Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi Kitap İncelemesi
Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi Kitap İncelemesi

Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi Kitap İncelemesi

Antrenman Kavramı

Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi kitabı için hareket etmeyi simgeleyen bir görsel.

Yakın geçmişte ve günümüzde antrenman kavramı, zihinlerde hatta birçok kişinin gündeminde yer edinmektedir. Teknolojinin hayat standartlarımıza hakim olması, genel olarak hareket kısıtlamasına sebep vermektedir. 

Hareket etmek, insan yaratılışında en merkezi konumda yer alan bir işleve sahiptir. Bu sebeple insanlar için antrenman kavramı, hareket etme ihtiyacını karşılamak için daha anlamlı hale gelmektedir. 

Kimileri antrenman yapmayı hobi olarak değerlendirirken, kimileri sağlık sorunlarına çözüm veya sağlıklı kalmak için değerlendirmekedir. Amaç ne olursa olsun, bu minvalde ihtiyacın karşılanabilmesi için çeşitli sistem ve disiplinler ortaya çıkmıştır. Bu sistem ve disiplinlerin ana merkezinde ise, antrenörler yer almaktadır.

Bilim ışığında bakıldığı zaman antrenman kavramı, günümüzde hızla gelişen ayrı bir bilim haline gelmiştir. Yaşadığımız yüzyılda sporun dikkate alınması, bu alanın kendisi için ayrı bir seviye atlamasına olanak tanımıştır. 

Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi

Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi kitap görseli

Gün geçtikçe gelişmeye devam eden bu alanın sorumluları antrenörler de kendilerini geliştirmek için birçok kitaba ve yayına başvurmaktadır. Bu anlamda hem öneri olması, hem de antrenman bilimi için kült bir kitap olması sebebiyle sizler için Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi kitabı ele almak istedik.

Antrenman yapmanın ciddi bir konu olduğunu, bu anlamda antrenörlük mesleğinin önemli bir sorumluluk üstlendiğini, Tudor O. Bompa ve G. Gregory Haff tarafından kaleme alınan, çevirisini Tanju Bağırgan’ın yaptığı ve Spor Yayınevi’nden çıkan Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi kitabında görebilirsiniz.

İlk baskısı 1983 yılında yapılan Dönemleme: Antrenman Kuramı ve Yöntemi kitabı, tüm dünyada kabul gören bir kaynaktır. Bu kaynak kitap, dönemleme (periyotlama) merkezinde ele alınarak, antrenman ile ilgili konuları ayrıntılı bir biçimde incelemektedir.

Örnek antrenman planları, mikro-makro döngü, yüklenme yapıları ve dönemleme için grafikler ışığında, ilgili öğeleri bütüncül bir yaklaşımla değerlendirmektedir.

Kitap içerisinde, fiziksel aktivite amacıyla antrenman yapmak isteyenler için pek fazla bilgi yer almamaktadır.  Antrenör olanlar veya olmak isteyenler için bilimsel verilere dayalı ayrıtılı bilgiler sunulmaktadır.

Tüm bunların yanında kuvvet gelişimine yönelik yöntemleri ve spor branşlarına özgü fizyolojik etkileri de kendi içerisinde tartışmaktadır. Kitap, son baskısıyla geleneksel yaklaşımları korurken aynı zamanda güncel bilgilerle de daha detaylı hale gelmiştir.

Anekdot

Bu kitap, yukarıda ifade ettiğimiz gibi ilk baskısını 1983 yılında yapmıştır. O zamandan günümüze kadar bir bilgiler güncellendi. Geçmişte doğru bilinen yanlışlar, günümüzde tam tersi olarak aydınlatılmış olabilir. Ya da geçmiş bilgileri tarihe gömmüş, yeni bilgiler literatüre kazandırılmış da olabilir. 

Buradan yola çıkarak şunu belirtmek isteriz. Bu tarz kült kitaplar, zamanın ilk ve en kapsamlı kaynak kitapları olarak literatüre geçmiştir. Havuzda biriken birikimi yok sayıp, salt bu kitabın sunduklarını doğru kabul etmemekte fayda vardır.

Konuyla ilgili soruları, kaynak fark etmeksizin güncel süreli yayınlarla değerlendirip, elekten geçirmek daha verimli olacaktır. 

Ayrıca bu kitaptan yararlanılarak hazırladığımız “Antrenman İlkeleri” hakkındaki içeriğimizi de okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir