Boksta Bilinen En Temel Çalışmalar (1)
Boksta Bilinen En Temel Çalışmalar (1)

Boksta Bilinen En Temel Çalışmalar (1)

Boksta Bilinen En Temel Çalışmalar

Boksa yeni başlayanlar belli bir seviyeden sonra ayna karşısından bağımsız çalışmalara geçiş yapmaktadırlar. Bu çalışmalar ise boksta bilinen en temel çalışmalar olarak bilinmektedir.

Bu başlık altında ele aldığımız konumuz, içerik olarak geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu sebeple yazımızı iki başlık altında ele alarak yayınlamamızın doğru olacağını düşünmekteyiz.

O halde gelin boksta bilinen en temel çalışmalar nelermiş detaylarıyla görmüş olalım. 🙂

Gölge Boksu

gölge boksu için hazırlanan pembe panter görseli.

Gölge boksu başta boks olmak üzere diğer dövüş sporları için de ayrı bir öneme sahiptir. Boks için seviye fark etmeksizin herkese hitap etmektedir. Yeni başlayanların temel eğitimlerinde belli kabiliyetler kazanabilmesi ve daha ileri seviyedekiler için kabiliyetlerini geliştirebilmesi bakımından elzem bir çalışmadır.

Antrenmana başlamadan önce ısınma amaçlı yapılsa da program içinde kendine has bir çalışmadır. Durağan haldeyken kademeli olarak kalp atım hızını boksun temposuna doğru çıkarabilmektedir. Aynı zamanda belli bir tekniğe hâkim, estetik algıyı oluşturarak zihinsel dövüş kabiliyetlerinin dışarıya yansıtılmış halidir.

Dışardan bakıldığı zaman göze basit gibi gelsede gölge boksu daha çok kişinin kendi zihnindeki mücadelenin dışarıya aktarmasını sağlamaktadır. Sinir-kas sisteminin boks ile bütünleşmesi ne kadar ileri sevideyse gölge boksu da o kadar ileri seviyede yapılabilmektedir. 

Aslında gölge boksu kişinin kendi zihniyle uyum yakaladığı ve kendi senaryosunu yazdığı bir dövüştür. Kendi tekniği ve yine kendisinin yarattığı rakibiyle karşılıklı boks yapabilmesidir. Bu senaryoyu ne kadar gerçekçi kurgularsa, ring içerisinde yapacağı gerçek boks maçına o kadar yardımcı olacaktır. 

Gölge boksu yaparken yumruk yiyen bir kedi görseli.

Profesyonel anlamda dövüşecek olan boksörler için de ayrı bir öneme sahiptir. Maç tarihinden aylar önce maçı yapacak olan boksörler için rakiplerinin analizleri yapılmaktadır. Aylar öncesinden sadece kondisyon amaçlı değil, rakiplerinin avantaj ve dezavantajlarına uygun strateji belirlenmektedir. 

Gölge boksu ise rakibinin durumuna uygun hamleleri yapabilmek için fiziksel becerilerin zihinle bütünleşmesine yardımcı olmaktadır. En nihayetinde senaryoyunun kime karşı hazırlanıp, kurgulanacağı çok öncesinden belirlenmektedir. 

Gölge boksu ile stratejik gelişmeler diğer çalışmalarla birlikte iyice pekiştirilmektedir. Bununla birlikte gölge boksu diğer becelerin geliştirilebilmesi için de yapılan bir çalışmadır. Ayak hareketleri, denge, dönüş kabiliyetleri, hız gibi özellikler sinir-kas sisteminin uyumlu hale gelmesini sağlamaktadır.

Özet olarak ifade etmek gerekirse gölge boksu, boksöre ait asıl hareketlerin gelişmesini, ringe girildiği an daha verimli yanıt verebilme yetisini kazandıran ön çalışmadır. 

Kum Torbası

boksta bilinen en temel çalışmalar arasında olan kum torbası için kullanılan görsel.

Elde edilen yumruk atma becerilerinin bir sonraki aşaması ise belirlenen bir nesneye karşı uygulamaktır. Ayna karşısında ve gölge boksunda havaya atılan yumruklar işin biraz daha zihinsel kısmını ifade etmektedir. Kum torbası gibi materyallerde çalışmak işin güç ve kuvvet kısımına hitap etmektedir.

Yumruk atmayı öğrenmiş kişilerin, belli bir hız ve kiloya denk gelecek kuvvette vuruş yapmaları gerekmektedir. En nihayetinde el ve el bileklerinin bir nesneye karşı direnç göstermesi gerekiyor. Bu dirençle birlikte yumrukların, kinetik zincirle sağladığı kuvveti kum torbasına temas ederek sonlandırılması gerçeklik için önemlidir.

Kum torbası üzerinde yapılan çalışmalar aynı zamanda bir rakibe karşı dövüşüyormuş havası yaratmaktadır. Atılan her yumruktan sonra kum torbasının durağanlığı ortadan kalkmaktadır. Bu sayede kum torbasının dağınık hareketlerine karşı, kişiyi doğru stratejiyle hamleler yapmaya itmektedir.

kum torbası ve uçan zarfların bir arada olduğu bir görsel.

Bu sayede kum torbası ile çalışma yapan kişinin ayak hareketlerini, belirli alan içerisinde daha işlevsel hale getirmektedir. Yumrukların ayak hareketleri ile uyum halinde çalıştırılması için temel nokta mesafe ve alan kavramlarıdır.

Hareket halindeyken atılan yumrukların sonucunda ise vücutta çeşitli salınımlar görülebilmektedir. Belli bir ivme ile atılan yumruk, kişinin kendisini sarsabileceğinden bir sonraki hamle için sağlam bir gard duruşuna yardımcı olmaktadır. 

Kum torbası ile yapılan çalışmalar, gerçek bir rakibe karşı dövüşecek olan kişinin, daha hazır olmasını ve gelişimini artırmayı amaçlamaktadır.

Bu konu bağlamında temel çalışmalar için “Boks Ekipmanları Nelerdir ve Niçin Kullanılır?” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir