Türkiye Olimpiyat Tarihi Durum Tablosu
Türkiye Olimpiyat Tarihi Durum Tablosu

Türkiye Olimpiyat Tarihi Durum Tablosu

2020 Tokyo Öncesi

Türkiye olimpiyat tarihi boyunca birçok oyunda mücadele etmiştir. Bu yıl düzenlenenen Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda da mücadele etmeye devam etmektedir.

Normal şartlar altında 2020 yılında yapılması beklenen 2020 Tokyo oyunları, koronavirüs salgını nedeniyle tarihinde ilk kez ertelenerek bir yıl sonrasında bu yıl yapılmak durumunda kalmıştır.

2020 Tokyo oyunları Türkiye’nin katıldığı 23. organizasyondur. Bu organizasyona ise 18 farklı branşta 108 sporcuyla madalya için ter dökeceklerdir. 

Biz ise konumuz gereği şu an oynanan oyunlardan daha öncesine gitmeye çalışacağız. Türkiye olimpiyat tarihi durum tablosunu genel hatlarıyla hep birlikte görmeye ne dersiniz? 🙂

Türkiye Olimpiyat Tarihi

Kaynak: Anadolu Ajansı
İlk Oyunlarda Yokuz

Öncelikle Türkiye ilk modern olimpiyat oyunlarının gerçekleştirdiği 1896 Atina ve sonrasında 1908 Londra oyunlarına kadar düzenlenen hiç bir oyunda katılım sağlamadı.

İlk Olimpiyat

1908 Londra oyunları ise milletimiz için bir ilkin yaşandığı yıl olmuştur.

O zaman Osmanlı olarak varlığını sürdüren ülkemizin ilk olimpiyat sporcusu ise cimnastikçi Aleko Mulos olmuştur. 

1. Dünya Savaşı ve Olimpiyat

Bir sonraki oyunların düzenleneceği 1916 yılı oyunları ise 1. Dünya Savaşı nedeniyle yapılamamıştır.

Savaş bittikten sonra 1. Dünya Savaşı’na neden olan ülkeler arasında görülmemiz sebebiyle 1920 Anvers oyunlarına davet edilmedik.

1936 Berlin Olimpiyatları

1936 Berlin Türkiye adına çeşitli ilklere şahitlik ettiğimiz olimpiyat oyunlarıdır. İlk olarak kadın sporcularla yer aldığımız olimpiyat olmuştur. Aynı zamanda Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki ilk madalyalarını elde ettiği olimpiyattır. 

İlk madalyamız 79 kg serbest güreşte Mersinli Ahmet Kireççi tarafından bronz madalya kazanarak kayda geçmiştir.

Yine aynı olimpiyatta ilk altın madalyamızı da 61 kg grekoromende Yaşar Erkan tarafından kazanmış olduk.

2. Dünya Savaşı ve Olimpiyat

Bu kez 2. Dünya Savaşı nedeniyle iptal edilen olimpiyat oyunları 1940 yılı oldu. Dört yıl sonrasında ise 1948 Londra’da yer almamak gibi bir durum söz konusu olmadı. Mücadelesine tüm hızıyla devam etti.

1948 Londra Olimpiyatları

1948 Londra Türkiye’nin gelişim göstererek sonuçlandırdığı bir olimpiyat oldu. Toplamda 12 Türk sporcunun podyumda yer aldığı organizasyonda çoğunlukla başarı elde edilen branş güreştir. 

Güreş dışında ise ilk madalyanın geldiği branş ise atletizm olmuştur. Türk atlet Ruhi Sarıalp, üç adım atlamada bronz madalya elde etmiştir.

Kazanılan bu madalyalar ise 6 altın, 4 gümüş, 2 de bronzdur. Bu tablo ise Türkiye’nin en çok madalya kazanarak organizasyondur. 

1960 Roma Olimpiyatları

1960 Roma bu oyunlarda Türkiye adına yine harika bir tablo yaşanmıştır. Tam 7 altın ve 2 gümüş toplamda 9 madalya ile podyumda yerini almıştır. Bu başarılar yine güreş branşında elde edilmiş başarılardır.

Aynı zamanda bu oyunlar Türkiye’nin en çok altın madalya kazandığı organizasyondur.

1984 Los Angeles Olimpiyatları

1984 Los Angeles, Türkiye’nin güreş branşı dışında madalya kazandığı ilk organizasyondur. Türk boksörleri Eyüp Can ve Turgut Aykaç kendi sikletlerinde bronz madalya kazanmışlardır. 

Artık Türkiye olimpiyat tarihi boks branşında madalya sahibi ülke olmuştur.

1988 Seul Olimpiyatları

1988 Seul, tüm dünyaya konu olan Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye adına halterde ilk kez altın madalya kazandığı organizasyondur.

Aynı zamanda bu başarı Türkiye olimpiyat tarihi içerisinde özel bir yere sahip olmuştur. 

Daha sonrasında 1992 Barselona ve 1996 Atlanta Olimpiyatlarında da altın madalya kazanmaya devam etmiştir. 

1992 Barselona Olimpiyatları

1992 Barselona, Türkiye’nin kadınlarda ilk altın madalyayı hanesine yazdırdığı organizasyondur. Bu gururu Türkiye’ye yaşatan kadın sporcu ise Hülya Şenyurt tarafından judo ile kazanışmıştır.

1996 Atlanta Olimpiyatları

1996 Atlanta, yine halter branşında Türkiye olimpiyat tarihi için önemli bir sporcuyu podyumda görmüştür. Altın madalya kazanan sporcu Halil Mutlu, bu başarıyı üst üste üç olimpiyatta da göstermiştir.

Halterde Naim Süleymanoğlu’ndan sonra Halil Mutlu’da halterde efsane isim olarak Türkiye’yi başarıyla temsil etmişlerdir. 

2004 Atina Olimpiyatları

2004 Atina, olimpiyatlarında ise yine farklı bir branşta ilk kez madalya kazandığımız gurur verici bir podyum yaşandı. Hamide Tosun, taekwando branşında bronz madalya kazanmıştır. 

Daha sonrasında ise 2008 Bejing’de Servet Tazegül yine bronz ve 2012 Londra’da altın madalya kazanmıştır.

Aynı zamanda boksta gümüş madalya kazanan eski boksör Atagün Yalçınkaya olimpiyat tarihinde Muhammed Ali‘den sonra final oynayan en genç sporcu olarak da tarihe geçmiştir.

Son Olimpiyat 2016 Rio

2016 Rio, Türkiye’nin çoğunluk olarak yine güreş olmak üzere toplam dört farklı branşta madalya kazandığı bir organizasyon olmuştur.

Madalya kazanan sporcularımızın yine 2020 Tokyo’da Türkiye olimpiyat tarihi için önemli başarılara imza atmasını diliyoruz.

18 farklı branş ve 108 sporcu ile katılım gösterdiğimiz bu oyunlarda neden birçok madalya daha kazanmayalım. 

Spor Branşlarına Göre Madalya Dağılımı

Kaynak: Türkiye Olimpiyat Komitesi

2020 Tokyo Olimpiyatları ?

2020 Tokyo için ilerleyen zamanlarda özel bir içerik hazırlanacaktır. O zamana kadar milli sporcularımıza destek vermek ve madalyalar kazanmak dileğiyle…

Aynı zamanda genel olarak “Olimpiyat Oyunlarının Kısa Öyküsü” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir