Peynir Altı Suyu İçeriği ve Protein Tozu İle İlişkisi Nedir?
Peynir Altı Suyu İçeriği ve Protein Tozu İle İlişkisi Nedir?

Peynir Altı Suyu İçeriği ve Protein Tozu İle İlişkisi Nedir?

Peynir Altı Suyu İçeriği

Elde edilmiş peynir altı suyu görseli.

Peynir altı suyu, üretim aşamasında dinlendirilen peynirlerin bıraktıkları sudur. Olgunlaşmaları amacıyla bidon, kova, kutu vb. Malzemelerde bekletilmektedir. Tam olarak bu aşamada bulunduğu hacmin altına doğru içeriğindeki doğul suyu dışarı bırakmaktadır.

Besin değerleri bakımından göz önüne alındığında bir çok faydaları mevcuttur. Bu faydaların başında ise protein kaynağı olması gelmektedir. Bu sebeple başta spor ile ilgilenenlerin tükettiği bir besin kaynağıdır.

Kimi markalar tarafından toz haline getirilen ve beslenme programındaki protein değerini artırmak amacıyla kullanılmaktadır. Buna örnek olarak peynir altı suyu ile protein tozu arasındaki ilişkiyi ayrıca ele alabiliriz.

Aynı zamanda içeriğinde bulunan zengin kalsiyum ile kas ve kemik gelişimini de olumlu etkileri bulunmaktadır. Bu sebeple sadece spor yapanların ve büyük kişilerin değil, küçük yaştaki çocukların da tüketmesinde fayda sağlamaktadır.

Antibiyotik özelliğinde dolayı da bağışıklık sistemine ve dışardan gelebilecek olumsuzluklara karşı koruma duvarı oluşturmaktadır. 

Sporcular İçin Önemi

Protein tozuna ait bir görsel.

Tüm bunların yanında peynir altı suyu, düzenli spor yapanların kullandığı supplementler için önemli bir yere sahiptir. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere birçok faydası bulunan peynir altı suyu, yüksek protein alımı için sağlıklı bir yol olarak kabul edilmektedir.

Çoğu supplement peynir altı suyunun toz haline getirilmesi ile üretilmektedir. Tabii ki salt tek başına peynirden elde edilen su kullanılmaktadır. Ayrıca faklı kimyasal maddeler ile birleştirilerek piyasaya sürülmektedir.

Supplementler genel olarak fitness ve/veya budybuilng sporları ile ilgilenenlerin tükettiği takviye bir üründür. Kas kütlesini artırmak amacıyla günlük ihtiyaç duyulan protein ihtiyacından biraz daha fazlası için tercih edilmektedir.

Sporcuların kendileri için gerekli protein ihtiyaçları beslenme programı ile karşılamaları gereğinden fazla kalori alımına sebep olacaktır. Bu durumda ise yağ artışı sağlanacağından yağ kütlesinde artış olacaktır.

Bu sebeple günlük beslenme programlarının içerisinde peynir altı suyu kaynaklı supplementler kullanmayı tercih etmektedirler. Ancak supplementler markalarının kendi aralarında belli rekabetleri vardır. Rekabet demek kaliteli ürün sunmak veya maliyetten kaçınmak anlamlarına gelmektedir.

Bu bağlamda supplement tercihinde kaliteden ödün vermemeye çalışmak faydalı olacaktır. En nihayetinde içerisinde kimyasal maddeler barındırmaktadır.

Kullanım Yolları

Kullanıma hazır hale getirilmiş peynir altı suyu görseli.

Peynir altı suyu sadece toz haline getirilip, supplementler ile tüketilmemektedir. Daha farklı yollarla da beslenme programında değerlendirilebilmektedir.

Peynir altı suyu, doğal haliyle kullanılabildiği gibi ayrıca omlete/yumurtaya, hamur işlerine, hazırlanan özel karışımların içerisine dahil edilerek de kullanımı sağlanabilmektedir.

Supplement ile birlikte kullanıldığı gibi başka diğer içeceklerle birlikte de kullanılabilmektedir. Bu konuda önemli olan husus, doğal haliyle olan peynir altı suyunun bu gıdalar içerisinde kullanılması önemlidir.

Doğal halinden uzak, kimyasal hammadde olarak satılan peynir altı suyundan uzak durmak gerekmektedir. Aksi halde istenilen sonuçlar yerini farklı olumsuz sonuçlara bırakabilir.

Tüm bu bilgilerden yola çıkarak protein tozu ve proteinin kendisi hakkında şu soruları sorabiliriz;

  1. Protein tozu kullanmak zararlı mı?
  2. Aşırı protein tüketmek ne kadar verimli?

Bu sorular üzerinden düşünürken protein ile ilgili olması bakımından “Aşırı Protein Tüketimi” hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir