Kedi – Köpeklerde Obezite ve Egzersiz
Kedi – Köpeklerde Obezite ve Egzersiz

Kedi – Köpeklerde Obezite ve Egzersiz

Obezite Nedir?

Obezite nedir sorusuna ait bir görsel.

Obezite Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, vücutta sağlığı bozacak ölçüde aşırı veya anormal yağ birikimi olarak tanımlanmaktadır. Genelde vücut ağırlığının metre cinsinden boyun karesine bölünmesi olan beden kitle indeksi (BKİ) ile değerlendirilir. Obezitenin BKİ kriterlerine göre WHO sınıflandırması (27) Tablo 1’de gösterilmektedir. (1)

Obezite sınıflamasına ait bir tablonun görseli.

Peki, obezite sadece insanlarda görünen bir rahatsızlık mıdır? 

Kesinlikle hayır. 🙂 

İnsanlarda olduğu gibi yaşam döngülerini devam ettirebilmesi için beslenenen hayvanlarda da obezite rahatsızlığı görülebilmektedir.

Konuyla ilgili cevabı ayrıntılı olarak sizler için aşağıda ele alacağız. 

Kedi – Köpeklerde Obeziteye Bağlı Kilo Alımı

Obeziteye örnek balık yemek isteyen bir kedinin görseli.

Obezite, insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de söz konusu olan halk arasında şişmanlık olarak bilinen yağ birikmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. 

Obezite, besinlerle alınan kalorinin harcanan kaloriden yüksek olması sonucu oluşmaktadır. Hareketsiz yaşam ve kalitesiz beslenme obezitenin dostudur. 

Obezite; kalp hastalıkları, solunum hastalıkları, şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği ve böbrek hastalıkları gibi birçok rahatsızlığa yol açmaktadır. 

Obeziteyi insanlar diyet ve spor ile önleyebilirken kedi ve köpeklerde de diyet ve egzersiz obezite rahatsızlığına karşı en etkili tedavi protokolüdür. 

Obezite sadece beslenme ve hareketsizlikle alakalı değildir. 

Köpeklerde sık karşılaşılan tiroid bozukluğu gibi altta yatan hastalıklarda kilo artışına neden olmaktadır. 

Aynı zamanda kısırlaştırma operasyonu sonrasında da kilo alımı gerçekleştiği için obezite rahatsızlığı görülebilmektedir. 

Kedi – Köpeklerde Obezite Sorunu İçin Egzersiz

Obezite için örnek olarak koşan bir köpeğin görseli.

Diyet ve spordan önce Veteriner Hekimin kontrolü bu açıdan önemli olmaktadır. Aynı zamanda obez hayvanlarda hızlı kilo verme karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır. Yine bu aşamada da Veteriner Hekim kontrolü olmalıdır.

Obez olmuş bir kedi veya köpek dostumuzun altta yatan bir hastalığı yoksa öncelikle beslenmesi ele alınmaktadır. Daha düşük kalorili bir mamaya geçiş öncelikli olurken su tüketimi artırılmaktadır. 

Öğün düzenini tekrar ele alırken düzenli yürüyüş, egzersiz ve oyunlar planlanmaktadır. Kediler ile yürüyüş yapmak genellikle mümkün olmamaktadır. 🙂 

Sokak kedileri sokakta avlanma ve sokak yaşamının getirdiği hareketlilikten dolayı genellikle obezite sınırına ulaşmamaktadırlar. Ev kedileri ne yazık ki konforlu ortamda bunu yapamazlar. 

Onların avlanma içgüdülerine yönelik oyunlar ve egzersizler dahil ederek obezite hastalığı ile mücadele edilebilmektedir.  Bu yüzden kedilerin seveceği oyunlar egzersiz planı içerisine dahil edilmektedir. 

Köpekler içinse genellikle günde en az iki defa yürüyüş yapmak egzersizler içerisinde yer almaktadır. Oyunlarına yardımcı olacak ekipman ve oyuncukların temini tavsiye edilmektedir.

Bir egzersiz programı oluşturmadan önce mutlaka ama mutlaka Veteriner Hekim muayenesi şarttır. Çünkü egzersiz programında; cins, cinsiyet ve yaş dikkate alınmakta varsa herhangi bir hastalığı bu göz önünde bulundurulmaktadır. 

Örneğin genetik yapısı gereği burnu basık (pug, persian, french bulldog vb.) kedi ve köpek cinsleri için çok fazla efor sarf ettirilmemelidir. Bu tür kedi ve köpeklerde fazla efor solunum problemleri gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir. 

Kedi – Köpeklerde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon

Obezite için örnek gösterilen siyah bir kedinin görseli.

Profesyonel aşamada ne tür egzersizler yapılıyor?

Obezite için veteriner fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri bulunmaktadır. Veteriner fizik tedavi merkezlerinde koşu bantları, pilates, trambolin gibi spor ekipmanları ile günlük 5-7 kez 10-15 dakikalık kısa egzersiz setleri oluşturulmaktadır. 

Koşu bantları gibi ekipmanlarda bir ödül sistemi kullanılır ve evcil hayvanımıza bir personel eşlik etmektedir. Bu şekilde günlük egzersizler yapılmaktadır.

Veteriner fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde kilo verme uygulamalarıyla birlikte kas gelişimini sağlayacak çalışmalar yapılmaktadır. 

Obez bir evcil hayvan hareketliliği düştüğü için kaslarında da zayıflama meydana gelmektedir. 

Kediler için egzersiz tavsiyeleri:

  • Saklambaç: Evin çeşitli odalarına gidilir ve ismiyle seslenilir. Sizi bulduğunda da ödüllendirilir. 
  • Kovalamaca: Evcil dostumuzun kovalayabileceği her şey onlar için eğlencelidir ve egzersiz olarak yapılır.

Köpekler için egzersiz tavsiyeleri:

  • Yürüyüş: Düzenli olarak tempolu yürüyüşler.
  • Kovalamaca: Kovalamaca kediler için olduğu gibi köpekler içinde eğlencelidir. Güvenli bir çevrede yapılmasına dikkat edilmelidir.
  • At-Getir: Sevdiği oyuncağı atıp getirmesi istenilir. Evcil dostumuz bu oyunu her gerçekleştirdiğinde ödül olarak sevgi gösterilir.

Uzaktan kumandalı oyuncaklar veya ses çıkaran her şey birer oyuncak olabilir. 

Obezite için kullanılan mavi gözlü yavru bir köpeğin görseli.

NOT: Bu içerik obezite hastalığının teşhisi ve tedavisinde kullanılamaz. Bu yazı bilgilendirme amaçlı oluşturulmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir