CrossFit Nedir ve Faydaları Nelerdir?
CrossFit Nedir ve Faydaları Nelerdir?

CrossFit Nedir ve Faydaları Nelerdir?

CrossFit Nedir?

5x CrossFit Games Şampiyonu Mathew Fraser görseli.
5x CrossFit Games Şampiyonu Mathew Fraser

Geçmişten günümüze hareket etmek, insanlık için her daim önemli bir husus olmuştur. Teknolojinin gelişmesi ve hareket kavramının soluklaşması, düzenli olarak fiziksel aktivite yapmayı ön plana çıkarmaktadır.

Bu bağlamda hareket etme ihtiyacını farklı yollardan karşılayabilmek için çeşitli sistem ve disiplinler ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi ise, her geçen gün popülaritesi hızla artmaya devam eden CrossFit olmaktadır.

Konumuza derinlemesine geçmeden önce bir hususun altını çizmek isteriz. CrossFit kendi başına bir spor branşı değildir. Asıl itibari ile bir marka olarak ortaya çıkmıştır. Ancak popülaritesinin artmasıyla birlikte zaman içerisinde antrenman metodu haline gelmiştir.

1995’li yıllarda Greg Glassman tarafından core, kuvvet ve kondisyon merkezli bir program olarak geliştirilmiştir. Temel olarak yüksek yoğunluklu olacak şekilde fonksiyonel hareketleri ele alan çok yönlü bir antrenman yöntemidir. 

CrossFit ekipman görseli.

CrossFit, içeriğinde temel jimnastik, atletizm ve olimpik halter egzersizleri gibi üç farklı disipline yer vermektedir. Bu üç farklı disiplinin birleşimi ile hedeflenen fiziksel özelliklerin gelişimi sağlanmaktır. Bunlar ise; güç eşiğinde artış, kardiyovasküler dayanıklılık, kuvvet, sürat, koordinasyon, esneklik, çeviklik ve denge gibi birçok farklı kapasitedir.

Antrenman programının içerisinde, powerlifting, koşu, kürek vb. aerobik egzersizlerden faydalanılmaktadır. Bu egzersizler ise, çeşitli tempo aralıklarıyla gerek zaman faktörü gerek dairesel planlama modeli ile uygulanmaktadır. 

“2001 yılında CrossFit.comun piyasaya sürülmesinden bu yana yaygın bir popülerlik kazanmış olan CrossFit yöntemi, şu anda dünya çapında 15.000’den fazla bağlı olduğu spor salonundaki üyeler tarafından uygulanmaktadır.”

Araştırma 1

Herkes İçin CrossFit 

CrossFit eğitimine ait bir görsel.
HWPO Training

Herkesin bildiği ve genel çoğunluğun ilgilendiği CrossFit, fitness, bodybuilding gibi diğer farklı seçeneklerden ayrı bir altyapıya sahiptir. Birincil amacı kas kütlesini geliştirmek yerine sağlık ve fiziksel becerileri geliştirmeyi kapsamaktadır. 

Bu yönden ele alındığında ise, kişilerin fiziksel durumu ile ilgili maksimum verimi almak için fitness antrenmanlarından daha komplike programları takip etmektedir. Dünya çapında büyük kitleye sahip olan bu yönteme başlamak için ise, özellikle bir şart gerekmemektedir. 

Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar olan herkesin, doğru programlama ile rahatlıkla yapabileceği bir çalışma metodudur. Aynı zamanda antrenmanlarda topluluk olma dürtüsünün hissedilmesi, CrossFit’e olan bağılılığı ve aidiyet duygusunu da oluşturmaktadır. 

Herkese hitap etmesi, daha komplike bir programa sahip olması, bir standarda bağlı kalmaması ve en önemlisi de topluluk dürtüsünün yoğun olması sebebiyle herkes için ideal olmaktadır.

CrossFit’in Faydaları

2021 CrossFit Games Şampiyonu Justin Medeiros görseli.
2021 CrossFit Games Şampiyonu Justin Medeiros

CrossFit’in standart bir antrenman planlaması bulunmamaktadır. Önemli olan hususlardan birisi beklenmeyene hazır olmaktır. Bu sebeple antrenmanların çeşitliliği, kişileri birçok konuda daha dirençli hale getirmektedir.

Ekstra ağırlıklarla çalışmaya değer verildiği gibi vücut ağırlığı ile çalışmaya da değer verildiğinden dolayı kişiyi daha fonksiyonel kılmaktadır.

Her ne kadar birincil amaç kas kütlesini artırmak olmasada işin sonucunda kas artışı ve kütlesel büyüme oluşturmaktadır.Yüksek yoğunluklu bir programa sahip olduğu için daha kısa zamanda daha çok yağ yakımına imkan tanımaktadır.

Yukarıda da bahsi geçtiği üzere dayanıklılık, hız, denge ve birçok fiziksel özellikleri bir bütün olarak geliştirmektedir. 

Aynı zamanda konuyla bağlantılı olarak, “CrossFit Tarihi” başlıklı içeriğimizi de okuyarak daha bütüncül bir bakışa ve bilgiye sahip olabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir