Çay Molası!
Spor yapmadan önce ve yaptıktan sonra tüketilmesinde faydaları olan birçok besin takviyesi bulunmaktadır. Tüketilen bu besin takviyelerinden en çok merak edilenilerinden biri ise yeşil çay olmaktadır.
Bizler de bu konuyla ilgili merak edilenlere dair içeriğimizi siz okurlarımıza sunmak istedik.
Spor Öncesi Yeşil Çay İçmenin Faydaları
Yeşil çayın içerisinde birçok fayda sağlayan özellik bulunmaktadır. Bu özelliklerin en başında ise antioksidan kaynağı olması gelmektedir. Antioksidan bileşeni sayesinde vücut dışardan gelebilecek etkenlere karşı hücrelerin zarar görmesini önleyici bir savunma sağlamaktadır.
Ancak sadece bu özelliğinden dolayı tercih edilmemektedir. Yeşil çayı, düzenli sıklıka tükettiğiniz takdirde farklı etkiler de sağlamaktadır. Bu etkilerden en önemli olanı ise yeşil çayın vücudun uyarılması konusunda aktif rol almasıdır. Yanlış okumadınız! Yeşil çay uyarıcı bir etkiye sahiptir.
Yeşil çayın içeriğinde şeker bulunmamasına rağmen kafein değeri sayesinde enerji veren ve performansı artıran bir içecektir.
Kahve gibi diğer uyarıcı özelliklere sahip olan içeceklerden biraz daha farklıdır. İçerisinde şeker bulundurmadığı gibi kafein oranı da çok yüksek olmamasıdır.
Kafein özelliği sayesinde antrenman sırasında yakılan kalori miktarına, yağ yakımına ve yorgunluğu geciktirici bir takviye besindir.
Aşırı kafein tüketmek istemeyenler ve/veya kahve içmeyi sevmeyeler için yeşil çay iyi bir alternatif olabilmektedir.
Aynı zamanda kan dolaşımına olumlu yönde etki etmektedir. Sağladığı bu etki ile birlikte kaslara olduğundan fazla oksijen taşınmaktadır. Bu durumda ise kaslarda laktik asit birikmesini geciktirirken kas dokularında da koruma sağlamaktadır.
Spor Sonrası Yeşil Çay İçmenin Faydaları
Yukarıda geçen tüm faydalar spor sonrasında da görülmektedir. Ancak içerisindeki kafein, yorgunluk ile ilişkili beyinde göre yapan adenozin reseptörlerini baskılamaktadır. Antrenman sonrasında ise otaya çıkan yorgunluğu baskılamak için yeşil çayın tüketimi bu evrede ayrı bir öneme sahiptir.
“Kafein ve Yorgunluk İlişkisini” daha ayrıntılı okumak için konuyla ilgili içeriğimize göz atabilirsiniz. 🙂
Aynı zamanda enerji artırıcı özelliği sebebiyle bir sonraki antrenman gününe kadar vücudun hızlı toparlanmasını sağlamaktadır. Bu sayede dinlenme evresini daha verimli kılmaktadır.
Antrenman sonrasında yeşil çayın en önemli ve yukarıda bahsi geçmeyen özelliği ise kaslarda meydana gelebilecek ağrıları önlemesi veya ağrı hissini azaltmasıdır.
Ağrıların en az şekilde hissedilmesi ise gün içerisinde işlerinize ve/veya sorumluluklarınıza daha iyi odaklanmanıza yardımcı olacaktır.
Peki yeşil çay nasıl demlenir?
İçeriğimizi okurken canınız yeşil çay çekmiş olabilir diye bu soruya da cevap vermek istedik. 🙂
Yeşil Çayın Demlenme Yöntemi
Bizim kültürümüzde alışık olunan siyah çayın aksine yeşil çay daha farklı bir şekilde üretilmektedir. Yeşil çay topladıktan sonra fermante edilmeden hazırlanmaktadır. Bu hazırlama işleminden dolayı yeşil çay, ilk toplandığı andaki açık yeşil rengini korumaktadır.
Çayın kendisi hakkında küçük bir not paylaştıktan sonra sizlere porselen demlik kullanarak demleme yöntemini paylaşmak istedik. Tercihe bağlı olarak french press gibi yöntemleri de kullanabilirsiniz.
Öncelikle iyi bir çay doğru bir su kullanımı ile mümkündür. Musluk suyu gibi doğal lezzetin önüne geçebilecek kimyasallıkta sulardan uzak durulmalıdır. İstenilen su elde edildikten sonra çok yüksek derecede suyu kaynatmamak önemli bir husustur.
Yüksek derecede kaynayan su, yeşil çayınızın lezzetini acı bir tad yapabilir. Suyun 100 derece ile kaynadığını ele alırsanız yeşil çay için suyun 80 ila 85 derecede kaynaması idealdir.
İstenilen sıcaklıkta su elde edildikten sonra ise bir bardaklık yeşil çayı suya ekleyebilirsiniz. Yeşil çay, narin bir yapıda olduğu için uzun süre demlemeye bırakmamanız gerekmektedir. Eğer aroma katmak isterseniz kuru meyvelerden de ekleyebilirsiniz. Ardında yaklaşık olarak 3 ila 5 dakika boyunca demlemeniz yeterli olacaktır. (Daha fazla bardakta içmek için demlerseniz demleme süresini ona göre uzatabilirsiniz).
Yeşil çayınız hazır. Afiyet olsun. 🙂
Çayın yanına ekstra yiyecek bir şeyler isterseniz diye “Pikomsu” tarifimizi de ayrıca deneyebilirsiniz. 🙂