Boksa Yeni Başlayanlar Neden Yumruk Atmaktan Kaçınmalıdır? (1)
Boksa Yeni Başlayanlar Neden Yumruk Atmaktan Kaçınmalıdır? (1)

Boksa Yeni Başlayanlar Neden Yumruk Atmaktan Kaçınmalıdır? (1)

Boksa Yeni Başlayanlar İçin Boks Nedir?

Boksa yeni başlayanlar için selamlaşma görseli.

Boksa yeni başlayanlar için boks, sadece kolların veya yumrukların özelinde yapıldığı düşünülen bir spor olarak görülmektedir. 

Bu durum son zamanlarda kırılmaya başlasa da boksa dair hiç bir bilgisi olmayan kişiler, yine önyargı ile gelerek bacakları çalıştırıyor mu sorusunu sorabilmektedir. 

Boksta alınan gard pozisyonu olsun, hareketlilik için ayaklarla yapılan dans olsun, yumrukları güçlü şekilde çıkarabilmek adına olsun bacaklar aktif olarak görev yapmaktadır. 

Boks, yapılmaya başlandığı andan, bitiş anına kadar gerekli gücü yüksek oranda bacaklardan sağlamaktadır.

Bacaklar, kuvvet veya hipertrofi bakımından gelişir mi gibi benzeri sorulara gelecek olursak. Sadece yumruk atmakla kolların, omuzların ya da sırtın gelişmediği gibi bacaklar da çeşitli kuvvet çalışmaları yapmadan hedeflenen sonucu göstermemektedir. 

Yeni başlayanlar için en önemli husus, yumruk atmaktan kaçınmaktır.

Doğru forma sahip, etkili bir yumruk atmanın ilk adımı için uygun bir pozisyon almak ve temelinden yani bacakların görev yapacağı yürüyüşlerden başla(t)mak gerekmektedir.

Boksta Gard Duruşları

Boksa yeni başlayanalar için gard alan bir boksörün görseli.

Boksa yeni başlayanalar, temel olarak bacaklardan başlanacak pozisyon için uygun gard pozisyonu, yine en başında sağlanmalıdır. Bu aşamada bir boks adayının duruşu veya dövüşe dair elde edeceği stili önem kazanmaktadır.

Bunun için kişinin kendisine uygun gard duruşunu en başından belirlemek gerekmektedir. Bu gard duruşları kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; 

  • Düz Gard: 

Sağ kolu dominant olan kişiler için alınan gard pozisyonudur. 

Sol kol ve Sol ayak önde, sağ kol ve sağ ayak çapraz vaziyette geride olacak şekilde pozisyon alınır. 

  • Ters Gard:

Sol kolu dominant olan kişiler için alınan gard pozisyonudur. 

Sağ kol ve Sağ ayak önde, sol kol ve sol ayak çapraz vaziyette geride olacak şekilde pozisyon alınır. 

NOT: Her iki gard pozisyonu içinde ayaklar kişinin kendini rahat hissettiği gibi ya karşıya yada iç tarafa doğru paralel bakacaktır. Bu durum belli yetenekler kazanıldıkça tamamen değişebilmektedir.

Boksa dair yatkınlık geliştikçe beyindeki sağ lobu ve sol lobu eşit oranda kullanabilme yetisini sağlayabilen kişiler, belli bir seviyeden sonra raund içerisindeki çalışma esnasında gard duruşlarını değiştirebilirler. 

Gard duruşu ile yürüyüşleri öğrenen kişiler sonraki adımda yumrukları ayrıca savunmaları öğrenmeye geçebilirler.

Boksta Yumruk ve Yumruk Çeşitleri

Yumruk atan boksörün görseli.

Boksta en kolay yapılacak olanların başında yumruk atmak gelmektedir. Yukarıda da bahsettiğim üzere ilk olarak öğrenilen yürüyüşlerin yumruklarla birlikte kullanılması gerekmektedir. Bu durum ise yumruk atışını daha etkili, estetik ayrıca güçlü kılacaktır. 

Yumruk atarken önemli olan husus, yürüyüşlerle birlikte aynı zamanda bacak hareketlerini etkin şekilde kullanabilmektir.

Hiç hareket etmeden yumruk atmak, boksa dair yapılabilecek kolay işlemdir. İşi zorlaştıran ve önemli kılan ise bacaklarla birlikte yumruk atabilmektir. 

Unutmayın ki; kol koşturur, bacak attırır. 

Boksörler, atacakları yumrukların güç kaynağını ilk olarak ayaklardan ateşlemektedirler. Ayaklardan, bel bölgesine doğru çıkan güç aktarımı omuza taşınmaktadır. Sonra koldan yumruklara doğru yönelir ve çıkışı gerçekleştirir. 

Bu duruma literatürde “Kinetik Zincir” denmektedir. Bu zincirin her hangi bir yerinde kopukluk meydana gelirse enerji kaçağı oluşur. Bu sebeple istenilen güçte yumruk atışı gerçekleşmez.

Buna bağlı olarak boksta kullanılan yumruklar üç çeşittir. Bunlar;

  • Direkt Yumruk

Boksörlerin genellikle başlıca kullandıkları yumruk çeşididir. 

Daha çok rakibin gardını açmak ve yoklamak için kullanılmaya elverişli bir yumruktur. 

Doğrudan rakibin yüzüne (çenesine) düz şekilde atılmaktadır. 

  • Kroşe Yumruk

Kroşe yumruk, dirseklerin 90 derece kırılmasıyla birlikte rakibe yanlarından yapılan yumruk çeşididir. (Dirsek açıları rakibin buunduğu ve/veya yaptığı savunmaya yönelik açılıp-kapanabilmektedir.)

Vuruş açısı bakımından rakibin görüşünü olumsuz yönde etkileyen ve vücudu içeri doğru rotasyon yaparak daha fazla gücün açığa çıkması nedeniyle kullanılan bir yumruktur.

  • Aparkat Yumruk

Form olarak kroşe yumruk ile aynı şekilde kullanılarak oluşturulan bir yumruk çeşididir.

Farkı ise oluşturulan formun azıcık çömelmiş konumdan yukarı konuma doğru çıkış sağlaması ile atılan bir yumruk olmasıdır. 

Boks maçı yapan sporcuların görseli.

NOT: Yumruk atmak için kullanılan bir kolun görev yaptığı gibi diğer kolda aynı anda çeneyi koruyacak şekilde kapalı olması gerekmektedir. Boksörün en zayıf anı yumruk attığı andır.

Boksör, etkili yumrukların çıkışını sağlamak için belli noktalarda zayıflık göstermek zorunda kalabilmektedir. Bu sebeple hem atak hem savunma aynı anda yapılmalıdır.

Boksa Yeni Başlayanlar Neden Yumruk Atmaktan Kaçınmalıdır? başlıklı yazımızı, ikinci bölüme geçerek okumaya devam edebilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir