Rekreasyon Kelime Kökeni
Fransızca recréation “eğlence, istirahat” sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince recreatio “canlanma, tazelenme” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince recreare “canlandırmak, taze hayat vermek” fiilinden +tion sonekiyle türetilmiştir. Latince fiil Latince creare, creat- “can vermek” fiilinden re+ önekiyle türetilmiştir. (1)
Bireyin yapmak zorunda olduğu işlerinin dışında kalan serbest zamanlarını kendi isteği doğrultusunda değerlendirmesi gerekmektedir.
Hayatına yenilik katması, bedenini ve ruhunu çeşitli etkinliklerle dinlendirmesi için uygulamış olduğu bir yöntemdir.
Toplum içerisinde çeşitli görevleri olan, yoğun çalışma hayatı içerisinde tempo tutan bireylerin süreç içerisinde bedensel ve zihinsel olarak strese maruz kalmaları ruh hallerini de olumsuz etkilemektedir.
Bedenin rahatlaması, zihnin dinlenmesi ve ruh halinin toparlanması için, rutine bağlanmış düzenin dışında aktivite amaçlı uğraş göstermek bireylerin temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır.
Rekreasyon Bölümü
Rekreasyon bölümünün amacı hareketsizliği mümkün mertebe azaltmak veya yoğun tempo içerisinde çalışan bireylerin arta kalan serbest zamanlarını verimli kullanabilmeleri için gerekli plan-programları aktarabilmektir.
Bölüm, son yıllarda ülkemizde gelişme gösterenlerden birisidir. Sosyal hayatın temposu devam ettiği sürece de ihtiyacın oluşmasıyla daha fazla gelişme göstermeye devam edecektir.
Çeşitli üniversitelerin spor bilimleri fakülteleri ve/veya beden eğitimi spor meslek yüksekokullarının içerisinde rekreasyon bölümü bulunmaktadır. Son yıllarda akademik ve toplumsal düzey içerisinde gelişme göstermiş ve göstermeye devam eden bir bölümdür.
Bölüm öğrencileri; amaca yönelik rekreasyon programlarını hazırlayıp, uygulayabilecek biçimde genel kültür, alan bilgisi, yöneticilik açısından ihtiyaç duyan bireylerin faydalanmasını sağlayacak nitelikte yetkin kişileri yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Rekreasyon bölümleri; hareketsizliği azaltmak, spor ve çeşitli etkinliklerle bireylerin bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak amacındadır.
Rekreasyon bölümünden mezun olanların, almış oldukları eğitim ile rekreasyon endeksli iş yapan yerlerin, açık alanlarda veya turizm işletmelerinde organize edilen animasyon ve rekreasyon faaliyetlerini yönetebilecek kabiliyetleri kazanmış olarak yetkin kişi olmuş oluyorlar.
Ayrıca mezun olanlar, yetenekleriyle konuya olan ilgilerine göre antrenörlük, spor eğitmenliği, sportif branşlarda da istihdam sağlayabiliyor.
Diğer istihdam olanakları ise şunlardır;
Gençlik ve spor müdürlükleri, belediyeler, spor merkezleri, turizm sektörü, aynı zamanda şirketlerin spor tesisleridir.
Rekreasyon Yönetimi
Rekreasyon Yönetimi üniversitelerin turizm fakülteleri içerisinde yer alan, turizm sektörünü spor merkezli ve eğlence amaçlı geliştirebilecek yöneticiler yetiştirmek amacıyla çalışma alanı sağlayan dört yıllık bir bölümdür.
Bölüm derslerini başarıyla tamamlayan öğrenciler mezuniyet aşamasında uygulamalı derslere ilişkin alacakları sertifikalandırılmaları da amaçlamaktadır. Bölümünü faaliyetleri bakımından kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Buna bağlı olarak;
Açık alanda yapılan faaliyetler: Balık tutmak, trekking (yürüyüş) yapmak, bisiklet sürmek vb. alanlarda yapılan aktivitelerdir.
Kapalı alanda yapılan faaliyetleri: Sinema, tiyatro, konser, müze gezileri vb. alanlarda yapılan aktivitelerdir.
Bunları Biliyor Musunuz?
- Rekreasyon, sanayileşmiş toplumlarda ortaya çıkan bir ihtiyacın sonucudur. Çok çalışan işçilerin verimliliğinin düşmesini engellemek için gerekli görülmüştür. Bu doğrultuda işçiler için rekreasyon zamanları ve alanları ayrılmaya başlanmıştır.
- Rekreasyon çalışmalarında “boş zaman” veya “serbest zaman” kavramları birbirinden farklı olgular olarak değerlendirilmektedir.
- Rekreatif faaliyetlerin insanı negatif düşüncelerden kurtardığı ayrıca toplumun genelinde suç oranlarını azalttığı, hoşgörülü bir toplum oluşturduğuna inanılıyor.
- Karl Marx’ın boş vakit ile ilgili sözleri şöyle; “Boş zamanı olmayan, tüm yaşamı uyku, yemek ve benzeri şeylerin getirdiği fiziksel kesintiler dışında kapitalist için çalışmakla geçen kişi, yük hayvanından bile aşağıdır. Kendi dışına yönelik zenginlik üreten bir makinedir yalnızca…”
- Eğitim, teknoloji, sanayi gibi alanlarda gelişmiş ya da gelişmemiş ülkelerin “boş zaman hakkı” konusuna yaklaşımları ve uygulamaları farklılık gösterir.
- Üniversitelerin rekreasyon bölümleri “en rahat ayrıca en eğlenceli bölümü” olarak bilinmektedir. (2)
Sonuç itibariyle serbest zamanlarınızda yapmak için “Evde Spor Yapmak İçin Uygun Egzersiz Hareketleri” yazımızı okuyabilirsiniz. 🙂