Kırmızı Et ve İçeriğinde Bulunan Besin Değerleri
Kırmızı Et ve İçeriğinde Bulunan Besin Değerleri

Kırmızı Et ve İçeriğinde Bulunan Besin Değerleri

Kırmızı Et ve Geçmişteki Yeri

Kırımızı et için eski zamanlarda avlanma görseli.

Tarihsel olarak geçmişten günümüze önemli bir rol oynamıştır. Aynı zamanda istenilen beslenme ve antrenman takviyesi için et yemek tercih edilmektedir.

Paleolitik kalıntılardan elde edilen kanıtlar, insanın et endeksli beslenmesinin ayrıca önemli geçmişe sahip olduğunu göstermektedir.

Av sahnelerini gösteren mağara çizimleri geçmişteki insanların da beslenme ve yaşamları için etin önemli olduğunu göstermektedir.

Kırmızı Et

Yüksek kaliteli protein olmak üzere özellikle çinko ve demir gibi önemli bir mineral kaynağıdır. Aynı zamanda et, özellikle B3 (niasin), B6 ve B12 vitaminleri gibi çeşitli vitaminleri içerir.

B12 vitamini, yalnızca hayvansal kaynaklı gıdalarda doğal olarak bulunduğundan, et veya diğer hayvansal ürünleri tüketmeyen insanlar, yetersiz alımlara sahip olabilmektedir. (1)

Etten alacağımız proteinler insan vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm gerekli amino asitleri sağlar. Protein aynı zamanda sağlıklı bir vücutta önemli bir oyuncu; kas kitlesinin korunması ve bağışıklık sistemi için de gereklidir. (2)

Hayvansal protein bakımından zengin olan et, süt ve yumurta gibi besinler bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için gerekli olan esansiyel aminoasitlerden histidin, izolösin, lösin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan ve valini içermektedir. (3)

2009 ve 2016 yılında yapılan bir araştırmada ülkelerin kişi başına düşen kırmızı et tüketim oranları hesaplanmaya çalışılmış ve bir harita hazırlanmış. 

Kırmızı et tüketimi için kullanılan görsel.
https://www.eritela.com/protein-zengini-kirmizi-et/


Protein

Protein, strese maruz kalan kaslar ve vücudun onarımı için görev yapmaktadır. Kas protein sentezini artırır ve yıkım hızını yavaşlatırken kas yapımında da gerekli besin değerlerini sağlamaktadır. Bu yüzden protein alımına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Yüksek protein içermesinden dolayı sporcular tarafından sıklıkla tüketilmeye çalışılan hayvansal gıda, kasların kuvvetlenmesini ve gelişmesini sağlamaktadır.

Yalnızca protein kalitesi bakımından değil içerdiği demir, fosfor, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko gibi mineraller ve A, B vitaminleri bakımından da kırmızı et birçok besin maddesine göre ön plana çıkmaktadır. (4)

Kolestrol

Kolesterol korkusuyla çoğu kişi et tüketiminden kaçınmaktadır. Oysa hiç tüketmemenin de sağlık sorunlarına sebep olduğu bilinmektedir. Birçok kişi ‘sağlıklı beslenme’ adına bunu yapmaktadır.

Özellikle kalp hastaları, kilo vermeye çalışanlar, kolesterol problemi olanlar, ileri yaştaki büyükler kırmızı et yemekten hep korkar ve bu konuda kendilerine yasak getirirler.

Oysa kırmızı eti tamamen diyetten çıkarmak doğru bir yaklaşım değildir. Ancak bu istenildiği kadar yenilebilir anlamına da gelmemektedir.

Her gıda maddesi gibi kırmızı etin de fazla tüketilmesi sağlığımızı olumsuz etkiler, buna karşın hiç tüketmemek de sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Çünkü kırmızı et, protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. (5)

Ancak bilinmelidir ki kolesterol içeriği bakımından 100 gram yağsız kırmızı etiyle 100 gram yağsız tavuk etini kıyasladığımızda aradaki fark önemsenmeyecek kadar küçüktür.

Yani yeterli ve dengeli beslenmede kolesterol içeriği daha düşük diye 100 gram tüketmek yerine birçok insanın yaptığı gibi daha fazla miktarda tavuk eti tüketmek vücudumuza daha fazla kolesterol almamıza sebep olmaktadır. (6)

Her konuda olduğu gibi kırmızı etin ve protein alımının da fazlası zarar getirmektedir. Dengeli beslenme ile elde edilmesi gereken besin öğeleri vücut içerisinde görevlerini yerine getirmeye yeterli olacaktır. 

Konuyla bağlantılı olarak “Hayvansal ve Bitkisel Protein Arasındaki Farklar” başlıklı yazımızı okuyarak da farklı bilgiler elde edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir