Besin ve Yemek Arasındaki Fark Edilmesi Zor İnce Detay
Besin ve Yemek Arasındaki Fark Edilmesi Zor İnce Detay

Besin ve Yemek Arasındaki Fark Edilmesi Zor İnce Detay

Besin ve Yemek Fiziksel Aktivite ile İlişkisi

Spor yapan iki kişinin görseli.

Fiziksel aktiviteler, düzenli yapılan antrenmanlar vs. sadece madalya kazanmakla eş değer bir spor anlayışı olamaz. Besin ve yemek konusu da aynı şekilde değerlendirilmelidir.

Günlük hayatımızın içerisinde de düzenli olarak yaptığımız fiziksel aktiviteler, karşılaştığımız engellere karşı olumlu motivasyon sağlamaktadır. 

Fiziksel aktivitelerin toplum nezdinde sadece dış görünüş açısından etki yaratıyor olması, vücudumuza bazı bölgeleri unutturmaktadır.

Elbette yapılan fiziksel aktivitelerin dış görünüş açısından da yapılıyor olması istenilen bir motivasyon kaynağı olmaktadır.

Bunun dışında antrenmanı tamamladıktan sonra dışarıya attığımız ilk adımdan itibaren elde edilen fiziksel kazanımlarımız toplum içerisinde farkındalık ve saygınlık ortaya çıkarmaktadır.

Antrenman yapan bir kişi içindeki cevheri her an ortaya çıkarma potansiyeline sahip birisine dönüşmektedir.

Spora Başlayanların Değişen Yemek Algısı

Besin ve yemek arasındaki ilişkiyi anlatan bir görsel.
  • Spor yapmaya başlamış yeni kişilerin artık yemeğe besin olarak bakmaya başlamaları kötü bir şey değildir. Spor, insan üzerinde bu tarz etkileri meydana getirmektedir. Artık akıtılan ilk terden sonra kişinin belli konulara bakışı yaptığı sporla örtüşmeye başlar. Yemek yerken kullandığı çatalla, besin tüketirken kullandığı çatal arasında ister istemez anlam farklılığı oluşmaktadır. 
  • Spor, sadece fiziksel ve motivasyon açıdan etkiler göstermenin yanında beyin üzerinde de bir etkiye sahiptir. Düzenli antrenman yapmanın beyin üzerinde etkili olduğu başlıca konular vardır. Bunlar;
  • Beyine olumlu yönde, anında etki eder.
  • Prefrontal Kortekse bağlı olan dikkat fonksiyonunu, üst seviyelere taşır. (Hipokampüsün hacmini artırır.)
  • Beyin fonksiyonlarına koruyucu şekilde etki eder. 

Prefrontal Korteks: Karar verme, odaklanma, dikkat ve kişilik gibi konuları yönetmektedir.

Hipokampüs: Hayatmızda uzun süreli anı yaratma ve saklama yetisine ait yapıya denir.

  •   Gerek günlük hayatta, gerek aile hayatında, gerek sosyal hayatta, gerekse iş hayatında karşılaştığımız sorunlara karşı daha farklı bir perspektif ile olayları değerlendirmemize yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak yapılan fiziksel aktivitelerin kişinin ruh halini olumlu yönde etkiliyor olması tam olarak bu tarz durumlara karşı çözüm odaklı reaksiyon göstermesine yardımcı olmaktadır. 
Beslenmesi ile iş yapan birisinin görseli.

Sonuç olarak; düzenli yapılan fiziksel aktivitelerin kişinin günlük hayatın içerisinde her ne ile hemhal olursa olsun, en çok ihtiyaç duyduğu anda yeksek performansı ortaya çıkarmasına yardımcı olmaktadır.

Besin ve yemek arasındaki ince detaylar arasındaki farkın, beslenmenin farklı bir başlığı altında benzer bir şekilde ele aldığımız “Hayvansal Protein ve Bitkisel Protein Arasındaki Farklar” başlıklı yazımızı da okuyarak değerlendirebilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir