Spor Yapmak Boyu Etkiler mi?
Spor Yapmak Boyu Etkiler mi?

Spor Yapmak Boyu Etkiler mi?

Spor Yapmak Boyu Etkiler mi?

Basketbol Boy Uzatır mı?
Spor Yapmak Boyu Etkiler mi algısına neden örnek bir görsel.

Bilinçli ebeveynler çocuklarının spor ile ilgilenmesi için gerekli gayreti gösterirler. Çocukların fiziksel gelişimi ile birlikte oyun ihtiyacını karşılaması ve beden-ruh bütünlüğünün sağlıklı olabilmesi için spor önemli bir değer görmektedir. 

Bunların dışında genetik mirasların çocuk üzerinde görülmesine karşılık bazı önlemler veya ön ayak olma niyetleri aksiyon almaktadır. Boyu kısa olan çocuğun basketbola gönderilmesi, çocuğun boyunu kısaltır endişesi güden ebeveynlerin haltere göndermemesi gibi…

Geçmişten günümüze basketbol, uzun boylu olanların tercih edildiği bir spor branşı olmuştur. Özellikle bu algı son zamanlarda yıkılmaya başlanmış olsada, geçmişteki basketbolcu tercihlerinin uzunlardan yana kullanılması “basketbol boy uzatır” algısını beraberinde getirmiştir. 

Gerçek şu ki, basketbolun kendisi direkt olarak boy uzat(a)mamaktadır. Tabii ki basketbola gönül veren çocukların beslenme rutinine ve diğer hususlara dikkat etmesi sebebiyle boy uzaması gibi durumlara katkısı olduğunu ifade edebiliriz.

Stephen Curry görseli.

Her spor branşı sadece yeterli görülen fiziksel özelliklere odaklanmaz. Aynı zamanda beslenme, uyku, dinlenme vb. parametrelere de mercek tutar ve gelişimi destekler. 

Basketbol boy uzatır algısının zaman içerisinde gerçek olmadığını ise son yıllarda görmekteyiz. Artık basketbola özgü daha farklı nitelikler aranmakta ve geliştirilmektedir. Pota altında topu alıp direk sayı yapmaktan ziyade daha çok atletik özelliklerin kullanılmasına yönelim olmuştur. Misal vermek gerekirse Stephen Curry boyu ve sayı istatistikleri ele alındığında denklemi açıklamaktadır. 

Basketbolun yıldız isimleri incelendiği zaman aradaki fiziksel farklılıklar gözle görülebilecek boyuttadır. Bu demek oluyor ki, basketbol boy uzatacak değişimlere neden olmamaktadır. Boy uzatmanın formülünü öğrenmek için “Charlie’nin Çikolata Fabrikası” filmini izleyebilirsiniz. 🙂

Halter Boy Kısaltır mı?

Halter bir siklet sporudur. Bu sebeple halterin boy kısaltma gibi bir durumu daha farklı açılardan tahlil edilmelidir. Siklet kategorilerine göre ilgili sporcular fiziksel özelliklerine göre ayrışmaktadır. 

Farklı görüşlere göre halterin yer çekimine doğru yukarıdan baskı oluşturması, çocuğun boyunu kısaltacağı yönündedir. Epifiz plaklarını erken kapttığı için boyu kısa kalır düşüncesinde olanların gönülleri bu konuda rahat olabilirler.

Basketboldaki zıplama eyleminin boy uzatmaya dair genel bilinen görüşü ele almıştık. Çoğunluk yerden temasın kesildiği ve yukarı ivmelenmeyi dikkate alıyor. Ancak asıl konu belli bir yüksekliğe ulaşan vücudun yere tekrardan inmesi ve o anda kemiklere binen yükün etkisidir. 

Bu bağlamda nasıl ki basketbolcuların boyu kısalmıyorsa, haltercilerin de ağırlık kaldırırken boyu kısalmamaktadır. Yine benzer durum halter için de geçerli olmaktadır. Kendi vücut ağırlıklarının katlarına denk gelen o yükü kaldırmak bazı fiziksel şartları karşılamalıdır. Kısa boy gibi

Boyun kısa olması hem ağırlık kaldırıldığı an da, hem de patlayıcı kuvvetin en kısa sürede sonuç vermesi açısından avantaj sağlamaktadır. Bu sebeple bizlerin televizyonda seyrettiği profesyonel halterciler kısa boyludur. Misal vermek gerekirse, Naim Süleymanoğlu’nun boyu ve kuvveti ele alındığında tarih yazabilmektedir. 

Peki Asılı Kalmak veya Yüksek Ağırlık Çalışmak?

Spor Yapmak Boyu Etkiler mi üzerine örnek bir egzersiz görseli.

Yukarıda ele aldıklarımızdan ayrı olarak boy uzatmaya yönelik bir egzersiz veya boyun kısalmasına yönelik bir durum söz konusu değildir. Boyun uzaması öncelikli olarak genetik faktörler ile ilişkilidir. Genetik yapı boy uzamasına müsaitse uzama gerçekleşir. Gönül rahatlığı ile ağırlık çalışmalarını devam ettirebilirsiniz. 

Bunun için birçok kişi asılı kalarak boy uzatmaya çalışıyor. Asılı kalmak, omurların arasını açmanıza ve rahatlamanıza imkan tanıyor. Altını çizmek isteriz ki, bu olay yatağa uzanıp, uyku moduna geçtikten sonra da olağan bir durumdur. Ancak yine üstüne basarak söylüyoruz, boy uzaması görülmemektedir.

 Aynı durum boyun kısalması konusunda da söz konusudur. Bir kişi gelişimini tamamlamış, belli bir yaşa gelmiş ise artık ne yaparsa yapsın boyu kısalmayacaktır. Evet, böyle bir algının oluşmasını normal buluyoruz. Çünkü medyanın etkisi ve ağırlık sporuyla ilgilenenlerin morfolojik özellikleri bunu gösteriyor. 

Ağırlık sporunun önemli isimlerine bakıldığında boylarının kısa olmadığını göreceksiniz. Çoğunluğunun boyu kısadır ama onlar ağırlık çalıştıkları için kısa değildir, kısa boylu olduklarından ağırlık sporunu tercih etmektedirler. 

Doğru Postür Duruşunun Boya Etkisi

Dijital ortamlarda boy uzatmaya yönelik birçok esneme egzersizi mevcut. Öncelikli olarak esneme egzersizleri kaslar üzerinden rahatlık ve elastikiyet özelliği sağlamaktadır. Haliyle bu kazanımlar boyun uzamasını mümkün kıl(a)maz. 

Ancak postür ve boy ilişkisi üzerinden konu ele alındığında farklı pencereden haklılık payı olduğu söylenebilir. Duruş bozukluğu olanların, esneme egzersizleriyle birlikte uygun bir form kazanması, gizlenmiş boyu dışarıya çıkaracaktır. 

Günümüzde maalesef  çoğu şey oturmak üzerine temellendirilmiştir. Masa başında çalışan olmak, sınavlara hazırlanmak, öğrenci olmak vs. Zaman içerisinde bu kişilerde fiziksel anlamda kamburlaşmak gibi olumsuz değişikler ortaya çıkmaktadır. 

Dolayısıyla bir kişinin kamburlaşması demek, boyun kısa görülmesi demektedir. İstenmeyen bu vb. olumsuzluklara karşı önlem almak için yapılan egzersizler, kişiyi normal haline getirmektedir. Kendini sürekli kambur gören ancak bunun farkında olmayanlar da, postürü düzelttikçe uzun görünmeye başlayacaktır. 🙂

Ebeveynleri Kısa Kendisi Uzun Olanlar

Spor Yapmak Boyu Etkiler mi ile ilgili bir genetik görseli.

Ebeveyni kısa boylu olup, kendisi uzun boylu olan birçok kişi vardır. Aslında konunun kendisi yine genetik faktörleri içine almaktadır. Genetik yapı demek, dışardan desteklenerek etkilenemeyecek olarak değerlendirilmesin. Boy uzamasına müsait olan kişilerin gençlik yıllarında ve çocukluk yaşlarında yaptıkları veya yapmadıkları etkili olmaktadır.

Doğal olarak genetiği uzamaya müsait olanlar, düzenli spor yaparak ve doğru beslenerek bu durumun fitilini ateşlemiş demektir. Var olanın önünü açarak ilerlemesine ve gelişmesine imkan tanınmış oluyor. 

Unutmayın, postür duruşunuza özen gösterin ve düzenli olarak spor yapın veya hareket edin. Aksi takdirde boy kısalığından daha riskli durumlarla karşılamaya hazır olun. Bizden söylemesi… 🙂

Spor Yapmak Boyu Etkiler mi? Bu soru üzerinden bazı şehir efsanelerini ortadan kaldırdık. Aynı zamanda gerçekleri konu edinerek olayın aslına değinmiş olduk. Bilinçli şekilde spor yapıldığı takdirde boy kısalığında endişe edilecek veya boy uzamasında ümid beslenecek bir durum olmayacaktır.

Konuyla bağlantılı olarak spor yapmak boyu etkiler mi sorusuyla bağlantılı olarak “Osteoporoz” başlıklı içeriğimizi de ayrıca okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir