreden oluşmaktadır. Bunlar; hız tırmanışı, kaya tırmanışı (bouldreing) ve lider.

Hız Tırmanışı: En hızlı olacak şekilde önceden belirlenmiş sabit rotayı kullanarak duvarı tırmanmaktır. 

Kısa Kaya Tırmanışı: Daha çok kısa kaya tırmanışı olarak bilinmektedir. Aynı şekilde yapay tırmanış duvarlarında da yapılabilmektedir. Bu tırmanışta akrobasi, çeviklik ve görsel şov anlamında zenginlik diğerlerine nazaran hat safhadadır. 

Lider Tırmanış: Güvenlik amacıyla kullanılan ip yardımıyla yapılan bir tırmanıştır. Bu evredeki amaç ise tırmanış sporcusu duvardaki en yüksek yere tırmanmaya çalışmaktadır. 

Olimpiayatlarda ise hepsi birlikte yapılacak ve bir madalya verilecektir. İlk olarak hız tırmanışı ve ardından kısa kaya tırmanışını yapan sporcuların puan ortalamaları alınacak. Sonrasında ise lider tırmanışa geçeceklerdir. 

Aynı gün içerisinde gerçekleştirilecek farklı evreler, madalya kazanan sporuların podyumdaki yerini belirlemiş olacak.

Kaykay
2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu için kaykay branşı ile ilgili bir görsel.
Yuto Horigome

1950’li yıllarda deniz yerine sokakta sörf yapmak amacıyla icat edilmiş bir spordur. Sokak kültürü ile özdeşleşmiş bir spor olan kaykay, farklı yaş ortalamalarına sahip olan sporcuların aynı klasmanda mücadele edebildikleri bir disiplindir. 

Tarihi bakımından çok eskilere gitmesede gördüğü ilgi ve genç jenerasyonun ilgiyle takip etmesi, kaykay sporunu daha farklı bir seviyeye çıkarmıştır. Öyle ki kaykay artık olimpik bir spor olmuştur. İlk olarak ise 2020 Tokyo’da mücadele edilecek branşların arasında yer almıştır. 

Sörf
2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu için sörf branşı ile ilgili bir görsel.
Italo Ferreira

Genellikle filmlerden aşina olduğumu sörf, spor olarak ülkemizde çok ilgi görmesede dünyanın en fazla kitlesine sahip bir spor branşıdır. Bu sayede olimpiyatların daha fazla reklamı olması ve izleyici sayısını artırması için listede yer vermiştir. 

Kadın-erkek yirmişer sporcunun katılacağı 2020 Tokyo’da sörf için iki madalya verilecektir. Dört gün içinde altı turluk bir yarışın sonunda puanlar doğrultusunda kazanan sporcular belli olacaktır.

2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu

#TEAMÜRKİYE

2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu ile ilgili bir görsel.

Dünyanın en büyük ayrıca en önemli spor organizasyonlarında biri olan olimpiyatların 32.’si olan 2020 Tokyo, 8 Ağustos itibariyle nihayete erdi. Türkiye, 1896’dan itibaren her dört yılda bir yıl düzenlenen olimpiyatlarda ilk olarak 1908 yılında mücade etti. 

İlk olimpiyat oyunlarından 2020 Tokyo’ya kadar altı (6) farklı branşta toplam 39 altın, 25 gümüş ve 27 bronz olmak üzere 91 madalya kazandı.

Aynı zamanda son olimpiyatlarda ise madalya tablomuz değişiklik gösterdi. 

Altın Madalya
Mete Gazoz (Okçuluk)
Mete Gazoz

2020 Tokyo’da ilk madalya okçuluk branşından Mete Gazoz tarafından altın madalya olarak elde edildi. Bu madalya aynı zamanda Türkiye Olimpiyat Tarihi için de önemli yere sahiptir. Bu zamana kadar madalya kazanılan branşların dışında okçuluk branşında kazanılan ilk madalyadır. 

Busenaz Sürmeneli (Boks)
Busenaz Sürmeneli

Türkiye tarihinde olimpiyatlara katılan ilk kadın boksörler arasında yer alan Busenaz Sürmeneli, yoğun ve yorucu geçen çetin dövüşlerinin ardından ülkemize altın madalyayı kazandırdı. Boks branşındaki bu madalyayla ayrıca ilk altın madalya kazanan sporcu olarak Türk spor tarihine de geçti.

Gümüş Madalya
Eray Şamdan (Karate)
Eray Şamdan

Olimpiyatlarda ilk kez 2020 Tokyo’da yer alan karate branşında da ülkemiz madalya sahibi ülkeler arasında yerini aldı. Eray Şamdan sadece Türkiye için aynı zamanda olimpiyat tarihinde bu branşta madalya kazanan ilk sporcular arasındadır. Karatede kazanılan gümüş madalya ile Türkiye’nin farklı bir branşta daha madalya ettiği olimpiyat olmuştur. 

Buse Naz Çakıroğlu (Boks)
Buse Naz Çakıroğlu

Boks branşında Türkiye adına ilk madalyayı kazanan Buse Naz Çakıroğlu, ayrıca ring içerisindeki mücadelesiyle herkesin beğenisi toplamış oldu. Rakiplerini yenerek finale kalan boksörümüz, altın madalyayı kıl payı kaçırarak gümüş madalyanın sahibi oldu.

Bronz Madalya
Hakan Reçber (Tekvando)
Hakan Reçber

Tekvando branşında 2000 Sidney’den süre gelen madalya silsilemiz bozulmadan devam ediyor. Türkiye, 2020 Tokyo’da boş geçmedi ve Hakan Reçber tekvando branşında bronz madalyaya ulaştı. 2008 Bejing’de altın madalya kazanan Servet Tazegül’ün talimatları da bu başarıda ayrıca yer almaktadır.

Hatice Kübra İlgün (Tekvando)
Hatice Kübra İlgün

Bir diğer tekvando sporcumuz olan Hatice Kübra İlgün, bu olimpiyatlarda da silsileyi devam ettiren sporcular arasında yer almaktadır. Kazandığı bronz madalya sonrasında yaşadığı sevince Türkiye’yi de ortak etti. 

Ali Sofuoğlu (Karate)
Ali Sofuoğlu

Karate branşında elde edilen madalyalardan birisi de Ali Sofuoğlu tarafından elde edildi. Minder üstünde sergiledikleriyle kürsüde yer alan sporcumuz bronz madalya kazandı. Aynı zamanda adını da ilklere yazdırmış oldu.

Merve Çoban (Karate)

Merve Çoban’daTürkiye olimpiyat tarihinde karate branşında ilk kadın sporcu olarak ayrı bir yere sahip oldu. Rakiplerine karşı üstün gelen sporcu, bronz madalya kazanarak olimpiyatları tamamladı.

Uğur Aktaş (Karate)
Uğur Aktaş

Yarı finale kadar çıkmayı başaran sporcumuz Uğur Aktaş, zorlu bir serüvenin ardından rakibine üstün gelemedi. Buraya kadar başarıyla gelmesi sonucunda eli boş dönmeyerek bronz madalya kazanarak kürsüdeki yerini aldı.

Rıza Kayaalp (Güreş)
Rıza Kayaalp

Favori güreşçiler arasında Rıza Kayaalp, katıldığı diğer olimpiyatlarda karşılaştığı Cübalı güreşçi Mjain Lopez Nunez’i yine geçemedi. Bu yenilgi sebebiyle final şansını kaybeden sporcumuz, bronz madalya için mücadele etti. Mücadelesinin sonunda buruk bir sevinç ile bronz madalyanın sahibi oldu.

Taha Akgül (Güreş)
Taha Akgül

2016 Rio’da altın madalya kazanan sporcumuz Taha Akgül, 2020 Tokyo için de favori güreşçi olarak mindere çıktı. Hedeflediği gibi gitmeyen madalya sürecinde ise bronz madalya kazanarak yine kürsüde yer almıştır.

Yasemin Adar (Güreş)
Yasemin Adar

Güreş branşında bir ilke de Yasemin Adar imzasını attı. Türkiye tarihinde olimpiyatlarda madalya kazanan ilk kadın güreşçi oldu. Ayrıca uzun zamandır madalya hayali kuran güreşçi, bu hayalini 2020 Tokyo’da bronz madalya kazanarak gerçekleştirmiş oldu. 

Ferhat Arıcan (Cimnastik)
Ferhat Arıcan

Türkiye olimpiyat tarihinde, milli atlet Ferhat Arıcan ile jimnastik branşında ilk madalyayı kazanmış oldu. Daha önceki olimpiyatlarda hiç final heyecanı yaşamayan Türkiye, aynı zamanda ilk finalde ilk kürsü heyecanını bronz madalyayla yaşadı.

Son Madalya Tablosu

2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu madalya sıralamasını yansıtan bir görsel.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi

Dokuz (9) farklı branşta 41 altın, 27 gümüş ve 36 bronz madalya ile toplam 104 madalyaya ulaşmış olduk. Bu sonuç ile ülke sıralamasında 35.’i olarak oyunları noktaladık.

Aynı zamanda toplam elde edilen 13 madalya ile ülke olarak bir olimpiyatta en çok madalya kazanarak yine bir ilke daha imza atmış oluyoruz. 2020 Tokyo’da madalya kazandığımız branş sayısı da artmış oldu. 

Madalya Dışında Yaşanılanlar

2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu için olimpiyat komitesine ait bir logo görseli.

İlke Özyüksel, modern pentatlon branşında 1350 puan toplayarak genel sıralamada olimpiyat 5.’si oldu.

Alican Kaynar, yelken branşının Finn sınıfında ilk iki yarışı 1. bitirdi. Ardından madalya yarışının sonucunda olimpiyat 8.’si oldu.

Ateş ve Deniz Çınar kardeşler, yelken branşının 470 sınıfında olimpiyat 10.’su oldular.

Berke Saka, yüzme branşında 200m sırt üstü stilinde finale kaldı ve olimpiyat 7.’si oldu.

Ersu Şaşma, madalya alamasa bile Türkiye olimpiyat tarihinde bir ilke imza attı. Sırıkla atlama branşında finale kalan ilk sporcu oldu. Genel sıralamada ise olimpiyat 10.’su oldu.

Eda Tuğsuz, yaptığı her atış hakkında artıl göstererek devam ettirdiği olimpiyat macerasında finale kalmayı başardı. Genel sıralamada ise bronz madalyayı kıl payı kaçırarak olimpiyat 4.’sü oldu.

Yasmeni Copello Escobar, bir önceki olimpiyatlarda bronz madalya kazanan atlet, son olimpiyatta kendisine ait 400m engelli koşu branşında Türkiye rekorunu kırarak genel sıralamada olimpiyat 6.’sı oldu.

Necati Er, 1948 Londra olimpiyat oyunlarında üç atlama branşında bronz madalya kazanan Ruhi Sarıalp’ten sonra finale kalmayı başardı. Genel sıralamda ise olimpiyat 6.’sı oldu.

A Milli Kadın Voleybol Takımı, iyi götürdüğü süreci son maçında devam ettiremedi. Genel sıralamada ise filenin sultanları olimpiyat 6.’sı oldu.

2020 Tokyo Olimpiyatları Türkiye Raporu ile tarihi olimpiyat organizasyonundaki tabloyu sizlere aktarmaya çalıştık. Umuyoruz ki herkes için verimli bir içerik olmuştur.

 Konuya daha yakında bakabilmek için “Türkiye Olimpiyat Tarihi” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir