Pit Stop – Hız Her Şey Demektir
Pit Stop – Hız Her Şey Demektir

Pit Stop – Hız Her Şey Demektir

Pit Stop;

Bir insan dakikada 20 kez gözünü kırpar. 

Yani her üç saniyede bir. 

Peki 1,82 sn’de ne yapabilir?

Pek bir şey yapamaz.

Hız Her Şey Demektir

F1 aracının parçalarının gösterildiği bir görsel.

Adrenalin bakımından spor branşlarının başında gelen formula 1, sürücülerin, araçların odağında izleyenlere seyir zevki yaşatmaktadır. Bu hıza çıkan araçların arka planında yüksek teknolojiye sahip bir mühendislik harikası bulunmaktadır.

Yarış esnasında ise, gelişen bu teknolojinin devamlılığını sağlamak gerekmektedir. Ayrıca karşılaşılabilen herhangi olumsuz duruma çözüm üretmek için görev yapan ekiplerden biri de Pit stop.

Sıralama için yarışan pilotların, elde ettikleri sıralama sadece kendi çıkmış oldukları yüksek hızla belli olmamaktadır.

Sıralama için saniyelerin yüzde biri gibi zaman aralığının etkin olduğu F1’de hız, her alanda önemlidir. 

Formula 1’de hız her şey demektir. 

Özellikle de pit stop için her şey demek. 

1950 yıllarında pistlerde yarışan araçların değişimi için görev yapan ekip üyeleri, değişim için neredeyse 2 dk harcamaktaydılar. Bu günlerde ise ortalama 2 sn gibi kısacık bir zaman tamamlanmaktadır.

Ekran başında izlediğimiz formula 1 yarışlarında pit stopa giren araçların, ne kadar hızlı ve süratli bir şekilde değiştirildiğini anlamak pek mümkün değildir. 

O değişimin esnasında nelerin yaşandığını ve her sanatsal hamleyi ayrıntılarıyla görebilmek için yüksek hızlı kameralarla çekilmiş, 2.05 saniyede değişimi tamamlayan pit stop ekibini izleyebilirsiniz. 🙂

Gökyüzünde Pit Stop

Pit stop ekibinin yerçekimsiz ortamdaki çalışmasına ait bir görsel.

Formula 1 tarihinde en hızlı pit stop rekoru Brezilya GP’sinde yine aynı takım 1,82 sn ile Red Bull takımına aittir. 

Aynı takım yer çekiminin sıfır olduğu, yerden kilometrelerce uzak olan bir ortamda, belirlenen 22 saniyelik sürenin altında pit stop yapmak için elleri sıvadı. 

16 pit görevlisi ile gerçekleştirilen pit stop, sıfır yer çekimli ortamda 20 saniyeninn altında tamamlanarak yeni bir rekora imza attılar.

Pit stop ekipleri, başarılı bir ilerleyiş kaydetmek adına F1 için ayrıca önemli bir yere sahiptirler. Bu sebeple ele alındığında hızlı pit stop yapmak için pit ekibi de ciddi antrenmanlar yapmaktadırlar. 

Form Tutmak ve Formda Kalmak

F1'de pit stop ekibin görev yerlerini gösteren bir görsel.

Ekipler, çıktıkaları hızı sıkı çalışmaya borçludurlar. Aynı zamanda pit ekibinde görev yapan herkesin kendine ait bir rolü bulunmaktadır.

Biri eski tekerleği çıkarırken, bir diğeri yeni tekerleği takar başka bir diğer kişi ise elindeki tabanca ile tekerleği araba ile dönmesini sağlayacak birleştirici son hamleyi yapar. 

Elbette tüm pit stop sadece tekerlek değişimi ile tamamlanmamaktadır. Bunların yanında aracın yakıt ikmali yapılır, arızalanan, kırılan bir parça varsa onların da değişimi yapılır. Ve tüm bunların gerçekleştiği süre, ortalama olarak 2 sn – 2,5 sn gibi kısacık zaman dilimidir.

Peki bu esnada sürücüler ne yapar? Aynı zamanda onların da tek görevi var. Ekibe güvenmek.

Sürücüler pit alanına girdikleri an, direksiyonu sıkıca tutmak, freni sonuna kadar köklemek ve hemen önlerinde yer alan ışığın yeşile dönmesini gözleyerek doğru anda çıkış yapmaktadırlar.

Pit stop çalışması yapanlara ait bir görsel.

İşte tüm bunların arka planında pit ekibi, haftanın belirli günlerinde fiziksel kuvvet ve diğer günlerde ise pit stop çalışmalarına odaklanmaktadır.

Tekerleklerin ağırlığı, tekerleklerin araçla bağlantısını sağlayan tabancanın ortaya çıkardığı 26 bar’lık basıncın ve çabukluğun önemli olduğu zaman dilimi göz önünde bulundurulduğu zaman profesyonel bir sporcu gibi antrenman yapmak gerekmektedir.

Bunların yanında yarışların nerede yapıldığı da ayrı bir önem teşkil etmektedir. 

Williams Racing’in pit ekibinde görev alan Chris Stafford; 

“Meydan okuma yarışın nereden yapıldığına göre değişmektedir. Örneğin Singapur’u ele alacak olursak yüksek sıcaklıklar ve nem bakımında epey yorucu olmaktadır. Singapur’da 20 durak yaptığınız da 20 durak yaptığınızı bilirsiniz.”

Ortalama 2 sn – 2,5 sn süren bir konu için ortalama 2 dk – 2,5 dk okumaya zaman ayırdığınız, belki konuyla ilgili başka bir merakınızı gidermek için “Formula 1 Pilotlarının Antrenman Rutinleri” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir