Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) Diyeti
Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) Diyeti

Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) Diyeti

Beslenme ile ilgili diyet türleri hakkında ele aldığımız serimize “Dukan Diyeti ve Dört Temel Evresinin Uygulanışı” başlıklı yazımızdan sonra aralıklı oruç ile devam etmekteyiz.

Aralıklı Oruç 

Beslenmeye dair kilo alıp – verme konusuyla ilgili birçok alternatif diyet programları vardır. Bu diyet programlarından birisi ise aralıklı oruç yani (intermitting fasting) diyetidir.

İsmin içerisinde barındırdığı oruç kelimesinden de anlaşılacağı üzere sistemin kendisi olayı özetlemektedir. Dini ritüeller doğrultusunda senenin belli zaman aralığında yapılan bu durum ayrıca hayatın içerisinde yer almaktadır. 

Oruç kavramı, insanların uzun yıllardır dini ve/veya kültürel amaçlı uyguladıkları bir yöntemdir. Yakın zamanda ise bu uygulama, beslenme konusuyla özleşerek bir diyet türü olarak değerlendirilmektedir.

Aralıklı oruç sisteminin 24/0, 5/2 ve 16/8 gibi kendi içinde belli sistemleri vardır. Fakat amaca yönelik hangisi kullanılması gerekiyorsa o tercih edilmektedir. Fakat en meşhur olanı ise 16/8 sistemidir. Bu sistem süresi bakımından ele alındığı zaman kilo vermek için en verimli yol haritasını çıkarmaktadır. 

Peki bu 16/8 sisteminin uygulanışı nasıl yapılmaktadır?

16/8 aralık oruç sistemi, bireyin günlük hayatın içerisinde yeme – içme ihtiyacını 8 saate sığdırdığı ayrıca kalan 16 saatlik süreyi ise bu ihtiyaçtan uzak durarak geçirmektedir.

Ayrıca bu yol bireyin kendi tercihine bağlı olarak haftanın belli günlerinde uygulanabilmektedir. Aralıklı oruç, bu sebeple beslenme düzenine dikkat edenlerin odaklandığı popüler bir diyet türüdür. 

Diğer diyet türlerinden belli temel kurallar yer almaktadır. Bu diyet türünde ise tek kural, belirlenen sürede tüketmek veya tüketmemek üzerine kurulu olmaktadır. Buna bağlı olarak daha esnek ve kolay uyum sağlayabilmektedir. 

Kilo kaybı sağlamakla birlikte aralıklı oruçta oraya çıkan açlık durumu, kan şekerini ve beyin fonksiyonlarını da olumlu yönde etkilemektedir.

Nasıl Başlanır?

Aralıklı oruç için başlama kararı alanlar, gün içerisinde hangi vakitlerde açlık hissettiğini dikkate alarak adım atmaları önemlidir. 

8 saat aktif 16 saat pasif geçecek yemek-içme düzeni için uygun planlama yapmak daha sürdürülebilir olacaktır. Aktif olunacak zaman aralığının başlangıç ve bitiş süresi ne dikkatle karar verilmelidir.

Aktif olunan zaman içerisinde kişi kendine uygun şekilde besin tüketebilmektedir. İster ketojenik diyet, ister paleo diyet, isterse serbest beslenme şekli olsun önemli olan kontrollü olmasıdır.

Sağladığı Faydalar

Aralıklı oruç diyetinin vücut için olumlu fadaları saymakla bitmeyecektir. En çok bilinen faydalarını ele almak gerekirse şu şekildedir:

  • Kilo vermek/yağ yakmağa
  • Otofaji etkisi yaratmak
  • Beyin fonksiyonlarını artırmak
  • Kan şekerinin dengelenmesini sağlamak

Aralık oruç, 2016 yılında Nobel ödülüne alan bilim insanı Yoshinori Oshumi tarafından daha da popüler olmuştur. Oruç, çok eskilere dayanan bir uygulama olsa da uzun süre sağlanan açlığın vücuda olumlu etkisini ortaya çıkarmasıyla ayrı bir değer kazanmıştır.

Otofaji çalışması hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler “Otofaji Nedir? ve Covid 19 Süreci” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Anekdot

Dini ritüel olarak kabul gören ama değer görmeyen birçok uygulama, bilimsel veri olarak literatüre kazandırıldığı zaman ayrı bir değer kazanmaktadır.

Bu içeriğin hazırlanma aşamasında şunu gördük ki, oruç gibi ibadetlerin değeri çok uzun zamandır insanlığın bildiği ve uyguladığı bir şey olsa da ibadet olarak yapıldığı takdirde bireylere zor gelmektedir. 

Bilimsellik kavramı ile birleştiği takdirde çoğu bireyin zorlanmadan uyguladığı ve uygularken övünç duyduğu orucun, ramazan ayında da bir ibadet olarak aynı değeri görmesi dileğiyle… 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir