KALORİ – ENERJİ İLİŞKİSİ
KALORİ – ENERJİ İLİŞKİSİ

KALORİ – ENERJİ İLİŞKİSİ

Adem Pervan

GÜNLÜK KALORİ HESABI

Amaca yönelik kilo almak ve vermek bir plan dahilinde hareket etmeyi gerektirir. Bu planı oluşturan ana öge ise kaloridir. Bu sebeple antrenman ve beslenme ilişkisini kaloriyi referans alarak planlamak gerekir.

Kalori tüm gıdalarda bulunan ve vücut fonksiyonlarını sağlamak için gerekli olan enerji birimidir. 

Tükettiğimiz tüm besinlerden belli bir kalori kazanırız ve vücut fonksiyonlarını yerine getirmek için gerekli kalorileri yakarız. 

Bu bağlamda kilo almak ve vermek isteyen herkes kalori hesabını gözününe alarak yol almalıdır. 

Günlük kalori hesabı yapıldıktan sonra elde edilen sonuç ile genel bir beslenme planı oluşturulur. 

Ortaya çıkan günlük kalori ihtiyacı kişinin bulunduğu kiloyu korumak için gerek duyduyu günlük kalori miktarıdır. 

İstenilen hedef kilo vermek ise günlük kalori ihtiyacının altında beslenme gerçekleştirilmelidir. Hedef, kilo almak ise günlük kalori ihtiyacının üstünde beslenme gerçekleştirilmelidir.

Bu sayede beslenme planı sayısal veriler üzerinden daha kaliteli, kontrollü ve güvenli şekilde oluşturulur. Günlük kalori hesabının bilinmesi bilimsel veriler ışığında ilerlemek adına da önemlidir.

ENERJİ YAKAN SİSTEMLER

Kilo vermeye veya kilo almaya karar verildiği an karşımıza dört adet enerji harcamaya (kalori yakmaya) yönelik sistem çıkmaktadır.

Kalori yakımı için çalışan enerji sistemlerine ait bir görsel.

 1. Sistem BMR (Bazal Metabolizma Hızı): Bazal metabolik hızı, fiziksel aktivite ve sindirim süreci göz ardı edildiğinde, organizmanın hayati işlevlerinin devamlılığı için gerekli olan enerji miktarıdır.

2. Sistem NEAT (Non Exercise Activity Thermogenesis): İnsanın günlük hayatın akışı içerisinde yaptığı, egzersiz dışı rutin hareketler için harcadığı bir enerji miktarıdır. Yürümek, oturmak, konuşmak gibi…

3. Sistem TEF (Thermis Effectif of Food): Hayat döngülerini devam ettirmek için alınan besinlerin sindirilmesi için harcanan enerji miktarıdı. Bu sistemden dolayı kilo alacağım diye bir oturuşta 10 kişilik yemek tüketmemek gerekir. Vücut bunun için ekstra efor sarfederek sindirmeye çalışacağından daha fazla kalori tüketecektir. “TEF, günlük enerji gereksinmesinin yaklaşık olarak %10’unu oluşturmaktadır. Oral yolla beslenen sağlıklı erişkin bireylerin besin tüketim zamanları TEF’yi etkileyebilmektedir (42). TEF aynı zamanda yüksek protein içeren diyetler ile yaklaşık olarak %15 artış göstermektedir. Bununla beraber yemek sonrasında egzersiz yapılması TEF’yi iki katına kadar çıkarabilmektedir. Ayrıca soğuk hava, kafein ve nikotin de TEF’yi arttırmaktadır (1,41).”

4. Sistem EAT (Exercise Active Thermogenesis): Egzersiz yapılarak harcanan enerji miktarıdır. “İskelet kasları tarafından üretilen, dinlenme enerji harcamasına ek olarak enerji tüketiminde önemli artış sağlayan vücut hareketleridir. Fiziksel aktivitenin temel özelliği, kas kasılması nedeniyle enerji harcamasının olmasıdır. Fiziksel aktivite sadece egzersiz ve spor değildir, aynı zamanda enerji harcamasını sağlayan boş zaman aktiviteleri, iş aktiviteleri ve günlük aktivitelerini de kapsamaktadır (syf.4).

Egzersizle birlikte vücuttaki kas oranının artışı kalori yakımı ile senkronize bir şekilde sonuç vermektedir. Vücutta bulunan kas oranı ne kadarsa, kişi hiç hareket etmese bile, olduğu yerde o kadar kalori miktarı yakmasını sağlamaktadır.

Evet, genel hatlarıyla kilo alıp-vermeye dair konuları ele aldık. Bir anekdot ile noktayı koyabiliriz; kolay yoldan ve erken elde edilenler hızlı, geç yoldan ama kaliteli elde edilenler uzun zaman da kaybolur. Bu sebeple önceliğin sağlık olması olumlu sonuç almanızı sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir