Halter Branşı Teknik Özellikleri ve Genel Bilgileri
Halter Branşı Teknik Özellikleri ve Genel Bilgileri

Halter Branşı Teknik Özellikleri ve Genel Bilgileri

Son zamanlarda Naim filmi ile herkes bir efsaneyi tanımış oldu. Aynı zamanda halter branşı ile tarihe geçtiğini bilir hale gelmiş oldu. Fakat Naim filmini izleyenler halteri tanımaz, bilmez oldu. Bu sebeple herkes tarafından tanınan Naim’i yazmak yerine, Naim’i tanıtan sporu, halteri yazalım dedik.

Halter Branşı 

Halter branşı için kullanılan podyuma ait bir görsel.

Halter sporunun temel yapı taşı, geçmişten günümüze veya ötesine gidecek olan güçlü olma düşüncesiyle orantılıdır. 

İyiyi veya güçlü olanı belirlemede matematiksel verileri kullanarak yapılan işe objektif bir boyut kazandırmak olduğunu da söyleyebiliriz. 

Bu sporun insana kattığı özelliklerden birisi, bir amaca bağlanmak aynı zamanda bu amacı ileriye taşımaktır.

Spora başlama yaşı olarak 8 – 9 – 10 – 11 – 12 yaş açısından önemli derecede rakiplerine karşı avantaj sağlamaktadır. Halter branşı için küçük gibi gözüksede Olimpiyat sporcuları için 10 yaş üzeri genelde geç yaşlardır.

Spora başlama yaşı önemli kriter olsa da bireyin yetenekleri onu bazı konularda erken başlayanların önüne koyabilmektedir. 

Bundan dolayı bir halter antrenörü öğrenciyi gözden çıkarmayacağını bilir ve ona uygun planlama yapmaktadır.

Halter Branşı Teknikleri

Halter branşını izleyen bir çocuk görseli.

Teknik özellikler açısından müsabakalarda kaldırılan ağırlık iki teknik üzerinden hesaplanmaktadır. Bunlar; koparma ve silkme teknikleridir.

Koparma tekniği özellik bakımından tek bir hareket formundan oluşmaktadır. Silkme tekniği ise özellik bakımından iki formdan oluşmaktadır. Omuzlama ve atış hareketi olmak üzere iki aşamalıdır. 

Koparma tekniği tek bir harekettir. İyi bir teknikle hareketi ağırlığa uygulamayı gerektirir ve bu yüzden kaldırılan ağırlık silkmeye oranla azdır. 

Silkme tekniği ise yüksek kuvvet istediğinden kuvvetli olanın iyi olduğu ve ağırlığın fazla kaldırıldığı tekniktir. 

Birinciyi belirlemek için bu iki teknik kaldırışın toplamı birinciyi ve ikinciyi belirleyen kriter olarak göz önüne alınmaktadır. Aynı zamanda olimpiyat şampiyonasında da bu süreç böyle ilerlemektedir. 

Ancak avrupa ve dünya şampiyonalarında sadece koparma da en yüksek kaldıran 1. olurken koparması iyi olmayıp silkmede en yüksek ağırlığı kaldıran birinci olabilmektedir. 

Halteri kaldırmaya hazır bir sporcunun görseli.

Avrupa ve dünya şampiyonasında durum biraz daha değişkendir. Avrupa’da koparma tekniği ve silkme tekniğindeki derecelerin toplamı birinciyi belirlemektedir.  

Değerlendirme iki teknikte ve iki tekniğin toplamından en yüksek ağırlığa ulaşanlar değerlendirilir. Bu iki tekniğin yanı sıra bu teknikleri geliştirmek için uygulanan bir çok hareket çeşidi vardır. 

Hiçbir halterci koparmayı ve silkmeyi görerek o ağırlıklara teknik uygulayamazlar. En az 1 – 2 yıl ağırlıksız teknik çalışmalar sonunda yavaş yavaş gerekli kuvvet kazanımlarının oluşumu sağlanmaktadır. 

Sonra ağırlık kaldırmaya başlanabilmektedirler. Haltercilerin çalışma amacı maksimal kuvveti geliştirmek ve bunun üzerine ekleyerek kuvvet temellerini buna göre inşa etmektir. 

Genel kuvvet, çabuk kuvvet, maksimal kuvvet ve kuvvetin diğer türlerinin vücutta kurulumu tamamlanmadan ilerlemek, sakatlık riskini artırdığı için başarıya olanak sağlamamaktadır.

Halter barını tutan bir sporcunun görseli.

Teknik terimler olarak hareketlerin öğrenimini kişiye yaptırırken, farklı kullanılan teknik çalışmalarda bu programda yaptırılabilmektedir. Bunlar; 

Koparma tekniğinden terimler:

  • Koparma squatı
  • Sırttan düşüş çalışmaları
  • Sehpalardan koparma çalışmaları
  • Diz üzerinden koparma çalışmaları gibi farklı teknik terimler vardır.

Silkme tekniğinden terimler: 

  • Front squat
  • Diz üzerinden yapılan omuzlama
  • Sehpadan yapılan omuzlama
  • Squat sehpasından atış hareketi
  • Makasta pres hareketi gibi çok varyasyonlu teknik terimler vardır.

Halter Branşında Doğru Bilinen Yanlışlar 

Halteri kaldıracak olan bir sporcunun görseli.

Halter bir sıklet sporudur ve sıklet arttıkça boy uzar, halterin boy kısaltma gibi bir durumu söz konusu değildir.

Değişik görüşlerde üstten baskı olduğu için çocuğun boyu kısa kalır, epifiz plaklarını erken kapttığı için boyu kısa kalır gibi görüşlere sahip kişilerin gönülleri bu konuda rahat olabilirler.

Halteri yerden kaldırmanın önemini anlayabilmek için “Squat Hareketinin Faydaları ve Alaturka Squat” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir