Bandaj Nasıl Sarılır? Boks Yaparken Faydaları Nelerdir? (1)
Bandaj Nasıl Sarılır? Boks Yaparken Faydaları Nelerdir? (1)

Bandaj Nasıl Sarılır? Boks Yaparken Faydaları Nelerdir? (1)

Bandaj Sarmanın Yararları

Daha açılmamış bandaj görseli.

Bandaj, bilinenin aksine boksörün rakibine attığı yumruğum etkisini yumuşatmak için kullanılmamaktadır.

Bu amaçla kullanılan malzeme boks eldivenlerinin kendisi olmaktadır.

Peki, bandajın kullanılma amacı nedir?

Boksu profesyonel, amatör veya fiziksel aktivite olarak yapanların kendi el ve bileklerini koruması için kullanılmaktadır. 

Çünkü eller, arka arkaya yumruk atmak için kullanılmaktadır. Bundan dolayı ortaya çıkan mikro travmalar neticesinde belli sürenin ardından kırılmalara kadar giden sakatlıklara müsait yapıdadır. 

Çünkü eller ve el bilekleri, küçük kemiklerden oluşan bir yapıya sahiptir.

Bu sebeple belli kiloya gelen yumrukların gerek bir kişiye gerekse torba gibi darbeyi yumuşatacak nesnelere atılırken korunması gerekmektedir.

Boks eldiveninin ve bandajının yukarıdan çekilmiş görseli.

Ancak bu aşamada devreye bandaj girmektedir. Bandaj elleri, bilekleri, parmakları ayrıca eklemleri bir bütün halinde tutup, yumruk atış esnasında destek sağlamak için ana malzemeler içerisinde yer almaktadır.

Bandaj sayesinde bir araya getirilen eklemler, yumruğun hedefle temas etmesi sonucu ortaya çıkan stresin ellerde daha iyi dağılmasına yardımcı olmaktadır.

Yumruğun hedefle çarpışması ellerin ayrıca eklerimlerin dağılması ve birbirlerinden bağımsız hareket etmesi, istenmeyen sonuçları çıkarabilmektedir.

Bu durumun önüne geçmek için antrenmanda tembellik etmeden, hızlıca yumruk atmak için acele etmemek gerekir. Uygun bir teknik ile bandajı gerektiği gibi sarmaya özen göstermek gerekmektedir.

Aksi durumda ortaya çıkma riski olan sakatlıklardan boksör kırığı gibi olumsuz durumlar ile karşılaşabilirsiniz. 

Boksla özdeşlemiş bu sakatlık ile ilgili detayları “Boksa Özgü Sakatlık; Boksör Kırığı” başlıklı yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz. 🙂

Bandaj Sarmanın Önemi

Boksa yeni başlayanların, teknik bilgilerden sonra öğrendiklerini uygulayabilmek için öğrendikleri ilk konu bandaj sarma tekniğidir.

Bandaj 2,5m’den başlayıp 5m’ye kadar çıkmaktadır. Yeni başlayanlar ve fiziksel aktivite amaçlı yapanlar için 3 m – 3,5 m ideal olmaktadır. 

Bunun yanında profesyonel olarak boks yapan boksörler, dövüş esnasında tek kullanımlık ve maçın sonunda kesilerek çıkarılabilen sargı bezleri üzeri flaster bant ile kapatılarak son bulan sargı işleminin sonunda eldiven takmaktadırlar.

Profesyonel boksta bandaj sarma işleminin detaylarını görebilmek için antrenör Freddie Roach’ın, Miguel Cotto’nun bandajını sardığı videoyu izleyebilirsiniz.:)

Bandaj Nasıl Sarılır?

Profesyonellerin dışında boks yapanlar için bandajın uzunluğuna göre farklı şekilde sarma tekniği kullanılmaktadır.

Antrenman esnasında kan dolaşımının artması ile bandaj sarılması birlikte düşünülüp duruma uygun sıkılıkta sarılması gerekmektedir.

Fazla sıkılarak sarılan bandaj, ortaya çıkaracağı baskıdan dolayı parmak uçlarına doğru morarma oluşturabilecektir.

Bu durumun önüne geçebilmek için bandajın yerinde durmasını sağlayacak sıkılıkta olduğuna özen gösterilmelidir. Bu özen aynı zamanda kan dolaşımını olumsuz etkilemeyecektir.

Bandaj nasıl sarılır sorusuna ait bir görsel.

Sargınızın yerinde durmaya yetecek kadar sıkı olduğundan, ancak dolaşımı kesecek kadar sıkı olmadığından emin olun.

Kaliteli bir bandaj sarma işleminin iki şey sağlaması gerekmektedir. Bunlar;

1- Boksörün ellerini korumaya destek vermelidir ve atılacak yumrukların istenilen güçte atılabileceğine dair güven oluşturmalıdır.

2- Atılan yumruğun eldivenden içeriye doğru gelen darbeyi elin kemiklerinde ve eklemlerinde hissetmesine izin vermeyecek şekilde sarılmalıdır. 

Konumuzun devamı olan bandaj sarma işleminin aşamaları ile ilgili yazımız en kısa sürede 21 BLOG’da sizlerle olacak. 🙂

O zamana kadar boks antrenmanlarında bandaj nasıl sarılır sorusu ile sizleri baş başa bırakalım. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir