Boks Ringi Neden Kare ve Ring Ölçüleri-Kuralları Nelerdir?
Boks Ringi Neden Kare ve Ring Ölçüleri-Kuralları Nelerdir?

Boks Ringi Neden Kare ve Ring Ölçüleri-Kuralları Nelerdir?

Boks Ringi Neden Daire Değil?

Boks ringi olmadan yapılan eski zamanlardan bir boks görseli.

Boks ringi için kullanılan ring kelimesi İngilizce kökenli bir kelimedir. Anlam itibariyle halka, daire ve yüzük karşılıklarına sahiptir. 

Bu anlamlara gelen ring kelimesi ise boks müsabakalarının yapıldığı alan için de kullanılmaktadır. Hatta ring kelimesi çoğu kişinin zihninde ise ilk olarak boks ile çağrışım yapıyor da denilebilir. 

Peki halka, daire ve yüzük gibi anlamlara gelen ring kelimesi neden boksta kare şeklindedir?

Geçmiş zamanlarda boks, günümüzdeki gibi kurallara tam olarak bağlı olmadan yapılmaktaydı. Bu sebeple dövüşlerin yapılacağı yerler için de prosedürlere bağlı çeşitli kurallar çerçevesinde alanlar belirlenmemişti.

İki kişinin yapacağı dövüşü izlemek isteyenler, dövüşçülerin etrafında daire oluştururlardı. En önde olanlar ise ellerinde ip veya benzer farklı malzemeler ile sınırı belirlemekteydiler. Bu sebeple daire içinde yapılan boks müsabakaları, günümüzde kare alan içerisinde yapılsada ring olarak isimlendirilmeye devam etmektedir. 

Boks Ringi Ölçüleri

Boks ringi içinde iki boksörün yaptığı dövüşe ait bir görsel.

Boks ringi ile ilgili vereceğimiz bilgiler, AIBA tarafından onaylanıp belirlenen kurallar üzerinden hazırlanmıştır. Aynı zamanda yazı içeriğimizde yer alan bilgiler ise yine AIBA kaynaklı olmaktadır.

Ring boyutu, köşelerinden itibaren 610 cm olmalıdır. Ringin dışında kalan tüm kenarların baz alındığı zaman ise ölçü her iki taraftan 85 cm eklenerek toplam 780 cm olmalıdır. 

Ring yüksekliği ise yerden itibaren 100 cm olmalıdır. Ayrıca köşelerde bulunan direklerin de ring zemininden itibaren 132 cm olması gerekmektedir.

Dövüşün yapılacağı ring platformunun güvenli olacak şekilde tasarlanması ve herhangi bir engel unsuru olacak bir pürüz olmamalıdır. Platformun toplam büyüklüğü 780 cm olmalıdır. Dört ayrı köşe direğine ve boksörün sakatlanmamasını sağalayacak şekilde köşe direkleri yastıkla kaplanmış olma zorundadır. 

Köşe direkleri ise karşılıklı olacak şekilde birisinin mavi diğerinin kırmızı ve kalan köşelerin ise beyaz renkte olması gerekmektedir. Kırmızı ve mavi köşeler boksörlerin alanını temsil ederken beyaz köşeler ise tarafsız alanı temsil etmektedir. 

Ring zemini en az 1,3 cm ile en fazla 1,9 cm kalınlığında keçe vb. esnekliğe sahip malzemeyle kaplanmaktadır. Kaplanan malzemenin üstü ise gerginleştirilen ve kaygan olmayan branda bezi ile sabitlenmektedir.

Dört köşeye sahip olan ringin her kenarına dört ayrı halat bağlanmaktadır. Bu halatların her biri 4 cm kalınlığında olmak zorundadır. Halatların zeminden yukarı doğru yükseklikleri ise farklılık göstermektedir. Bu ölçüler ise şu şekildedir;

  • En aşağıdaki ilk halatın yüksekliği 40,6 cm
  • Bir üstündeki bir sonraki halatın yüksekliği 71,1 cm
  • Onun üstündeki bir sonraki halatın yüksekliği 101,6 cm
  • Son olarak en yukardaki halatın yüksekliği ise 132,1 cm’dir.

Ring Kuralları

Her köşedeki halatlar 3 ila 4 cm genişliğinde, branda dokusuna benzer ve halattan kayamayacak iki malzeme ile birbirine bağlanmaktadır. Aynı zamanda halatların gerginliği, boksörlerin halat ile temasını absorbe edecek şekilde güçlü olmak zorundadır. 

Boks ringi çevresinde üç merdiven bulunmaktadır. Bu merdivenlerden ikisi boksörlerin ve yardımcılarının kullanması için kendi köşelerinde bulunmaktadır. Diğer merdiven ise orta hakemin ve doktorların kullanması için tarafsız köşelerden birinde bulunmaktadır. 

Yine ringin dışında bulunan tarafsız köşelerde, doktorların ve/veya hakemin kanamaları kapatmak için kullandığı pamuk vb. malzemeleri atabileceği plastik torbalar mevcuttur. 

Tüm bu ilgili esaslara bağlı bulunan ringler, AIBA onaylı müsabakalar için AIBA Resmi Lisansına sahip üreticeler tarafından üretilen ringler kullanılmak zorundadır.

Tüm bunların dışında ise ring kenarlarında kullanılan çeşitli aksesuarlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Bir adet sedye. 
  • Bir takım ilk yardım kiti.
  • Bir adet veya iki adet kronometre
  • Raund sürelerini yönetebilmek için gong/zil.
  • Biri kırmızı diğeri mavi renkli iki adet kask.
  • Biri kırmızı diğeri mavi renkli iki çift eldiven. 
  • Raund aralarında boksörlerin oturacağı koltuklar
  • Ring kenarındaki görevliler için masa ve sandalye.
  • Sunucu ve yorumcunun kullanması için hoparlör sistemine bağlı bir adet mikrofon. 
  • Su içmek, ağız çalkalamak ve ferahlamak için kullanılan iki plastik kupa, sprey şişesi ve plastik su şişesi.

Boks ile ilgili daha ayrıntılı bilgi edinmek için, “Boks Branşı Nedir?” konulu yazımız da ayrıca okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir