Paralimpik Oyunları Tarihi ve Dr. Ludwig Guttman
Paralimpik Oyunları Tarihi ve Dr. Ludwig Guttman

Paralimpik Oyunları Tarihi ve Dr. Ludwig Guttman

Paralimpik Oyunları Nedir?

Paralimpik oyunlarını anlatan bir illustrasyon görseli.

Paralimpik oyunları, birçok engelli sporcunun her dört yılda bir mücadele ettiği uluslararası bir organizasyondur. Etimolojik olarak paralimpik kelimesi ise ingilizce engelli anlamına gelen “paralyzed” ve “olympic” kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. 

Olimpik oyunlarda olduğu gibi paralimpik oyunları da yaz ve kış oyunları olarak ikiye ayrılmaktadır. Spor branşının kendisi ve sporcuların engelli olma durumlarıyla bağlantılı olarak ekipmanların kullanımı ayrı bir öneme sahiptir. Bu özel ekipman kullanımının elverdiği ölçüde çoğu spor branşı Paralimpik oyunlarının içerisinde yer almaktadır. 

Paralimpik oyunları, 100 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. Bu organizasyon daha çok 2. Dünya Savaşı sonrasında dünya çapında kabul görmüştür. Savaşa giden askerlerin birçoğunun yaralanması sonrasında psikolojik durumlarına karşılık destek vermek amacıyla ortaya çıkmıştır.

Dr. Ludwig Guttmann

Paralimpik oyunları kurucusu Dr. Ludwing Guttmann görseli.

1944 yılında ise İngiltere hükümet yetkililerinin talebi doğrultusunda Stoke Mandeville Hastahanesi’nde Dr. Ludwig Guttmann, yüksek derecede engelli olan bireyleri, topluma kazandırmaya yönelik çalışmalarını sürdürmüştür.  

Dr. Guttmann tarafından omurilik yaralanmasından muzdarip insanların tedavileri için ortaya koyulan yenilikçi yöntem 3 ana prensipten oluşmaktaydı. Hastalar;

  • Toplumdan soyutlanma ve yavaş ölüme mahkum edilmemelidirler.
  • Engellerine rağmen topluma kazandırılmalıdırlar; çalışma, vergi ödeme ve hayattan zevk alma.
  • Spor yapmalı ve diğerleriyle rekabet etmelidirler. (1)

Daha sonrasında ise tedavi amacıyla spora özgü yöntemleri takip etmiştir. Bunun sonucunda ise rekabete dayalı bir spor anlayışı ortaya çıkmıştır. 

Gelişmeler üzerine 1948 Londra Olimpiyat Oyunları açılış töreninde, Dr. Gutmann yönetiminde tekerlekli sandalyeki sporcular için ilk organizasyon düzenlenmiş oldu. Paralimpik oyunları için bir ilk olan bu adım, tarihte Stoke Mandeville Oyunları adını almıştır. 

Toplam 14 erkek ve 2 kadın sporcu okçuluk branşında mücadele etmiştir. İlerleyen zamanlarda ise başka ülkelerden de katılım sağlanması, uluslararası anlamda genişlemeye başlamıştır. 

Uluslararası Stoke Mandeville Oyunları, yurtdışında ilk olarak 1960 Roma Olimpiyat Oyunları’nda yer alarak, paralimpik oyunları ayrı bir organizasyon olarak tarihteki yerini almıştır.

Paralimpik Oyunları Türkiye Tablosu

Engelli sporcuları gösteren bir görsel.

1960 Roma oyunları ile düzenli olarak başlayan paralimpik oyunlarında Türkiye, ilk olarak 1992 Barselona oyunlarında katılım sağlamıştır. Ayrıca bu oyunlarda ise ülkemizi ilk olarak yüzme branşında Mehmet Gürkan temsil etmiştir.

Madalya anlamında ise ilk sevinci Türkiye’ye yaşatan sporcu 2004 Atina oyunlarında atıcılık branşında Korhan Yamaç olmuştur. Aynı zamanda kadınlarda ülkemizi temsil eden ilk kadın sporcu ise masa tenisi branşında Neslihan Kavas olmuştur.

2008 Pekin oyunlarında ise ülkemize madalyayı kazandıran ilk kadın sporcu okçulukta altın madalya kazanan Gizem Girişmen ve masa tenisinde bronz madalya kazanan Neslihan Kavas olmuştur.

Türkiye olarak paralimpik oyunlarında en çok madalya kazandığımız organiasyon ise 2012 Londra oyunlarıdır.

Son olarak ise 2016 Rio, 11 branşta toplam 79 sporcu ile en çok katılım sağladığımız oyunlar olmuştur. Aynı zamanda 9 madalya kazanarak da en çok madalya kazanan oyunlar olarak tarihe geçmiştir.

2020 Tokyo paralimpik oyunlarında da tarihi başarılara imza atmalarını dilediğimiz sporcularımıza şimdiden başarılar diliyoruz. 🙂

Paralimpik oyunlarının tarihi ile birlikte “Olimpiyat Oyunları Kısa Öyküsü” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir