Koşuculara Özgü Sakatlık; Koşucu Bacağı Sendromu
Koşuculara Özgü Sakatlık; Koşucu Bacağı Sendromu

Koşuculara Özgü Sakatlık; Koşucu Bacağı Sendromu

Spor branşları ile özdeşleşmiş sakatlıklarla ilgili serimize “Golfe Özgü Sakatlık; Golfçü Dirseği” başlıklı yazımızdan sonra koşucu bacağı sendromu ile devam etmekteyiz. 

Atletizmde Koşunun Önemi

Yukarıdan çekilmiş bir koşu pisti görseli.

Atletizm kelime anlamı olarak Yunanca; kavga, mücadele ve savaş anlamlarına gelen “athlos” kelimesinden türemiştir. Yunan kökenli bir aktivite gibi görünsede çeşitli kaynaklarda Eski İrlanda’da bu aktiviteyle ilgili bilgiler mevcuttur.

Bu kaynaklardan bazıları ise Eski İngiliz ve İrlanda eserlerinde, Tailteann Oyunları’ nın M.Ö 2000 yıl öncesinde düzenlendiği yazmaktadır. Ayrıca o döneme ait Yunan kaynaklarında da atletizmle ilgili bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerden birisinde ise Homeros‘un İlyada‘sında cenaze törenlerinde atletizm yarışlarının yapıldığından bahsedilmektedir.

M.Ö 776M.S 393 yılları arasında yapılan antik olimpiyatlarda atletizm önemli bir yere sahiptir. Ortalama 5000 yıllık tarihe sahip olan atletizm; koşu, atma ve atlama dallarını içerisinde barındıran bir spordur.

İlerleyen yıllarda ise atletizmin önemli dalı olan koşu, herkesin yapabildiği fiziksel bir aktivite oldu. İster tartan pistte, ister çimde, ister parkta toprakta

Ancak gerekli koşu alanlarına ulaşamayanlar ya yol kenarlarında asfaltta ya da uygun olmayan zeminlerde koşmaktadır. Bu durumda ise sürekli koşu ve zıplama üzerine spor yapanlarda ve uygun olmayan zeminde koşanlarda bazı sakatlıklar oluşmaktadır.

Bu sakatlıkların başında geleni ve en çok bilineni ise içeriğimizin konusu olan koşucu bacağı sendromudur. Şimdi gelin hep birlikte bu sakatlıkla ilgili bilgi edinmek için okumaya devam edelim. 🙂

Koşucu Bacağı Sendromu ve Belirtileri

Koşan bir çiftin koştukları ana ait bir görsel.

Koşucu bacağı sendromu (medial tibial stres sendromu) genellikle koşuya ve zıplamaya yönelik spor yapan kişilerde görülmektedir. Bu sendrom kaval kemiği (tibia) etrafında ortaya çıkan ödem ve  kemik zarının iltihaplanmasıyla ilişkili bir ağrıdır.

Koşucu bacağı sendromu, genel olarak spora yeni başlayanlarda, aşırı spor yapanlarda ve sürekli olarak koşu/zıplama hareketlerini tekrar edenlerde görülmektedir. Sadece bu durumlardan dolayı da koşucu bacağı sendromu ortaya çıkmamaktadır.

Yukarıdaki şartların dışında hareketlerin sürekli sert zeminde yapılması da koşucu bacağı sendromu için ayrı bir nedendir. 

Ortaya çıkan sendrom ise kaval kemiğinin iç kısmında meydana gelen ağrı ve/veya acı şeklinde kendini göstermektedir. Aynı zamanda ağrı ve/veya acı ile birlikte bacakta şişlik de oluşabilmektedir. 

Koşucu Bacağı Sendromunun Nedenleri

Koşucu bacağı sendorumu rahatsızlığının bölgesine ait bir görsel.

Koşucu bacağı sendromu, yapılan antrenmanın süresi ve antrenman yoğunluğu ile ilişkili olduğundan bu vb. durumlara göre plan/program yapılmalıdır. Bu sebeple uzun süreli antrenman yapmak, istemeden de olsa olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. 

Teknik alt yapıya ve yeterli kuvvete sahip olmayanlar ise yüksek yoğunluklu antrenman yapmaya çalışırken bu durumu dikkate alabilirler. 🙂

Sağlıklı olsa da her şeyin ama her şeyin fazlası zararlı olmaktadır. Verim ve gelişim için önemli olan ne kadar yapmak değil nasıl yapmak konusudur.

Tüm bunlarla birlikte uygun zeminde, uygun olmayan ayakkabılarla çalışmak da yüksek risk artıran faktörlerdendir. Yanlış ayakkabı tercihi, vücut ağırlığının bacaklara binen yükünü ve stresini artırmaktadır.

Bu sebeple ayakkabı tercihini bu vb. durumları dikkate alarak değerlendirmek gerekmektedir. (Düztabanlık durumu varsa ayakkabı tercihi daha da önemlidir.)

Tedavi Yöntemleri

Dinlenen birisinin görseli.

Bu sakatlık yaşandığı zaman uygulanması gerek tedavi yöntemi dinlenme olmaktadır.

Egzersizden kaynaklı ise egzersizden zeminden kaynaklı ise zeminden bir müddet uzak durmak gerekmektedir.

Oluşan ağrılar ve ödem için ise kompres tedavi uygulanabilmektedir. Bu yenilenme (rejenerasyon) sürecini daha da hızlı hale getirmeye yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda ağrıların azalması amacıyla çeşitli esneme hareketlerini de yapmak tedavi sürecinde kişiye fayda sağlayacaktır.

Peki ya koşu bandı üzerinde koşmak, bu bağlamda ne kadar fayda sağlamaktadır?
Koşu bandında koşan birinin görseli.

Bu soruya cevap olarak detaylı bir içerik hazırlayıp sayfamızda yayınlayacağız. 🙂

O güne kadar antrenman sürenizi, maruz kaldığınız zemin kalitesini ve ayakkabı tercihinizi yeniden düşünmeniz dileğiyle.

Bizi takip etmeyi unutmayın. 🙂

Konuyla ilgili benzer şartlara sahip olması bakımından “Basketbola Özgü Sakatlık; Jones Kırığı” başlıklı yazımızı da ayrıca okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir