Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemli?
Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemli?

Spor Yaparken Su İçmek Neden Önemli?

Ekosistemde Suyun Önemi

Suyun kendisi tüm insanlar hatta tüm ekosistem için çok kritik bir değere sahiptir. İnsan vücudunun yüzde olarak çoğunluğunun su olduğu da düşünülürse su içmek hayati bir önem kazanmaktadır. 

Suyun temel kaynak olması, tüm canlılar için korunması ve tüketim kapsamında ele alınmasını gerektirmektedir. Tabii ki bahsi geçen su sadece miktar bakımından değil ayrıca sağlıklı, temiz ve içilmeye uygun olmalıdır.

İnsan sağlığına zararlı olabilecek mikroorganizmaları ve kimyasalları içermeyen, ancak sağlık için gerekli mineralleri yeterli ve dengeli miktarda içeren renksiz, kokusuz ve berrak olan su; sağlıklı sudur.

Araştırma 1

Geçmişden günümüze insanlığın seyrine bakıldığı zaman su kaynakları, sadece içmek için değerlendirilmemiştir. Su içmek kadar suyu kullanmak da bir o kadar önemli olmuştur. 

Bu sebeple su içmenin herkes tarafından kabul gören genel faydalarından ziyade, spor yaparken su içmek hakkında çeşitli özel konuları ele almaya çalışacağız. 

Spor Yaparken Su İçmek

Spor yaparken su içmek için kullanılan bir matara görseli.

Düzenli olarak spor yaparken terleyerek ve nefes vererek vücutta su kaybı yaşanmaktadır. Belli bir seviyenin altında su kaybının oluşması ise kalp, böbrek ve aynı zamanda cilt üzerinde olumsuz etkiler doğurmaktadır. 

Harcanan eforla vücuttan atılan sıvı, kontrollü su tüketimiyle yerine konulmazsa sportif performansı da düşürmektedir. 

Bununla birlikte spor yaparken su içmek, aşırı terlemeye bağlı olarak oluşan kas ağrılarını azaltmaktadır. Fazla yağlarından kurtulmak veya şekillendirmek isteyenler için ise vücuttaki yağların parçalanmasına yardımcı olmaktadır.

Sıvı kaybına dikkat edilmez veya su tüketimine özen gösterilmezse performans üzerinde bazı olumsuz etkileri gözlemlenmektedir. Tahmin edersiniz ki gözlemlenen bu olumsuz etkiler, çok büyük sıvı kayıplarında da ortaya çıkmamaktadır.

“Vücut ağırlığındaki %2’lik dehidrasyonun, 1.500 m, 5.000 m ve 10.000 m mesafelerdeki koşu hızına etkisinin incelendiği çalışmada, 1.500 m’de ortalama koşu hızının % 3 oranında azaldığı, 5.000 m ve 10.000 m’de bu oranın % 6’nın üzerine çıktığı tespit edilmiştir.” 

Araştırma 2

Spor yapılan sürede yeterli miktarda su içmemek, vücut sıcaklığını ayrıca kalp atışını daha fazla artırmaktadır. Vücut ısısının kontrolsüz şekilde artması, sağlık için istenmeyen tehlikelerin doğmasına kapı açacak geçerli sebep olmaktadır. 

Vücutta meydana gelen sıvı kaybının ise bazı belirtileri vardır. Bunlar:

  • Uzun süre su içilmediğinde ilgili semptomlar artmaktadır.
  • Nefes darlığı yaşanmaktadır.
  • Nabız seviyesinde hızlanma hissedilmektedir.
  • Yorgunluk durumu ortaya çıkmaktadır.

Bu belirtilerden birisi hissedildiği an, su içmek ilk akla gelen konu olmalıdır. Spor yaparken su içmek, bu vb. belirtilerin yaşanmaması için ihmal edilmemelidir. 

Antrenman sırasında belli yüklenmelere karşı direnç gösterildiğinden dolayı susuzluk oluşmaktadır. Susuzluğu ivedi bir şekilde gidermek için tek nefeste su içmenin de çok sağlıklı olmadığını belirtmekte fayda var.

Yudum yudum içmek yerine nefes almadan su içmek, midede ağrıya, krampa ve kasılmalara yol açmaktadır. Hem sağlık açısından hem de dinimizin tavsiye ettiği üzere suyu oturarak ve minimum üç yudumda içmek daha doğru olacaktır.

Aşırı Su İçmenin Zararları

Spor yaparken su içmek ile ilgili bir görsel.

Spor yaparken su içmek faydalı diye aşırı tüketmemeye özen gösterilmelidir. Aksi takdirde aşırı su içmenin sağlık açısından çeşitli sorunlara yol açtığı bir gerçektir. Doğal olarak her şeyin fazlası zarardır söylemi, suyu da içine almaktadır. 

Az ve fazla arasındaki denge sağlanmadığı takdirde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarından başlıcaları ise şunlardır: Su zehirlenmesi ve hiponatremi.

  • Su zehirlenmesi: Gereğinden fazla suyun normalden kısa sürede tüketilmesi ile meydana gelmektedir. Böbrekler fazla suyun boşaltılmasıyla görevli iken, aşırı suyun tüketilmesi sistemin doğal döngüsü için fazla kaçmaktadır.
  • Hiponatremi: Su zehirlenmesinin devam etmesi sonucunda ortaya çıkan duruma hiponatremi denmektedir. Hiponatremi ise kanda bulunan sodyum oranının olması gerekenden daha düşük olması durumudur.  

Malum önümüz yaz ve sıcak yaz günlerinde su içmek daha da önem kazanmaktadır. Güneşin hakim olduğu günlük hayatın akışı içerisinde bir de antrenman yapmak vücut için yorucu olmaktadır. Yorgunluğun önüne geçmek ve vücudun su dengesini korumak için belli aralıklarla su içmek yeterlidir. 

Spor yapanlar için bir başka önemli içecek olan “Doğal Maden Suyu” hakkında yazdığımız içeriğimizi de ayrıca okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir