Mekik Hareketi Yapmak Yararlı mı Yoksa Zararlı mı?
Mekik Hareketi Yapmak Yararlı mı Yoksa Zararlı mı?

Mekik Hareketi Yapmak Yararlı mı Yoksa Zararlı mı?

Six-Pack İle Harika Karın 

Mekik hareketi yapan birisinin çizim görseli.

Spor salonlarında yapılan çoğu hareket fit bir vücuda sahip olmak için yapılmaktadır. Vücut görünümü açısından kas gruplarında gözle görülür değişiklik hissedildiğinde ise bu sefer özel kas gruplarına yönelinmektedir.

Bu özel kas gruplarından biri ise karın bölgesidir. Bu sebeple mekik hareketi ile harika six-pack elde etmek ayrı bir konu başlığı olmaktadır. 

Karın kasları diğer kaslarda olduğu gibi herkesin sahip olduğu bir kas grubudur. Ancak karın bölgesi, vücuttaki fazla yağları depolamak için de müsait bir bölgedir. Bu sebeple fazla yağa sahip olanlarda görülmemektedir. 

Fazla yağa sahip olmayıp bir türü karın kaslarını şekillendiremeyen kişiler için ise durum tamamen farklıdır. Ayrıca bu kişilerin sıkı çalışma ile beraber beslenme programına odaklanmaları gerekmektedir. 

Beslenmeyle doğru antrenman ilişkisi, var olan kaslarının sıkılaşmasını ve şekil almasını sağlayarak karın bölgesini gösterecektir. Diğer türlü fit olup karın bölgesini ortaya çıkaramayanlar, ya beslenmede ya da antrenmanda bir şeyi gözden kaçırmaktadırlar.

Sürekli Mekik Hareketi Yapmak

Peki düz bir karın bölgesine veya altılı kaslara sahip olmak için sürekli mekik hareketi yapmak, istenilen sonucu veriyor mu? 

Konuyla ilgili yapılan araştırmalar, mekik hareketi yapmanın ne derece yararlı olduğunu tartışmaktadır. Mekik hareketinin bölgeye özel esneklik ve kuvvet anlamında fayda sağladığı hemfikir olunan bir konudur. Fakat karın kaslarını geliştirmenin, ayrıca bel bölgesinde incelme sağlamak adına sonuç vermediği de belirlenmiştir. 

“2011 yılında ABD’de yapılan bir araştırmada, bir gruba her gün karın kası egzersizleri yaptırılırken diğer gruba hiç bir çalışma yaptırılmamıştır. Altı haftanın sonunda ise karın hareketlerinin her gün yapılmasına rağmen belde incelme ve yağ oranında azalma görülmemiştir.”

“Yapılan başka bir araştırmada ise geleneksel mekiklerin, fleksiyonda büküldüğünde omurgaya 3.300 Newton (340 kg’a eşdeğer) sıkıştırma kuvveti uyguladığıdır. Bu kuvvetler, bükülmüş bir diskin çekirdeğini şişkinlik noktasına kadar sıkıştırabilir – sinirlere baskı yaparak sırt ağrısına neden olabilir ve potansiyel olarak fıtıklaşmış bir diske yol açabilir.

Yaralanma riskini en aza indirmek için Dr. McGill, omurgayı nötr bir konumda tutarken tüm çekirdeği güçlendirmek için tasarlanmış bir dizi egzersiz geliştirdi.”

Genetik Miras Faktörü

dna görseli.

Genetik faktörler de unutulmaması gereken bir konu başlığıdır. Bazı kişiler, sıklıkla yüksek ağırlıklar kaldırsa bile bel bölgesinde herhangi bir sakatlık vb. durumla karşılaşmazlar. Bazı kişiler ise yerden hafif bir cismi kaldırmaya çalıştığında fıtık vb. rahatsızlıklara maruz kalabilmektedir.

Aynı zamanda sakatlıkların dışında kas gelişimi açısından da genetik faktörler, kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir. Vücüt tipi ve özellikleri, kas gelişimi açısından söz sahibi olabilmektedirler.

Karın kası için sürekli mekik hareketi vb. egzersizler yapanlar, bu işin sadece kas geliştirmekle alakalı olmadığını bilmelidirler. Karın kası yüzdelik olarak daha çok mutfakta yapılmaktadır. Ayrıca lokal olarak zayıflamak ve yağ yakmak diye bir durum da söz konusu değildir.

Antrenman programı daha genele hitap edecek şekilde planlanmalıdır. Bölgesel olarak sonuç almak isteyenler, beslenmeye, kardiyoya ve tüm vücuda yönelik hareket etmelidirler. 

Sağlıklı bir görüneme sahip olmak için vücudumuzun görünmeyen bölgelerini unutmamak gerekir. Karın kası için hunharca yapılan o kadar mekik hareketi, omurgada bulunan disklere zarar verme riskine sahiptir. 

Bu sebeple kontrollü ve omurgayı koruyan karın programına yönelmek, sağlık açısından daha doğru bir hamledir.

Mekik hareketinin yararlı veya zararlı mı sorusunaysa cevap, antrenman programlamasını öğrenene kadar antrenörle çalışmak olacaktır. Daha sonrasındaysa antrenman literatürüne ve kültürüne hakim oldukça kendinize uygun karın çalışmak, verimli sonuçlar verecektir.

sırtını gerdiren bir adamın çizim görseli.

Not: Karın kaslarım çıksın diye sıklıkla mekik vb. vücudun ön (anterior) tarafını çalıştırmaya odaklanmamak gerekir. Arka (posterior) tarafıda çalıştırarak uygun duruş (postür) pozisyonu ile daha sağlıklı zamanlar geçirmek dileğiyle… 🙂

Mekik hareketini spor salonlarından bağımsız, “Evde Spor Yapmak İçin Uygun Egzersiz Hareketleri” listesine de ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda evde yapılacak farklı egzersizler için konuyla ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir