Boks Branşı Nedir Sorusuna Genel Bir Bakış Açısı
Boks Branşı Nedir Sorusuna Genel Bir Bakış Açısı

Boks Branşı Nedir Sorusuna Genel Bir Bakış Açısı

Boks Branşı İçin Tarihi Süreç?  

Dövüşe ait geçmiş zamanlara air bir görsel.

Temelleri çok eskilere dayanan bir spor branşı olan boks, karşılıklı iki rakibin orta hakem gözetiminde yumruklarıyla dövüşerek puan alacakları bölgeye her vurdukları isabetli vuruş sonrasında puan toplayarak kazananın belirlendiği bir spor branşıdır. 

Baş ve gövdenin bulunduğu sınırlar içerisinde genel hatlarıyla tüm bölgeler neredeyse puan alınacak şekilde belirlenmiştir.

Müsabakanın sonucu sadece puan durumu ile sonuçlanmamaktadır. Bunun yanında rakip boksörün etkili bir yumruğun darbesiyle yere serilmesi (kroki) ve boksörün müsabakaya devam edemeyecek duruma gelmesi (nakavt) halinde maç direkt olarak ayakta kalan boksörün aleyhinde sonuçlanmaktadır.

Boks Yaparken Kullanılan Malzemeler

Boks müsabakaları amatör ve profesyonel olarak iki farklı şekilde icra edilmektedir. 

Amatör boks müsabakasına çıkan boksörler 227gr ağırlığında eldiven kullanırlarken, profesyonel boks müsabakasına çıkan boksörler ise ağırlığı 170gr – 283gr arasında değişiklik gösteren boks eldivenleri kullanmaktadırlar.

Boks branşı için kullanılan malzemelerin gösterildiği görsel.
NO:2I BOXING ST.

Amatör boks yapan boksörler belirlenen özelliklere sahip şort ve atlet giyerlerken, profesyonel müsabakaya çıkan boksörler sadece şort giymektedirler. 

Amatör ve profesyonel müsabakalara çıkan boksörler kendilerini korumak amacıyla çeşitli malzemeler kullanmak zorundadırlar. Bu malzemeler şunlardır; 

  • Bandaj: Boksörlerin belli bir güçle attıkları yumruğun sonrasında kendi el ve bileklerini koruması için kullanılmaktadır. 
  • Dişlik: Dişlerin kırılmasını ve benzer hasarlara maruz kalmasına karşı koruma sağlayan plastik bir malzemedir.
  • Kasık koruyucu (Kogi): Boksörün bilinçli ve/veya bilinçsiz olarak kural dışı sayılacak alçaktan gelen darbelere karşı koruma sağlamaktadır.
  • Başlık (Kask): Baş bölgesine doğru gelen güçlü yumruk darbelerinin istenmeyen sağlık sorunlarına karşı koruma sağlaması için darbeyi hafifleten bir malzemedir.

Başlık bir diğer adıyla kask, AIBA (Dünya Boks Birliği) tarafından alınan kararla büyükler kategorisi dışında sadece amatör boks yapanların kullanması zorunlu olan bir malzemedir.

Boksun Sağladığı Faydalar 

Boksu, TV ekranlarında reyting amacıyla lanse ettikleri gibi kaba kuvvet ve şiddet içerikli olarak değerlendirmemek gerekmektedir. 

Boks, tam aksine belli tekniğe ve estetikliğe bağlı uygulanan bir spor branşıdır.

Belli teknikler üzerinden yapılan boks, dövüşme kabiliyetlerinin yanında savunmaya dair yetiler de kazandırmaktadır. Ki bu durum aynı zamanda kişinin daha özgüvenli olmasını ve beklenmeyen durumlara karşı kendini daha güvenli hissetmesini de sağlamaktadır.

boks branşı için yapılan çalışmaya ait bir görsel.
Solda Adem PERVAN – Sağda Bilal ALAGÖZ

Stratejik olarak satrançla özdeşleştirilen boks, açık zihinle yapılan, özgün stille cesaretin gerekli olduğu bir spordur.

Boks, fiziksel anlamda güç kazandırırken aynı zamanda psikolojik ve zihinsel anlamda da rahatlatıcı özelliklere sahiptir.

Fiziksel, zihinsel ve psikolojik olarak enerjiyi dışarı çıkarmasıyla Çıkarmaktadır. Bununla birlikte kas gelişimi ve yağ yakımının hızlanmasını da sağlamaktadır. 

Kilo vermek, kasları parçalamak ve kondisyonu geliştirmek gibi yetileri kazandırmaktadır. Buna yönelik özelliklerinden dolayı boks, aynı zamanda çoğu fitness salonlarında da yer almaktadır. 

Boks Yapacak Kişide Gerekli Yeterlilikler

Boks yapmaya başlamak için yine TV ekranlarında rol gereği lanse edildiği gibi kusursuz vücut düşünülmemelidir. Ayrıca aşırı kalıplı olarak ifade edilen vücut tipine sahip olunmasına da gerek yoktur.

Boksun yapılmasına engel olacak özel sağlık sorunu olmayan herkes tarafından yapılabilecek bir spor branşıdır. 

Boksta Siklet Kategorileri

Buna örnek vermek gerekirse boks branşı için belirlenen siklet türlerinden bahsedebiliriz. 

Bu siklet kategorileri tabloda görüldüğü gibi şu şekildedir; 

Amatör boks için siklet türlerinin şablonuna ait bir görsel.
Profesyonel boks için siklet türlerinin şablonuna ait bir görsel.

Tabloda da görüldüğü üzere boksa başlamak için fiziksel yapıdan ve kg’dan daha önemli kıstas vardır. İstemek…

Buna kanıt olarak kendimi gösterebilirim. Boksa başlamak için salona ilk attığım adımda 52kg gelen bir kişiydim. 🙂

Şimdi ise hayatı boyunca 70kg’ı görmemiş birisi olarak nice kalıplı ve yüksek kg’lı insanlara NO:2I BOXING ST. adlı kendi salonumda antrenörlük yaparak hayatımı idame ettirmekteyim.  

Boks branşı için çekilmiş salona ait bir görsel.
NO:21 BOXING ST.

Sizde boksa başlama isteğinizi, NO:2I BOXING ST. gibi sizi tatmin edecek, geliştirecek ve boksa dair teknik bilgileri uygulanabilir hale getirecek boks branşı için salonlara giderek gerçekleştirmeniz dileğiyle… 🙂

Boks salonuna attığınız ilk adımdan sonra sürecin başlangıcı ile ilgili neler yaşayacağınıza dair tecrübeleri BOKS 101 kategorisi altında devam edecek olan ikinci yazımızda sizlere aktaracağız.

Şimdiden boksa başlayacak olanlar için; GÜÇ EFOR 2I

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir