Namaz Kelimesinin Anlamı ve İbadet Boyutu
Namaz kelimesi köken itibariyle Farsça bir kelimedir. Arapça’da dua etmek, ibadet etmek vb. anlamlara gelen salat kelimesine karşılık olarak türkçe literatüre girmiştir. Namaz kılmak, İslam dininin beş temel şarlarından birisi olarak da ayrı bir öneme sahiptir.
Uygulanışı itibariyle bedensel ve sözel (dua) eylemlerin birlikte yapıldığı, günlük yapılması farz olan bir ibadettir. Namaz, genel anlamıyla yapılması gereken bir sorumluluktur. Bunun yanında yanında ise dua, tefekkür, tövbe gibi ibadetleri de içinde barındırmaktadır.
Hac, zekat ve oruç gibi diğer temel ibadetleri de kendi içinde barındırmasından dolayı diğerlerine nazaran daha kapsamlı olmaktadır. Namaz kılarken yapılan bedensel harekeler tek başına yeterli olmamaktadır. Bunun yanında okunan dualar bu hareketleri anlamlı kılmaktadır.
Namaz kılmanın faydaları, sadece vücut için olumlu sonuçlar sağlamamaktadır. Aynı zamanda dualarla birlikte yapıldığından Allah ile kurulan özel bir bağ ve/veya iletişim aracı olmaktadır.
Malum ramazan ayı geldi. Oruçlar tutulacak, namazlar daha bir huşu ile kılınacak, yemek sofraları özenle hazırlanacak, hatta yemeklerin kıymeti ayrı bilinecek.
O halde bize de bu özel ayla bağlantılı, sağlığa dair bir içerik yayınlamak düşer dedik ve araştırmaya başladık.
Sağlık konseptimiz üzere namaz kılmanın faydaları kapsamında vücuda olan etkilerini ayrıca ele almaya çalışacağız.
Namaz ibadeti, insanlığın varoluşundan beri tüm dinlerde farklı biçimlerde de olsa tarihi süreçte var olmuştur. Bu konu için detaylı olmamakla birlikte Kur’an-ı Kerim’de şu ayet yer almaktadır.
فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ اَضَاعُوا الصَّلٰوةَ وَاتَّبَعُوا الشَّهَوَاتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَياًّۙ ﴿٥٩﴾
“Sonra bunların ardından artık namazı kılmayan ve nefsânî arzulara uyan bir nesil geldi. Bunlar elbette azgınlıklarının cezasını bulacaklardır.” (Meryem Suresi 19/59)
Namaz Kılmanın Faydaları Hakkında Bilimsel Yaklaşım
Hülya Gök, “Düzenli Namaz Kılma ve Kılmama İle Ruh Sağlığı Arasındaki İlişki” başlıklı araştırmasında dini yükümlülüklerini düzenli olarak yerine getirenlerin ruhsal, psikolojik ve fiziksel sağlık ilişkisi ile kişilik özellikleri arasında genel pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ifade etmiştir.
Aynı zamanda yapılan araştırmalar sonucunda beden açısından da fayda sağladığı ortaya konulmuştur. Namaz kılmanın sırt ve bel ağrılarını azalttığı hatta sıralı şekilde yapılan bedensel ritüeller sorumlu eklemlerinde esnekliğini artırmaktadır.
Muhammed Khasawneh “Dijital İnsan Modellemesi Kullanarak Namaz Sırasında Vücut Hareketlerinin Ergonomik Bir İncelemesi” başlıklı çalışmasında ise namaz kılmanın fiziksel rahatsızlıklara iyi gelmekle birlikte vücutta oluşan ağrıların giderilmesinde de yardımcı olmaktadır.
Hatta namaz kılarken sıralı yapılan hareketler, sırt, bel vb. bölgelerdeki ağrılar için yapılan yoga ve fizik tedavi yöntemlerine benzediğini ifade etmiştir.
Allah şimdiden kılınan ve kılınacak namazlarımızı kabul etsin. Amin. 🙂
Namaz kılmanın faydaları gibi oruç tutmanın faydaları hakkında da bilgi sahibi olmak için “Otofaji Nedir? ve Covid-19 Sürecine Etkisi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 🙂