Manny Pacquiao, Nam-ı Değer “Pacman”
Manny Pacquiao, Nam-ı Değer “Pacman”

Manny Pacquiao, Nam-ı Değer “Pacman”

Manny Pacquiao Başlangıç

Manny Pacquiao adlı boksörün gençlik görseli.

Asıl ismi Emmanuel Manny Dapidran Pacquiao 17 aralık 1978 yılında Filipinler’in Bukidnon’da dünyaya geldi. Manny Pacquiao, yaşadığı köyün yoksulluk sınırının altında olan bir ailenin üyesidir. Yoksulluklarının ne denli olduğunu Filipinler’in herkes tarafından ulaşabildiği meşhur pirincini bile tüketmeye güçleri yetmiyordu. 

Yoksul olmaları sebebiyle kardeşleriyle alay edildiğini gördü. Alay eden o çocuk, Manny Pacquaio’nun sol yumruğunu tadan ilk kişi oldu.

Kendisi hobi olarak zaten o yaşlarda boks yapmaktaydı ama sol yumruğunun bu kadar güzel olduğunun farkına da işte o an varmıştı. Ardından soluğu Sardo Amcanın yanını gidip ona boksu öğretmesini istedi. Amcasının olumlu kaşılaması üzerine Sardo Amcanın yanına taşındı. Sonrasında ise tarihe geçecek olan ismin hikayesi başlamış oldu.

Manny Pacquiao adlı boksörün antrenman görseli.

Amca Sardo Mejia, Manny Pacquaio ile ilgili ilk izlenimlerini şu şekilde ifade etmektedir.

Manny boksa ilk başladığında hiç kas kütlesi yoktu. İlk dönemlerde bir boksör olabileceğine ihtimal vermiyordum. Sonrasında altı ay boyunca birlikte antrenman yaptık. O altı ayın sonunda kendime bu çocuk bir gün dünya şampiyonu olacak dedim. Her zaman öz disiplini vardı; sabaha karşı saat dörtte kalkıp koşuya çıkardı. Çok çabuk öğreniyordu; Mike Tyson’ın kasetlerini getirip izlettiğimde taktikleri hemen kavrardı. Annesi boksör değil rahip olmasını istedi ama Manny okula gidecek paralarının olmadığının farkındaydı ve bu nedenle kendisini boksa adadı.

Kariyerinin ilerleyen yıllarında dönüm noktasını yaşatacak antrenörü Freddie Roach, Pacquaio’nın gençlik çağlarında babasının bir gün Pacqio’nun köpeğini öldürüp yediğini anlatmıştı. Bu olay daha sonrasında baba Rosalio tarafından yalanlandı. Bu durum ise Pacquaio için geri dönülemez bir karar almasına sebep olmuştu. Evi terk etmişti. 

Profesyonel Olmaya Doğru

Boks maçı sonunda kazanan boksörün o anınana ait bir görsel.

Hayatta kalmak, para kazanmak için ise sokaklarda ekmek ve su satmaya başlamıştı. Aynı zamanda da tutkusu olan boksu da yapmayı ihmal etmemişti. Daha sonrasında ise kendini tamamen boksa veren Pacquiao, ilk dövüşlerini Filipinler’de meşru olan açık hava dövüşlerinde yapmaya başladı. Açık hava dövüşlerinde tanınan favori çocuklarla yaptığı maçlarda üstün yeteneklerini onları yenerek herkese göstermiş oldu. En başta da kendisine göstermiş oldu.

Ülkesinin farklı şehirlerinde boks yeteneklerini konuşturan Pacquaio artık boyut atlamıştı.

3 yılın ardından Filipinler’in yıldızlar kategorisindeki en iyi boksörü olmayı başardı. Elde ettiği bu başarının ardından global anlamda dünyaya açılmanın planlarını yapmıştı.

Freddir Roach ve Manny Pacquiao konulurken çekilmiş bir görsel.

Pacquiao’nun bir evi yoktu. Bazen sokakta yatardı bazende antrenman yaptığı salonda uyurdu. Artık bunun bir son bulması gerektiğini düşünerek 16 yaşında profesyonelliğe geçmişti. Manny Pacquiao, 2001 yılında ABD’de kendisini boks anlamında yeniden şekillendiren antrenörü Freddie Roach ile çalışmaya başladı. Kısa bir süre sonra ise uluslararası ilk müsabakasına da çıkmayı başardı.

Çok şans verilmeyen Pacquaio, etkili sol yumrukları, hızı ve tekniği ile rakibi Lehlohonolo Ledwala’yı yenerek kendi sikletinin şampiyonu oldu.

Ardından sırayla karşılaştığı rakipleri Erik Morales, Juan Manuel Marquez, Oscar De La Hoya, Miguel Cotto gibi isimleri de yenerek artık boks tarihinin önemli bir figürü haline gelmiştir.   

Zaman geçtikçe Manny Pacquiao siklet arttırarak tek şampiyonluk ile yetinmiyordu. Siklet arttırdıkça birden fazla siklette mücadele eden Pacquiao bundan dolayı popülaritesini daha da yükseltiyordu. Sonuç olarak farklı sikletlerde dövüşmesi ona bir ilki yaşatmış oldu. Manny Pacquiao, 8 farklı siklette şampiyon olan ilk ve tek boksör olarak tarihe geçti.

Pacquiao artık durmuyor, boks camiasını yerle bir ediyordu. Rakiplerini birer birer yeniyordu. Şirketlerden, yayın haklarından, sponsorlardan vb. birçok faktörden kaynaklı anlaşmazlıklardan dolayı adece bir kişiyle aynı ringe giremedi. O kişi ise tabii ki bir başka efsane isim Floyd Mayweather’dı. 

Manny Pacquiao vs. Floyd Mayweather

Pacquiao ve Maywaether maçına ait bir görsel.

Uzun süreli yapılan anlaşmalar neticesinde 100 yılın maçı olarak tarihe geçecek olan Manny Pacquiao vs. Floyd Mayweather maçı ayarlanmıştı.

2015 yılı boks tarihi için bu anlamda ayrı bir öneme ve değere sahip oldu. O zamana kadar geçen zamanda boks ringlerinde toplam 4 kez asrın maçı lanse edilmişti. Bunlar; 

Battling Nelson vs. Joe Gans (1906), 

Jack Johnson vs. James Jeffries (1910), 

Jack Dempsey vs. Georges Carpentier (1921), 

Joe Fraizer vs. Muhammed Ali I (1971).

Manny Pacquiao ve Floyd Mayweather (2015) maçı da 5. kez lanse edilen asrın maçı oldu.

Pacquiao ve Maywaether maçından bir bir görsel.

İkili WBA, WBC, WBO yarı orta sıklet için Las Vegas’ta ringe çıktı. Maç günü tüm dünyanın gözü o maçtaydı. Hatta çoğu ünlü de o maçı canlı izlemek için ring kenarında yelerini almıştı. Sanki zaman durmuştu bir tek bu maç konuşuluyor ve herkes maçın nasıl biteceğini merak ediyordu. 

İki boksörde isminin hakkını verdi ve kıyasıya geçen asrın maçı sona erdi. Hakem kararıyla tarihi maçın kazanan ismi Floyd Mayweather oldu. Karar sonrasında Manny Pacquiao kendisinin kazandığını ifade etsede sonuç değişmedi. 

Emeklilik

Daha sonrasında boks kariyerine devam eden efsane isim, 2021 yılında  sosyal medya üzerinden yaptığı şu paylaşımla emekli olduğunu açıkladı; 

Ailemden biri, kardeşim, arkadaşım olan antrenörüm Freddie Roach başta olmak üzere ailem, yakınlarım, taraftarlarım ve kariyerim boyunca beni destekleyen herkese teşekkür ederim. Bitiş çanını duydum. Boks sona erdi.

8 farklı sıklette dünya şampiyonu olan tek boksör, boks kariyerini toplam 62 galibiyet, 8 mağlubiyet ve 2 beraberlik ile tamamladı.

Boks tarihinde önemli bir yere sahip olan “Floyd Maywaether” hakkındaki yazımızı da ayrıca okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir