Futbol Asla Sadece Futbol Değildir Kitap İncelemesi
Futbol Asla Sadece Futbol Değildir Kitap İncelemesi

Futbol Asla Sadece Futbol Değildir Kitap İncelemesi

Büyük Bir Endüstri

Futbol endüstirisi için kullanılan bir görsel.

Futbol, gencinden yaşlısına kadar herkes için ilgi konusu olan bir spor hatta büyük bir endüstridir.

Özellikle gençlerin, günlük hayatta birbirleriyle sık konuştukları, çay muhabbetlerinde yapılan maçları değerlendirdikleri kritik bir alandır.

Toplum nezdinde etkisi bakımından da, diğer branşlara nazaran daha etkin bir yere sahip olmaktadır. Özellikle Türkiye’de ayrı bir değer görmektedir.

Ekonomik, politik, sosyolojik ve başka çeşitli açılardan değerlendirildiğinde, birçok unsuru  içinde bulundurmaktadır.

Futbol, 90dk boyunca 22 kişinin bir topun peşinden koşturduğu basite indirgenen bir oyun mu?

Bu soruya kitabı okuyunca cevap bulacaksınız. 🙂

Futbol Asla Sadece Futbol Değildir

Futbol sadece asla futbol değildir kitabının bir görseli.

Bu bağlamda oyunun sadece sahalarda değil, saha dışında da nasıl etkin olduğuyla ilgili detayları görebilmek için, Simon Kuper tarafından kaleme alınan, çevirisini Sinan Gürtunca’nın yaptığı ve İthaki Yayınları’ndan çıkan, “Futbol Asla Sadece Futbol Değildir” kitabını okuyabilirsiniz. 

İlk olarak 1994 yılında İngiltere’de yayımlanmıştır. Okurlar tarafından büyük bir ilgi ile karşılanması kitabın kült bir eser haline gelmesini sağlamıştır. 

Kitap 1996 yılında ise Türkçe’ye çevrilmiştir. Simon Kuper, kitabının Türkiye’de yeniden basılmasıyla, Türk futbolu için de detaylı bir önsöz yazmıştır.

Kitap, yazarı tarafından ülkelerin gezilmesi ve futbol kültürünün incelenmesiyle çeşitli alanlara etkisi üzerinden sayfalara aktarılmıştır.

Ülkerin bir top üstünde yer aldığı bir görsel.

Kitabı okuyacak olanlar, futbol hakkında hiçbir bilgi ve tecrübesi olmayan siyasilerin, farklı statükodaki insanların, bu endüstri içinde yer almaya çalıştıklarını göreceklerdir. 

Bu endüstrinin perde arkasında, seyirci olanların farkında olacağı ama neler döndüğünü anlayamayacağı konular mevzu bahistir. Sonu izm‘le biten siyasi akımlar, futbolu idealleri için bulunmaz hint kumaşı olarak görmüş ve kullanmışlardır.

Perde arkasında yaşanılanları görmek ve körü körüne bağlanmadan, bilinçli şekilde değerlendirmek isteyenler için futbol sadece asla futbol değildir diyoruz. 🙂

No To Racism

futbol sadece asla futbol değildir için ırkçılığa karşı yapılan bir eylemin görseli.

Konuyla bağlantılı olarak spor, toplumsal sorunlara karşı farkındalık ve örnek olmak adına güzelliklere öncülük etmektedir.

En son 08.12.2020 salı günü yapılan PSG – Başakşehir maçında, 4. hakemin Başakşehir’in yardımcı antrenörü Webo’ya kullandığı ırkçı söylemine karşılık, her iki takım oyuncuları da sahayı terk etmişlerdir.

Bir gün sonra tekrar edilen maçın başlangıcında sahaya çıkan oyuncular, orta saha da diz çökerek yumruk kaldırmaları ile “ırkçılığa hayır” diyerek örnek bir duruş sergilemişlerdir.

Sporun olaylara karş etkisini görmek için Black Power Salute Hareketinin Hikayesi başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir