Kafein ve Kahve İlişkisinin Spor Performansına Sağlıklı Etkisi
Kafein ve Kahve İlişkisinin Spor Performansına Sağlıklı Etkisi

Kafein ve Kahve İlişkisinin Spor Performansına Sağlıklı Etkisi

Kafein ve Kahve 

kafein ve kahve uyumunu gösteren bir görsel.

Beyinde bulunan adenozin reseptörleri yorgunluk hissiyatını ortaya çıkaran süreci kontrol etmektedir. Adenozin, reseptörlere bağlandığı zaman bu sebeple vücutta yorgunluk hissini ortaya çıkarmaktadır. 

Günlük akış içerisinde uzun süreli çalışmalarda adenozin seviyesi yükselir, dışardan alınan kafein ise bu durumu tam tersine çevirmektedir.

Kafein uyarıcı etkisi bulunan, sinir sistemine ayrıca beyne gelen mesajları hızlandırıcı bir ergojenik destektir.

Aynı zamanda kafein vücuda alındığında adenozini baskılamaya başlamaktadır. Baskı arttığı zaman ortaya çıkacak olan yorgunluk hissi de bu yüzden azalmaktadır. 

Antrenmandan önce içilen kahve ise içerisindeki kafein sayesinde adenozinleri geride tutarak yorgunluk hissini geciktirir ve enerji artışı sağlamaktadır. 

Bu enerji artışı ile birlikte antrenmandaki performans daha uzun soluklu olduğundan aynı zamanda kişi antrenman içerisinde daha enerjik ve yüksek kalori harcamak durumundadır.

Bununla birlikte bazal metabolizmayı hızlandırmaktadır. Bu sayede daha fazla kalori ve yağ yakılmasını sağlamaktadır. 

Kafein söz konusu olduğunda ise akla ilk gelen kahve olmaktadır. Kahve, merkezi sinir sistemini (MSS) uyaran ve odak konusunda da fayda sağlamaktadır. 

Bunların yanında odaklanmayı artırdığından reaksiyon açısından da hızlı sonuç vermektedir. Bu sayede antrenmanda veya etrafta gelişen durumlara karşı analitik hareket kapasitesini artırmaktadır.

Kafein Toleransı

Kahve ve kafein arasındaki ilişkiyi anlatan bir görsel.

Kafein toleransı, düzenli aralıklarla aşırıya kaçılarak tüketildiği zaman etkisinin azalmasına yol açan ve performansa, zihin açıklığına karşı olumlu sonuç göstermemeye başlama durumudur.

Bu azalma ile kişinin kafein etkilerini hissetmemesi, kafein isteğini artırarak sürekli dışardan kafein almaya sebep olan bağımlılık ile sonuçlanabilmektedir.

Kafein oranı yüksek olduğu için kahve belirli miktarda tüketildiği takdirde faydalı olmaktadır. Miktarın ayarı kaçtığı zaman olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bunlar;

  • Uykusuzluk
  • Uykusuzluğa bağlı sinir
  • Çarpıntı yapması
  • Vücut ısısında artış
  • Nabzı gereğinde fazla yüksek atılması vb.

Ne Kadar Kafein Tüketmek Gerekmektedir?

kahve görseli.

Yukarıda sıralanan olumsuz durumlar kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Kişinin kütlesi, antrenman ile ilişkisi, uzun soluklu bir iş yapması vs. dikkate alınmaktadır.

Günlük kahve tüketiminde kafeinin uykuya dair geçiş sürecini uzatması sebebiyle uyku saati ile dengeli bir şekilde tüketmek daha yararlı olmaktadır. 

Ortalama olarak bir kişinin kilo başına 4-6 mg kafein tüketimi alması yeterli kabul edilmektedir.

Vücuda giren kafein ise ortalama olarak 4-6 saat süresince sistemde görülebilmektedir. 

Bu yüzden kafein tüketimini dinlenme evresine geçmeden yine ortalama olarak 8 saat öncesinden tüketmek doğru olacaktır.

Uygun miktar ayarında olacak şekilde kahve keyfi yapmanız dileğiyle… 🙂

Antrenman içerisinde performansa dair olumlu etkisini artırmak için “Hindistan Cevizi Yağı ve Kahve İlişkisi” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir