2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali ve Kazanan Takım Chelsea FC
2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali ve Kazanan Takım Chelsea FC

2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali ve Kazanan Takım Chelsea FC

Final Maçı İstanbul’dan Porto’ya

2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali kupasına ait bir görsel

2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali, ev sahipliği yapacak şehir ile sık sık gündemdeydi. Finalde iki ingiliz ekibi Manchester City ve Chelsea karşı karşıya kalınca İngiltere devreye girmek durumunda kalmıştır. 

Ayrıca bu final maçında ise stadın taraftarlara ayrılan %33’lük kısmının kullanılmasına yönelik karar çıkmıştır. Bu sebeple Covid-19 tedbirleri kapsamında İngiltere, taraftarlarının İstanbul’daki kritik tablodan dolayı riskle karşılaşmalarını istemedi. İngiltere ise bu sebeple çözüm olarak kendi ülkelerinin ev sahipliği yapmasını teklif etti.

2020-2 Şampiyonlar ligi finali maçı sonrasında kazanan takımın alacağı kupanın görseli.

İstanbul için ise geçen yılın iptal edilmesinin ardından, bu yıl yine iptal edilme durumuyla karşı karşıya kaldı. Bu sebeple UEFA yönetimi için orta yolu bulan bir karar almak önemli olmuştur.

Buna karşılık ise Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl anısına final maçını İstanbul’a vermeyi teklif etmişlerdir. İngiltere’nin fikrini olumlu değerlendirmelerine rağmen rotayı ise Portekiz’in meşhur şehri Porto’ya çevirmişlerdir.

2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali, Porto Estadio do Dragao’da her iki takımın kozlarını paylaşacağı adres olmuştur. 

2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali Önemli Anlar

Birinci Yarı
2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali maçında atılan gol sevincine ait bir görsel.

Maçın ilk düdüğü ile beraber iki takımda yüksek tempoda maça başladı. Maçta ise ilk kritik pozisyon 8. dakikalarda kendini göstermeye başladı. Man. City kalecisi Ederson, rakip kale sahasına doğru attığı uzun top ile Rahim Sterling, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Kaleye doğru yaptığı şut vuruşu, Edouard Mendy tarafından kornere giderek sonuçlanmıştır.

Bu ataklara karşılık olarak Chelsea ise forvet oyuncuları Timo Werner ile arka arkaya gelen imkanları değerlendiremedi. Maçın 14. dakikasında ayağına gelen önemli fırsatı, topu kalecinin üstüne doğru göndererek kaçırmış oldu. Bununla birlikte Werner tarafından kaçan birkaç fırsat daha olumsuz olarak değerlendirilmiştir.

Sakatlanan iki rakip futbolcunun görseli.

İlk yarının sonlarına doğru ise her iki takımdan da aynı dakikalarda sakatlanan oyuncular oldu. Bu oyuncular ise Chelsea’de Thiago Silva ve Man. City’de Kevin De Bruyne göz yaşları içinde oyundan çıkmak zorunda kalmışlardır. 

İlk yarı sonucu 0 – 0 olarak bitecek derken dakika 42’de Chelsea’nin hücum oyuncusu Kai Havertz sahneye çıktı. Kariyerinde Şampiyonalar Ligi’ndeki ilk golünü atarak takımları devre arasına uğurladı.

İlk yarı sonucu 0 – 1 olarak Chelsea lehinde tamamlanmıştır.

İkinci Yarı
Futbol maçı yapılırken çekilmiş bir fotoğraf görsel.

Devre arasından sonra Man. City, skoru eşitlemek adına daha baskılı şekilde oyuna başladı. Aynı zamanda Chelsea ise skoru korumaya çalışarak daha çok savunma ağırlıklı oyun stratejisini takip etti. 

Bu tabloda ise Man. City’li oyuncular birkaç kez topu ağlarla buluşturma fırsatı yakaladılar. Ancak bu fırsatlar rakip savunma hattını geçemedi.

68. dakikada beraberlik için baskıya devam eden Man. City, sağ taraftan ceza sahasına doğru yaptığı atakta İlkay Gündoğan boş durumda kaldı. Ancak topa doğru hamle yapmadan önce Cesar Azpilicueta araya girerek, Chelsea adına mutlak bir golü engellemiş oldu.

Bir futbolcunun maç esnasındaki görseli.

Rakip takımın baskısına karşı kontra atak kovalayan Chelsea, 73. dakikalarda hızla gelişen bir pozisyonda Havertz ile gole yaklaştı. Havertz ise çektiği şutu ağlarla buluşturamadan topu dışarı doğru gönderdi.

Sonradan oyuna giren Sergio Aguero’nun ortaları ile gole yaklaşan Man. City, kalan dakikalarda Chelsea’nin savunma hattını geçemedi.

Maç sonucu ise ilk yarı skoru değişmeden 0 – 1 Chelsea galibiyetiyle sonlanmış oldu. 

Maçın Yıldız İsmi N’golo Kante
2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali maçının yıldız ismi Kante'ye ait bir görsel.

Maçın sonunda ise Chelsea’li futbolcu N’golo Kante, final maçının yıldız oyuncusu seçildi. Gerçekten hak eden en iyi isimdi. Son düdük çalana kadar sahanın her yerindeydi. Bulunduğu her noktada ise kritik veya önemli müdahalelerde bulundu.

Bu şampiyonluk ile evine bir kupa daha götüren yıldız isim, anlaşılan daha çok başarılara imza atacak.

Şimdiden kazandığı başarılar ise şu şekildedir;

  • Leicester City ile 2015-16 Premier Lig Şampiyonluğu
  • Chelsea ile 2016-17 Premier Lig Şampiyonluğu
  • Fransa Milli Takımı ile 2018-19 FIFA Dünya Kupası Şampiyonluğu
  • Chelsea ile 2018-19 FA Cup Şampiyonluğu
  • Chelsea ile 2018-19 UEFA Avrupa Ligi Şampiyonluğu
  • Son olarak ise Chelsea ile 2020-21 UEFA Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu
Maçın Hakemi Mateu Lahoz
2020-21 Şampiyonlar Ligi Finali maçının hakemine ait bir görsel.

Maçın çalan ilk düdüğünden itibaren maçın hakemi Mateu Lahoz, gerçekten %100’e yakın bir oranla maçı son ana kadar başarılı bir şekilde yönetti.

Verdiği kararlarla maçın temposunu kendisi ayarladı diyebiliriz. Önemli maçlardaki yönetimi bilindiğinden dolayı bu sebeple kritik maçlarda hakem listelerinde ilk sırada yer almaktadır.

İki Teknik Adam
İki teknik direktöre ait yandan çekilmiş fotoğraf görseli.

En son 2012 yılında kupayı evine götüren Chelsea, bu yılda şampiyon olarak ikinci kez kupayı evine götürmeye hak kazandı. 

Bu tablo sonucunda ise Pep Guardiola, en son 2011 yılında Barcelona ile kazandığı kupadan sonra şampiyonluk sayısını artıramadı.

Aynı zamanda Thomas Tuchel ise kariyerindeki ilk Avrupa kupasını kazanmış oldu.

Aynı zamanda final maçıyla bağlantılı “2005 Şampiyonlar Ligi Finali Liverpool FC – AC Milan” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir