Spor Sponsorluğu Kavramının İçeriği ve Önemli Etkileri
Spor Sponsorluğu Kavramının İçeriği ve Önemli Etkileri

Spor Sponsorluğu Kavramının İçeriği ve Önemli Etkileri

Spor Sponsorluğu 

Spor sponsorluğu, markaların kendilerini daha görünür kılmak amacıyla, spor organizasyonlarını kulüp ve sporcuları finanse ettikleri bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır.

Sporun bir endüstri olarak, hitap ettiği her kitle için çeşitli etkilere sahip güçlü bir olgudur. Kitlelere fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak katkı bulunmaktadır. Aynı zamanda sosyalleşmek açısından da önemli bir yere sahiptir. 

Sporun bu denli insan yaşamında etkin olması ayrıca giderek gelişmesine de imkan tanımıştır. Spor sponsorluğu, geçmişten günümüze gelişimini tamamlayarak birçok markaların kendilerini tutundurabilmeleri adına en etkili aracı olmaktadır.

Bu sebeple gerek sosyal sorumluluk projeleri için gerek markaların kendi reklamlarını yapabilmeleri için spor sponsorluğu kavramı da ayrı bir konu haline gelmiştir.

Sponsorlukta En Temel Amaç

Markalar, sponsorluk aracıyla çeşitli spor organizasyonlarını destekleyerek, kendi pazarları ile daha yakından temas kurabilmektedir. Bu durum ise hitap ettikleri tüketiciye karşı daha güvenli bir imaj ve farkındalık yaratma olanağı tanımaktadır.

Bu bağlamda markaların sponsor olmalarındaki en temel amaçlar şunlardır (Baş, M., 2008, 111-124); 

  • Marka ile ilgili toplumsal farkındalığı arttırmak
  • Hedef pazara daha etkin ulaşabilmek
  • Satın alma kararı verenlerde olumlu bir imaj bırakmak
  • Medya yönetimini etkinleştirebilmek
  • Satış amaçlarını ve rakamlarını gerçekleştirebilmektir. 

Bu sponsorluk faaliyetleri ise çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Bunlardan bazılı ise şu şekildedir;

Spor Organizasyonlarının Sponsorluğu

Belli bir kitleye yönelik yapılan her organizasyon yüksek bir maliyet gerektirmektedir. Bu aşamada ise spor faaliyetleri için hem mali hem de malzeme tedariği için destekçilere ihtiyaç duyulmaktadır. Sponsorluk anlaşmaları ile mali gücü yüksek olan markalarla kitlelere hitap eden organizasyonlar iki taraflı olarak kazanç sağlamaktadırlar.

Spor Takımlarının Sponsorluğu

Bu sponsorluk çeşidinde durum biraz daha farklı bir yerdedir. Takım ve/veya kulüp sponsorluğu tamamen reklam amacıyla tercih edilmektedir. Sponsorluğunu yaptığı takım ve/veya kulüplerin kullandığı giysi veya malzemeler üzerinden izleyecilere aktarabilmektedirler.

Sporcuların Bireysel Sponsorluğu

Yaptığı spor branşında başarılı olan ve/veya başarılı olma ihtimali yüksek olan sporculara finansal destek verilerek yapılmaktadır. Sporcuya yönelik ayrı bir fan kitlesi olması, markalar için topluma daha kolay ulaşmak konusunda imkan tanımaktadır.

Coca Cola vs Ronaldo

Spor sponsorluğunun kulüp ve/veya sporcular ile olan ilişkisi maliyet bakımından kritik bir ilişkiye sahiptir. Bu ilişki özelinde ise yakın zamanda Euro 2020 organizasyonunda bir olay yaşanmış ve viral olmuştur.

Euro 2020’de Macaristan maçı öncesinde basın toplantısı düzenleyen Portekizli yıldız Cristiano Ronaldo, yaptığı hareket ile bu duruma en iyi ve en yeni örnek olmuştur.

Cristiano Ronaldo, toplantı sırasında önünde bulunan organizasyonun ana sponsorlarından olan Coca Cola şişelerini kenara itmiştir. Ardından ise cola şişelerinin yerine su şişesi koyarak su içindedi.

Yaptığı bu hareket, bilinen içecek markasına ise finansal olarak büyük bir etkisi olmuştur. Coca Cola’nın hisseleri o hareketten sonra 4 Milyar Dolar değerinde düşüş yaşamıştır. 

Bu olay, markanın sporcu üzerinden yaşadığı olumsuz etkisini bizlere sunmaktadır. Ronaldo gibi yıldız sporcuların anlaşma sağladıkları markaların sponsorluk kazancı da ayrı bir olumlu değer olmaktadır. 

Spor sponsorluğu bu bağlamda hitap edilen kitle adına markalara önemli avantajlar sağlamaktadır. Sponsorluk yapılan anlaşmalarda ilgili her iki tarafta kazanç elde etmektedir.

Konuya marka özelinde bakmak için Nike hakkında yazılmış “Ayakkabı Gurusu” kitabını da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir