Boksa Yeni Başlayanlar Neden Yumruk Atmaktan Kaçınmalıdır? (2)
Boksa Yeni Başlayanlar Neden Yumruk Atmaktan Kaçınmalıdır? (2)

Boksa Yeni Başlayanlar Neden Yumruk Atmaktan Kaçınmalıdır? (2)

“Boksa Yeni Başlayanlar Neden Yumruk Atmaktan Kaçınmalıdır? (1)” başlıklı yazımızın son bölümü ile devam etmekteyiz. Bu bölümle birlikte, boksa yeni başlayanlarla ilgili konumuzu tamamlamış olacağız. 

Yazımızın ilk bölümünde, Yeni Başlayanlar İçin Boks Nedir? Boksta Gard Duruşları ayrıca Boksta Yumruk ve Yumruk Çeşitleri başlıklarına yer vermiştik.

Konumuzun devamı niteliğinde olan ikinci bölümde ise savunmanın detayları ve boks temellerinin son aşamalarıyla ilgili başlıklara yer vereceğiz.

Boksa Yeni Başlayanlar için Savunma ve Savunma Çeşitleri

Boks maçına ait bir görsel.

Yumruklar da öğrenildiği zaman sıra savunmalara gelmektedir. Boks, yumruk almadan yumruk atma sanatı olarak ifade edilmektedir. Bu sebeple savunmalara da yine öğrenme aşamasında önem göstermek gerekmektedir. 

Savunmalar da kendi arasında çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar; 

  • Eskiv: 

Rakipten gelen her hangi bir yumruğa karşı vücudu boşa alarak yapılan savunma çeşididir.

  • Blok: 

Rakibin ataklarına karşı vücudu tamamen kollarla kapatarak yumrukları karşılayabilmeye yönelik yapılan savunma çeşididir.

  • Parad: 

Gelen yumruğu, boksörün ellerinin dirsekten bileğe kadar ki mesafesinin dış kısmı ile boşa çıkarmasıdır.

  • El Pençe: 

Çeneye doğru gelen yumruğu gardı açmadan, boksörün aşağı doğru küçük bir bilek hareket ile yumruğu boşa çıkarmasıdır.

Boksta Temel Öğrenimin Son Aşamaları

Lapa çalışması yapan boksörün görseli.

Yürüyüşler öğrenildi, yumruk atışları sağlandı, savunmalar uygun forma getirildi. Artık sırada, kazanılan bu becerileri yavaş yavaş daha özel boks çalışmaları ile uygulamaya geldi.

İlk olarak kişinin bilekleri belli bir kuvvete direnç uygulayacak kuvvet veya alışkanlıkta olmadığı için lapa tarzı çalışmayı köpükler (havuzdaki sosis) yardımıyla yaparak kişiye yumruk ve savunmalar yaptırılabilmektedir. 

Sonrasında bir nesne ile yumruk atmanın ve savunma yapmanın tanışma faslı bittiğinde gölge boksuna (shadow boxing) geçiş yapılabilir.

Gölge boksu ile kişi, tekniğinin gelişimi ayrıca dövüş yetenekleri açısından gerekli ön çalışmayı sağlamaktadır.

Boksa yeni başlayanlar için örnek bir görsel.

Üst bölge ve alt bölge uyumlu bir şekilde çalışmaya başladığı an kişi yavaş yavaş ayrıca düşük şiddetli yumruklarla torba yapmaya alınmaktadır. 

Torba yapmaya başlamadan önce dikkat edilmesi gereken husus, sakatlığın önüne geçebilmektir. Bunun için hemen güçlü yumrukların atılmaması gerekmektedir. 

İlk derslerde bir an önce nesneye karşı vurma dürtüsü ile sakinlik ortadan kaybolabilmektedir. Bu sebeple sakinliği koruyarak, yavaş ve düşük şiddetle kontrollü şekilde torba yapmak çok önemlidir. 

Boks antrenmanı yapan bir boksörün görseli.

İlk derslerde boksa dair gerekli temeller atılırken, boksa yönelik özel beceriler için sinir-kas sisteminin gelişmesi sağlanmıştır. Hem de boksta kullanılacak malzemelerle tanışma ve uyum süreci sağlanmaktadır. 

Bu sebeple ilerleyen zamanlarda rahatlıkla sergileyebileceğimiz boks becerileri için en başında sakatlık yaşamamak gerekir. Bu durumdan mahrum kalmamak adına güvenlik tedbirleri konusunda gerekli önlemler alınmalıdır.

O zamana kadar boksun temelini iyice öğrenip, uygulamanız aynı zamanda lapa, gölge boksu, torba için hazır olmanız dileğiyle… 🙂

Boks hakkında daha detay bilgi edinmek için Boks 101 serimizle ilgili “Boks Branşı Nedir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir