Boks Müsabaka Kuralları Nelerdir?
Boks Müsabaka Kuralları Nelerdir?

Boks Müsabaka Kuralları Nelerdir?

Boks Müsabaka Kuralları

Boks müsabaka kuralları olan bir boks maçı görseli.

Her spor branşının müsabaka kuralları uygulandığı gibi boks müsabaka kuralları da aynı şekilde uygulanmaktadır. Ancak boks çoğu kişi tarafından kuralları bilinmeden izlenmektedir. Televizyon karşısında denk gelindiğinde bu kuralların bilinmesiyle boks, seyir zevki daha yüksek bir spor olmaktadır.

Aynı zamanda boksa ilgisi olanların varsa önyargılarını ve/veya meraklarını gidermek amacıyla da bu kuralların bilinmesi, boks sporunun daha yakında tanınmasına imkan tanımaktadır.

Biz de boks kurallarını genel hatlarıyla ilgililerine aktarmak için bu hafta yayınlanacak konunun bu olması gerektiğine karar verdik. Boks sporu ile iştigal edenlerin ve meraklı olanların istifade edebilecekleri bir içerik olması dileğiyle. 🙂

O halde bölüm olarak farklı başlıklar altında “Boks müsabaka kuralları nelerdir?” sorusuna bütüncül bir bakış açısı sağlayarak kuralları ele alalım.

Ekipman Kuralları

Etkili yumrukların atılabilmesi ve sakatlanmanın önüne geçmek amacıyla boksörler özel bir eldiven kullanmaktadır.

Müsabaka öncesinde ise organizasyon tarafından belirlenen prosedürlere uygun şekilde bandaj sarıldıktan sonra direkt üstüne boks eldiveni takılmaktadır.

Aynı zamanda bu eldivenler müsabaka bitene kadar boksörün kendi başına çıkaramayacağı şekilde bağlanarak ve müsabaka sonunda makas yardımıyla bandaj kesilerek çıkarılmaktadır. 

Boksörler, müsabaka sırasında giyilen şortun altına ise kasık koruyucu olarak bilinen kogi ve diş korucu görevi gören dişlik takmak zorundadır.

Ringe çıkan boksörün bandaj, eldiven, dişlik ve kogi dışında herhangi bir ekipman ile müsabakaya çıkmaması gerekmektedir. Bu yüzden hakemler boksörleri müsabakaya başlamadan önce kontrol etmektedirler.

Skor Kuralları

Boks müsabakası yapılırken takip edilmesi gereken belli kurallar vardır. Bu kurallar ışığında iki boksör arasında yapılan müsabakanın kazananı belirlenmektedir.

Tamamlanan tüm rauntlar ardından isabetli atılan yumruklar sonucunda belli bir puan toplanmaktadır. Yapılan her isabetli vuruş sayısına göre elde edilen puanlar neticesinde de sonuç belirlenmektedir. 

Atılan yumrukların puan skalasına eklenebilmesi için yumruğun, rakip tarafından savuşturulmadan veya engellenmeden baş bölgesinin ön veya yan tarafına, vücudun ise bel üstünde yine ön veya yan tarafına isabetli şekilde atılması gerekmektedir. 

Atılan kuvvetli bir yumruğun sonrasında rakip nakavt olursa bu durum için puan olarak değerlendirilmemektedir. Direkt olarak rakip dövüşemeyecek durumda olduğundan maç ayakta kalanın lehine sonuçlandırılmaktadır. 

Faul Kuralları

  • Müsabaka esnasında bel altına vurmak, asılmak, çelme takmak, ısırmak, yumruk dışında herhangi bir uzuv ile vurmak
  • Eldivenin yumruk pozisyonu dışında kullanılarak; eldivenin iç tarafı ve/veya bilek kısmı ile vurmak
  • Rakibin ön kısmı dışında sırt bölgesine, ensesine ve/veya başının arkasına vurmak
  • Rakibe karşı sırtını dönmek ve dönerek vuruş yapmak
  • Ring kenarlarında asılı olan halatları tutmak ve halatlardan güç alarak vuruş yapmak
  • Güreşmek, rakibi kısıtlayacı şekilde sarılma ve kasten yere düşmek
  • Yere düşen rakibe yerdeyken vurmak veya kalkar vaziyetteyken vurmak
  • Baş bölgesi ile vuruş yapmak ve başı bel aşağısına indirmek
  • Müsabaka içerisinde rakibe karşı uygunsuz ve hakaret içerikli dil kullanmak
  • Birbirine sarılan boksörlerin ayrıl komutunu duyduktan sonra geri çekilmemeleri
  • Ayrıl komutundan hemen sonra geri çekilirken vuruş yapmak
  • Dişliği bilinçli olarak yere atmak
  • Müsabakayı yöneten orta hakeme sözlü ve/veya fiziksel olarak uygunsuz davranmak

Bu vb. kural ihlallerine sebep olan, sportmenlik dışı davranarak faul yapan boksörler, orta hakem tarafından ihtar, uyarı alabilir veya diskalifiye edilebilir. 

Aynı zamanda boks müsabakalarının yapıldığı “Boks Ringi” hakkında da başka bir içeriğimizi okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir