Bira Nedir ve Biranın Sağla(ma)dıkları
Bira Nedir ve Biranın Sağla(ma)dıkları

Bira Nedir ve Biranın Sağla(ma)dıkları

Bira Göbeği

Bira yapımında tahıl, su, maya ve şerbetçi otundan fazlasına gerek olmayan ve tesadüfen keşfedilen basit bir içkidir.

Bira konulu çalışılmış bir görsel.

Genel itibariyle bira tüketen insanların göbekleri önden kendini belli etmektedir. Fakat bira, tek başına göbek yapan bir içecek değildir. Ortaya çıkan bu göbeğin kaynağını bira ile sınırlı tutmadan başka yerde de aramak gerekmektedir.

Peki bira göbeği sadece biradan kaynaklı değilse tam olarak neden kaynaklıdır?

Sorunun cevabı kendi içinde gizlidir.

Bira içenlerin çoğu, içtikleri biranın miktarına dikkat etmemektedir. Aynı zamanda biranın yanında çerez, peynir, salam, sosis vb. gıdalar meze adı altında tüketildiği için ve çoğunlukla bunların da miktarına dikkat edilmediğinden göbekler oluşmaya başlamaktadır. 

Günlük yakılması gereken kalori miktarından daha çok kalori alındığı zaman fazla kaloriler vücutta yağ olarak depolanır. Bu yağın nerede depolanacağı ise kişilerin yaşına, cinsiyetine ve hormonal özelliklerine göre değişmektedir. Misal yağ, kadınların kol ve bacaklarında depolanırken erkeklerin de bel ve çevresinde depolanmaktadır.

Kısa bir araştırma ile Efes çeşitlerinin aşağı yukarı 150kcal, Tuborg Gold’un 174kcal, Gara Guzu Summer IPA 135kcal olduğuna ulaşabiliyoruz. (1)

Yaş ilerledikçe vücudun hareketliliği azaldığından dolayı istenilen kalori yakımı gerçekleşmediğinden kilo almaya dair daha çok meyil olmaktadır. Yaşlılık sürecinde alınan kiloların bir nebze sebebi ise hareketli olunan zamanlarda tüketilen alkollerin yığılmasıdır.

Bira ve Dehidrasyon

Bira içenlerde su kaybını belli etmesi için kullanılan su görseli.

Alkol, vücut tarafından bir hücre zehri olarak algılandığından, vücuttan atılması için temelde karaciğer olmak üzere, böbrekler ve diğer organlar fazladan mesai yapmak zorunda kalmaktadır. Alkol, aynı zamanda vücutta protein ve vitamin emilimini engeller ve yeterince protein almadan kas gelişiminin olması imkansızdır. (2)

Protein sadece kas gelişimi bakımından sınırlı bir besin öğesi değildir. Antrenman esnasında meydana gelen küçük kas yırtılmalarının vücut tarafından onarımı için her zaman vücudun yapı taşları olan proteine ihtiyaç duyulmaktadır. Yeterli protein sağlanmadığında antrenman sonrası kas krampları ve kas ağrılarının oluşma ihtimali çok yüksektir.

Alkol, vücutta su kaybına yol açtığından özellikle vücudun su oranı dengesinin korunması için önemlidir. Bir kaç alkollü biradan sonra mecburen tuvaletin yolunu tutmak zorunda kalmış olanlar

idrar yoluyla vücuttan atılan su miktarının sanki içilen biranın iki katıymış gibi göründüğünü bilir. Yüksek miktardaki bu su kaybı vücudun normal ritmine dönmesine engel olmaktadır. 

Alkol, aşırı idrara çıkarması sebebiyle vücutta sıvı kaybına neden olduğundan antrenman içerisinde terleme yoluyla ortaya çıkan su kaybını da düşünürsek, kas hücrelerinin gelişimini engelleyici, kas kramplarına ve kas çekmelerine temel atan bir durumla karşı karşıya kalınmaktadır.

Peki bira neden aşırı idrara çıkaran bir içecek?

Bunun basit bir açıklaması var; alkol boşaltım esnasında idrar hacmini azaltan ADH (antidiüretik) isimli bir hormonla birlikte çalışır.

ADH böbreklerin işlevine katılarak toksik maddelerin çözülmesi ve kanda bulunan atıkların yok edilmesi için kullanılan suyun vücuda geri emilimine yardımcı olmaktadır. Bu da zahmetli bir süreçtir ve vücut bunun için çok fazla su kullanılmaktadır. Su miktarının kontrollü olmasını da ADH garanti eder. Siz her bira içtiğinizde, biradaki alkol, bu hormonun salgılanmasını engeller ve çok hızlı şekilde sıvı kaybedersiniz. (3)

Buradan çıkarılacak sonuç şudur; antrenman/müsabaka öncesi ve sonrasında, diğer bir deyişle spor yapılan anlarda alkol alınmaması gerektiğidir.

Bira Hakkında Bir Kaç Anekdot

Bira şişelerinin bir arada olduğu görsel.

Alkol ve spor yan yana düşünülecek bir kombinasyon değildir. Tabii bazı spor branşlarının ödül törenlerinde şampiyonlar tarafından patlatılan alkol içerikli kutlamaları saymazsak. Özellikle Formula 1 yarışlarında tanık olduğumuz bu tür kutlamalar göze çarpmaktadır. Bu eğlenceli görünse de, alkol ile trafiğin iyi bir kombinasyon olmadığını hiçbir zaman unutmamak gerekmektedir.

Peki hiç düşündünüz mü? 

Bira şişesi neden renkli? 

Rick Kempen’in kaleme aldığı ve bu yazının içeriğini oluşturan Bira adlı kitabı okuyarak bu sorunun cevabını ve bira hakkında daha başka birçok konuyla ilgili yeni bilgileri öğrenebilirsiniz. 

Bir başka tartışma konusu olan “Cola ve Şeker İkilisinin Senkronizasyonu” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir