Kulunç Ağrısı (Tetik Nokta) Nedir ve Nasıl Oluşur?
Kulunç Ağrısı (Tetik Nokta) Nedir ve Nasıl Oluşur?

Kulunç Ağrısı (Tetik Nokta) Nedir ve Nasıl Oluşur?

Bu yazı, Fzt. Zehra Nur Sürmelioğlu iş birliği ile çeşitli sebeplerle çoğu kişinin maruz kaldığı kulunç/tetik nokta ağrısına cevap vermek mahiyetinde hazırlanmıştır.

Tetik Nokta/Kulunç Nedir?

Tetik nokta halk arasında kulunç olarak da bilinmektedir. Bu ağrı hemen hemen her yaş grubundaki kişilerde görülebilmektedir.

Genel olarak vücutta omuz kuşağı, kürek kemikleri arası, boyun ve sırt bölgelerinde görülmektedir. Aynı zamanda tüm kas gruplarında da görülebilmektedir.

Kas gruplarında kulunçtan kaynaklı ağrı hissedenler ise büyük ihtimalle ısınma ve/veya germe işlemlerini özenle yapmamaktadırlar. Bir diğer seçenek ise terli terli kasların anlık olarak rüzgara maruz kalması bu rahatsızlığa müsade edebilmektedir.

Peki herkesin kulak aşinalığı olduğu kulunç, vücutta nasıl oluşur?

Duruş bozuklukları, zaman içinde oluşan mikrotravmalar, kaslara ani aşırı yük binmesi, hareketsiz yaşam, stres, uyku kalitesi veya kalitesizliği kulunç oluşumuna sebep olabilmektedir.

Kas liflerinin tam olarak gevşeyememesiyle birlikte oluşmaktadır. Bu sebeple kasın gergin ve/veya kasılı kalmasına sebep olmaktadır. Bununla birlikte ayrıca bölgede kas düğümcükleri de meydana gelmektedir. Bu durum ise kasın sağlıklı bir şekilde kan dolaşımından mahrum kalacağı anlamına gelmektedir.

Kulunç/tetik nokta olan bölgelere dokunulduğu zaman eklem hareketlerinde ağrıların oluşmasına sebep olmaktadır.

Kişilerde hareket isteksizliğine ve zamanla bazı kaslarda güçsüzlüğe bazı yardımcı kaslara da aşırı yük binmesine sebep olmaktadır. Aynı zamanda çevredeki kas grupları ve eklemleri de bu şekilde etkilenmektedir.

Kulunç Ağrılarının Başlıca Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kulunçların oluşması ve birikmesiyle birlikte o bölgede belli başlı bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir;

  • Bulunduğu bölgede ağrı
  • Yorgunluk ve/veya halsizlik hissi
  • Kaslarda tutukluk meydana getirmesi
  • Nefes alırken bazı zamanlarda batma durumu vb.

Kulunçtan kaynaklı ağrıların sağlık açısından yüksek derecede olumsuz etkileri olmamaktadır. Oluşan ağrılar çeşitli tedavi yöntemleri ile giderilebilmektedir.

Basit tedavi yöntemlerinden ise bazıları şu şekildedir;

  • Manuel terapi
  • Kuru iğneleme
  • Friksiyon masajı
  • Terapatik egzersizler
  • Miyofasiyal gevşetme teknikleri
  • Sıcak uygulama vb. yöntemler ağrının azalmasında veya giderilmesinde etkili olmaktadır.

Bu tedavi yöntemlerine ek olarak önemli bir husus ise hareket ve hareketsizlik eylemleridir. Hareketsizliğin bu tarz ağrıların oluşumuna neden olduğunu bilmek, hareketli olmaya özen göstermemiz gerektiğinin işaretidir.

Ayrıca bu ve benzeri konularla ilgili sayfamızın “Sağlık” kategorisinde yer alan diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir