Kardiyo Çeşitleri (HIIT)-(LISS) Nelerdir ve Nasıl Yapılır?
Kardiyo Çeşitleri (HIIT)-(LISS) Nelerdir ve Nasıl Yapılır?

Kardiyo Çeşitleri (HIIT)-(LISS) Nelerdir ve Nasıl Yapılır?

Kardiyo Nedir?

Kardiyo kelimesinin nerden geldiğine dair bir görsel.

Kavram olarak kardiyo, aslında oldukça sık kullanılan ve çoğu kişi tarafından yanlış bilinen ve uygulan bir kavramdır.

Kardiyo kelimesi, kavram olarak kardiyovasküler kelimesinin kısaltılmış hali olarak ifade edilmektedir. Bu egzersiz tipini kalp ve kan dolaşımını yoğun olarak çalıştıran egzersiz grubu olarak tanımlayabiliriz.

Kardiyo ile ilgili egzersizlere örnek vermek, konunun zihinlerde daha iyi canlanmasına yardımcı olacaktır. Örnek egzersizler ise şu şekildedir;

Kardiyo, aerobik (oksijenli) ve anaerobik (oksijensiz) enerji sistemini kullanan bir egzersiz tipidir. Ancak bazı antrenman metodları sadece aerobik olabilirken bazı antrenman metodları ise anaerobik olabilmektedir.

Kişinin antrenman yaşı, performans kapasitesi ve en önemlisi kardiyovasküler direncine göre kişinin doğru tercihi yapması gerekmektedir.

Kardiyo Nasıl Yapılır?

Kardiyo amaçlı antrenman yapan birinin illustrasyon görseli.

Genel itibariyle kalp ritminin yüksek ve nefes alışverişin hızlı olması durumda kardiyo egzersizi yapılıyor denilebilmektedir.

Bir sistem doğrultusunda yağ yakmak amacında olanlar, iki farklı antrenman sistemini dikkate almalıdırlar. Bunlar; 

  • Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman (HIIT
  • Düşük Yoğunluklu Devamlı Antrenman (LISS). 

Kardiyo Çeşitleri Nelerdir?

Halter kaldıran bir adımın illustrasyon görseli.
HITT: High Intensity Interval Training

Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Antrenman (HIIT), yüksek ve düşük tempolu egzersizlerin belli zaman aralığında yapılarak uygulanmasıdır.

Örnek vermek gerekirse; 15 saniye hızlı ip atladıktan sonra 30 saniye hafif tempo ile ip atlamaya devam etmek.

Bu bağlamda ise ilgiyle takip edilen birçok spor müsabakasında da sporcular, HIIT sisteme benzer enerji sistemini kullanmaktadır. Boks maçı yapan bir boksör ya da parkede koşan basketbolcu, yüksek ve düşük tempolar yaparak kalp atımını değiştirmektedir.

Örnek gösterdiğimiz boks ve basketbol branşında aerobik (oksijenli) ve anaerobik (oksijensiz) enerji sistemleri birlikte kullanılmaktadır. Bu ve buna benzer daha birçok spor branşını dikkate alarak antrenmanlarınızı şekillendirebilirsiniz. 🙂

LISS: Low Intensity Steady State

Düşük Yoğunluklu Devamlı Antrenman (LISS) ise kalp atımının yüksek şiddetle zorlanmadan, egzersizlerin ortalama bir tempo aralığında yapılarak uygulanmasıdır.

Örnek vermek gerekirse; ortalama bir hızla bisiklet sürmek veya hafif tempo koşmak.

Örnek gösterdiğimiz bisiklet sürmek ve hafif tempo koşmak gibi aktivitelerde ise sadece aerobik enerji sistemi kullanılmaktadır. Tempolarda değişiklik gösterilmediğinden ve ortalama bir tempoya bağlı kalındığından daha uzun süren antrenmanlardır.

Yağ yakmak için kullanılan iki farklı yol vardır. Bunlar; daha az kalori almak (kalori açığı oluşturmak) ve daha çok hareket etmek (antrenman yapmak).

Kardiyo antrenmanında amacımız hareket ederek harcadığımız kalori miktarını artırmaktır. Bu sebeple bize maksimum kaloriyi harcatacak antrenmanı tercih etmek gerekmektedir.

Kardiyo Ne Zaman Yapılmalıdır?

Antrenman lie alakalı bir saat görseli.

Kardiyo ne zaman yapılmalıdır? Bu soru, spora yeni başlayanların ve/veya yağ yakmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Yukarıda da değindiğimiz üzere kardiyo, antrenmanın öncesinde veya sonrasında yapılacak bir çalışma değildir. Antrenman evresinin doğrudan kendisidir.

Isınmadan önce veya antrenman bitiminde çok kısa süren çalışmalar kardiyo olarak değerlendirilmemelidir. Başlangıç ve bitiş sonunda yapılan çalışmaların yağ kaybı veya performans gibi durumlara çok büyük etkisi olmamaktadır.

Bu sebeple ne zaman yapılır sorusu, yerini hangisi yapılmalıdır sorusuna bırakmalıdır.

Şimdiden güzel yağ yakımı sağlayacak kardiyoyu temel alan antrenmanlarınızda istenilen sonuçları almanız dileğiyle. 🙂

Aynı zamanda antrenmanlarınızda yağ yakımını hızlandırmanıza yardımcı olacak “Hindistan Cevizi Yağı” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir